18.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Επιστρέφει στη πόλη μας η Διεθνής Εκθεση...

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Επιστρέφει στη πόλη μας η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης

Άρθρο του Προέδρου του ΕΒΕΘ Ιωάννη Μασούτη

Φέτος έχουμε τη χαρά να βλέπουμε ένα θεσμό της πόλης μας, τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, να επιστρέφει έστω και υπό υγειονομικούς περιορισμούς. Δυστυχώς η φετινή διοργάνωση σκιάζεται όχι μόνο από την κρίση του Κορωναίου αλλά και από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές των πυρκαγιών.  Στο μέτωπο αυτό είχαμε ευτυχώς την τύχη να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Θέλω να πιστεύω ότι με τη στήριξη του κράτους θα κλείσουν σύντομα οι πληγές των πυρόπληκτων. Θα πρέπει όμως να αλλάξει και ο προσανατολισμός των δράσεων για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων με μετατόπιση του βάρους στην πρόληψη, γιατί σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε τέτοια φαινόμενα.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουμε ζήσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση που δοκίμασε τις αντοχές της χώρας μας με προκλήσεις σε υγειονομικό επίπεδο, σε εθνικό επίπεδο αλλά και στην οικονομία. Το χειρότερο στοιχείο αυτής της κρίσης ήταν η αβεβαιότητα που προκάλεσε. Σήμερα στο υγειονομικό μέτωπο είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση καθώς έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας και ήδη βλέπουμε τις πιέσεις στο σύστημα υγείας σήμερα να είναι πολύ μικρότερες από τα προηγούμενα κύματα. Σε εθνικό επίπεδο η χώρα μας έδειξε αποφασιστικότητα και συνοχή για την αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που δέχθηκε. Τέλος, η ελληνική οικονομία άντεξε στις πιέσεις που δημιούργησαν τα απανωτά lockdown και κυρίως η αβεβαιότητα που έπληξε κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία και σήμερα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Το σχέδιο για την επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά υπάρχει. Οι χρηματαγορές δείχνουν να εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία και να αναγνωρίζουν τις προοπτικές της και ήδη τα πρώτα στοιχεία για τη φετινή χρονιά δείχνουν τον τουρισμό ως ατμομηχανή να έλκει την οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν κάθε προσδοκία.
Το σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων που θα εισρεύσουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία (Ταμείο Ανάκαμψης) αποτελεί ουσιαστικά ένα οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας. Και έτσι πρέπει να το δούμε. Εδώ και χρόνια μιλάμε για τις ανάγκες που έχει η Ελλάδα σε έργα υποδομής, αλλά κυρίως για ένα μετασχηματισμό της οικονομίας μας προκειμένου αυτή να γίνει πιο ανταγωνιστική. Μιλάμε για κίνητρα που θα έφερναν συνεργασίες και συγχωνεύσεις προκειμένου να μεγαλώσει το μέσο μέγεθος της ελληνικών επιχειρήσεων. Μιλάμε για μια καλύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον. Μιλάμε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα και την προσαρμογή των επιχειρήσεων στις ανάγκες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Μιλάμε για τον εκσυγχρονισμό όλης της αλυσίδας παραγωγής γνώσης και για την καλύτερη διασύνδεση της παραγωγής με την εκπαίδευση. Μιλάμε για τον εκσυγχρονισμό του τομέα της δημοσίας υγείας. Μιλάμε για τον εκσυγχρονισμό της γεωργικής παραγωγής που θα της επιτρέψουν να γίνει πιο εξωστρεφής. Εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος που θα αγγίζει κι άλλες μορφές τουρισμού όχι μόνο του ήλιου και τη θάλασσας όπως λέγεται.
Η κρίση του COVID-19 ήρθε να υπογραμμίσει αυτές τις ανάγκες προσαρμογής της οικονομίας και να τις καταστήσει επιτακτικότερες. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 30.3 δις θα κινητοποιήσουν επιπρόσθετους ιδιωτικούς πόρους (για επενδύσεις) περί τα 60 δις. Εκτιμάται ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι θα δημιουργήσουν 180.000 θέσεις εργασίας έως το 2026 και θα αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και ιδιωτικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν θα δημιουργήσουν μια επιπλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 20%.
Οσον αφορά στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, πέραν των δράσεων αυτών και των άμεσων ευκαιριών που θα δημιουργηθούν για τον ιδιωτικό τομέα, προβλέπονται και αναπλάσεις και άλλα έργα υποδομής όπως τα επιχειρηματικά πάρκα. Μιλώντας για μεγάλα έργα υποδομής θέλω να επίσης να αναφέρω και την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Ακούμε εδώ και χρόνια για τη δυνατότητα μετεξέλιξης της Θεσσαλονίκης σε κέντρο ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. Πρωτοβουλίες όπως η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το Thess INTEC μπορούν να προωθηθούν. Κυρίως όμως πρέπει να δει κανείς τις έμμεσες ωφέλειες που θα προέλθουν από την αύξηση της ελκυστικότητας της χώρας μας στην προσέλκυση νέων μεγάλων επενδύσεων από το μετασχηματισμό αυτό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Ηδη έχουμε δει να υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκης επενδύσεις μεγάλων ξένων επιχειρήσεων (π.χ. Pfizer, CISCO, Microsoft, Deloitte) Το κύμα αυτό αναμένεται να μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια και να δούμε τους νέους που έφυγαν από την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια να γυρίζουν πίσω και ίσως να δούμε, επιτέλους, να υλοποιείται το όραμα που είχαμε 30 χρόνια πριν για μια Θεσσαλονίκη που θα αποτελεί το επιχειρηματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ