13.8 C
Athens
Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΤο ραντεβού στη ΔΕΘ για επανεκκίνηση της οικονομίας

Το ραντεβού στη ΔΕΘ για επανεκκίνηση της οικονομίας

Άρθρο του Προέδρου  Ε.Β.Ε.Π. και Π.Ε.Σ.Α., Β. ΚΟΡΚΙΔΗ

Η διεξαγωγή της φετινής 85ης Δ.Ε.Θ., αλλά και της γενικής συνέλευσης της Κ.Ε.Ε.Ε., συμπίπτει σε μία χρονική συγκυρία γεωπολιτικών, κοινωνικών, αλλά κυρίως οικονομικών γεγονότων, ο βαθμός κρισιμότητας των οποίων, για το αύριο της χώρας, μπορεί να προσομοιαστεί με τη σοβαρότητα των προσπαθειών που καταβλήθηκαν μεταπολεμικά για την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας. Η τρέχουσα περίοδος είναι κάτι περισσότερο από κρίσιμη για την οικονομία μας, η οποία επιχειρεί εκ νέου να εξέλθει, με τις μικρότερες κατά το δυνατόν απώλειες, από τη σοβούσα κρίση της πανδημίας και των «κυμάτων» των μεταλλάξεων που εύχομαι και ελπίζω να μην είναι τα γνωστά «σαράντα κύματα».
Ο Θεόκριτος, τον 3ο π.Χ. αιώνα, είχε πει: «Θαρσείν χρη, τάχ’ αύριον έσσετ’ άμεινον». Οντως, χρειάζεται θάρρος για να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα μας και, προς τούτο, απαιτούνται τομές στην πολιτική και την οικονομία, ώστε η «επανεκκίνηση» να είναι ουσιαστική και η χώρα να οδηγηθεί ταχύτερα στη κανονικότητα, μέσω ενός βιώσιμου, ετερογενούς και παραγωγικού μοντέλου. Οι Ελληνες αποφάσισαν να δώσουν μια ευκαιρία στην ελπίδα και δικαιώνονται από την επιλογή τους. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται μία κυβερνητική πολιτική, που να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις προκλήσεις και τις ασύμμετρες απειλές, όπως αυτή που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας από την πανδημία και όχι μόνον.
Το Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. γνωρίζει καλά πως, στην παρούσα φάση, «ρυθμιστής» της οικονομίας είναι η πανδημία, μέχρι να βρεθεί και να δράσει το «εμβόλιο» στην παγκόσμια αγορά. Ταυτόχρονα, εκτιμά πως η ελάφρυνση των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων δείχνει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επιχειρηματικότητα του τόπου και τη δυναμική που αυτή μπορεί να αναπτύξει σε ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, ανταποδίδοντας με τη σειρά της ανάλογα οφέλη στο κράτος.
Οι επιχειρήσεις-μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας Αττικής, βιώνουν έντονα τις οικονομικές δυσκολίες, επιθυμούν τη στήριξη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ενώ προσδοκούν πως οι εξαγγελίες της φετινής Δ.Ε.Θ. θα κινούνται μεταξύ κοινωνικής ευαισθησίας και οικονομικής λογικής.
Ωστόσο «καιροί ου μενετοί…» καθώς τα χρονικά περιθώρια αντίδρασης στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής έχουν ουσιαστικά εξανεμιστεί λόγω της «ασύμμετρης απειλής» της πανδημίας γεγονός που απαιτεί άμεσες ενέργειες και δράσεις. Κατά το κοινώς λεγόμενο «fast track». Εδώ ακριβώς σε αυτόν τον «όρο» πρέπει να είναι μια από τις τομές που θα πρέπει να «επιχειρήσει» η κυβέρνηση. Η γραφειοκρατία ήταν, είναι και εύχομαι να πάψει να είναι ένας από τους ανασχετικούς παράγοντες ανάπτυξης του επιχειρείν. Το one stop shop πρέπει να γίνει άμεσα πράξη μέσα από ένα ρεαλιστικό πλαίσιο που να εδραιώνει τη διάθεση της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδύσεις. Η δόμηση του «οικονομικού πακέτου», πέραν των βραχυχρόνιων παρεμβάσεων, πρέπει να έχει «ορίζοντα», ώστε το επιχειρείν να «νοιώσει» την απαραίτητη «ασφάλεια». Οι διαρθρωτικές αλλαγές που καθιστούν τη χώρα μας ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις, κάτι που πιστοποιούν και οι συνεχείς αναβαθμίσεις από όλους τους οίκους αξιολόγησης, πρέπει να συνεχιστούν. Στα θετικά πρέπει να προσμετρήσει το γεγονός ότι, στο τέλος του έτους θα έχουν εισέλθει στα ταμεία της χώρας 7,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ηδη, έχουμε λάβει την προκαταβολή των 4 δις ευρώ και αναμένεται, προς τα τέλη του χρόνου, η πρώτη δόση, εφόσον τηρηθούν τα ορόσημα που έχουν τεθεί στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και εδώ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην χαθεί ούτε σεντ.
Το Ε.Β.Ε.Π. επεξεργάστηκε μια σειρά οικονομικών προτάσεων, που κατέθεσε στο Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής, την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων και βεβαίως στα αρμόδια οικονομικά υπουργεία, στο πλαίσιο των συναντήσεων των φορέων με τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, ενόψει του βήματος της ΔΕΘ. Το φορολογικό πακέτο δέκα μέτρων, που επεξεργάστηκε το Ε.Β.Ε.Π., απαιτεί, αφενός, δημοσιονομικό χώρο τουλάχιστον 1 δις ευρώ με δυνατότητα αναπλήρωσης και, αφετέρου, χρονικό διάστημα τριών ετών για την ολοκλήρωση φοροελαφρύνσεων μόνιμου χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων, οι βασικότερες προτάσεις είναι οι εξής:
* χαμηλότερο ΦΠΑ στις μεταφορές, μη οινοπνευματώδη, εστίαση και θεάματα,
* περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 3 σε 5 μονάδες,
* αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα,
* νέες κλίμακες ΕΝΦΙΑ για μείωση 8% κατά μέσο όρο το 2022.
Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στο φορολογικό τοπίο του 2023 και 2024 πρέπει να προβλέπουν:
* πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης,
* περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες,
* μείωση κατά 50% αρχικά και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,
* μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% από το 24%,
* μείωση του συντελεστή των εταιρειών που συγχωνεύονται από 22% σε 11%,
* καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24%, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%.
Το Ε.Β.Ε.Π. είναι θετικό στα φορολογικά κίνητρα που ενθαρρύνουν συνέργειες και που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με τη μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή όσων συγχωνεύονται ή προχωρούν σε αναδιάρθρωση, υπό τον όρο ότι τα κέρδη δεν θα κεφαλαιοποιούνται, ούτε θα διανέμονται στους μετόχους, αλλά θα κατευθύνονται σε επενδύσεις παγίων.
Επανερχόμενος στις «fast track» διαδικασίες αξίζει να υπενθυμίσω τα του ΕΣΠΑ.
Το στοίχημα, σήμερα, για την Ελλάδα δεν είναι μόνο να μπορέσει να απορροφήσει το ευρωπαϊκό πακέτο, του ΕΣΠΑ, αλλά να το αξιοποιήσει κατάλληλα, σύμφωνα με τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Να θυμίσω ότι, στο παρελθόν, κονδύλια της ΕΕ για τις συνδυασμένες μεταφορές, λιμενικές και μεταφορικές υποδομές αξιοποιήθηκαν πλημμελώς, εν αντιθέσει με άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, οι οποίες σήμερα στηρίζουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους στις βάσεις που τέθηκαν τότε, προβάλλοντας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχει πλέον μια νέα προσέγγιση στους τομείς αλιείας και ναυτιλίας. Αξίζει, τέλος, να σημειώσω ότι, η προσαρμογή του αρχικού σχεδιασμού των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τις νέες ανάγκες των επιχειρήσεων, που έχουν ήδη αναδυθεί και θα αναδυθούν την επόμενη εξαετία, είναι «πεδίον δόξης λαμπρόν» για μια καλύτερη Ελλάδα, με τη βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων από την πολιτεία, την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα του τόπου.
Και λίγα λόγια για την Επιμελητηριακή κοινότητα μετά και την ξαφνική απώλεια του προέδρου της, Κ. Μίχαλου. Σε μία περίοδο, όπου οι ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να κάνουν το αποφασιστικό βήμα εξόδου από την κρίση, στηρίζοντας ταυτόχρονα, την πορεία και τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στην επόμενη ημέρα, οι υπηρεσίες των Επιμελητηρίων αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πιστεύουμε ότι, με την απαραίτητη υπευθυνότητα και ενεργοποίηση απ’ όλες τις πλευρές, ο επιμελητηριακός θεσμός μπορεί να αναδειχθεί σε πολύτιμο εργαλείο, όχι μόνο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και συνολικά για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας, στη βάση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας. Τα Επιμελητήρια, εκτός από κέντρα εξυπηρέτησης των επιχειρηματιών, μπορούν να γίνουν «κέντρα ψηφιακών γνώσεων» με «δομές στήριξης των επιχειρήσεων» που θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια στην ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, στην ψηφιακή οικονομία και σε μία βιώσιμη ανάπτυξη, αντίστοιχη των οικονομικά ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών. Τα Επιμελητήρια της χώρας προσφέρουν δημόσιες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα με χρήματα των επιχειρήσεων, χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιηθούν ακόμη περισσότερο από τη νέα Κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο των ανωτέρω, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς έχει σχεδιάσει και δρομολογήσει «επτά θύρες ανάπτυξης» για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της Αττικής που μπορεί να αποτελέσουν «πιλότο» ανάλογων δράσεων και από τα άλλα Επιμελητήρια.
Η συστράτευση των επιχειρηματικών δυνάμεων ήταν και είναι αναγκαία για την έξοδο από την κρίση. Μια κρίση που δεν έχει τα συνήθη ελληνικά χαρακτηριστικά αλλά τα παγκοσμιοποιημένα. Η αντιμετώπιση της ύφεσης από την πανδημία, αλλά και των συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές μονοπωλούν τις φετινές προτάσεις των Επιμελητηρίων στην κυβέρνηση. Μια ισχυρή οικονομία, με ισχυρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να εγγυηθούν το αύριο αυτής της χώρας.
Ας ελπίσουμε πως το φετινό φθινοπωρινό ραντεβού στη ΔΕΘ θα οδηγήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ