28.2 C
Athens
Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΥπαίθρια έκθεση στο κέντρο της Αθήνας για τον πόλεμο που δεν έπρεπε...

Υπαίθρια έκθεση στο κέντρο της Αθήνας για τον πόλεμο που δεν έπρεπε να γίνει

Το δράμα του λαού της Ουκρανίας που τους τελευταίους περίπου τρεις μήνες ζει τις τραγικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής, αποτυπώνεται σε μία πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας, η οποία συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων και την Πρεσβεία της Ουκρανίας, στο κέντρο της Αθήνας.
Από τη Κυριακή 15 Μαΐου ο δρόμος της Βασιλίσσης Όλγας φιλοξενεί μία υπαίθρια έκθεση με 57 φωτογραφίες, κυρίως έργα φωτορεπόρτερ από όλο τον κόσμο οι οποίοι βρέθηκαν στη «δίνη» των συγκρούσεων για να μεταφέρουν μέσα από τον φακό τους όλες τις συνταρακτικές εικόνες από τις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας. Ανάμεσά τους και ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Άρης Μεσσήνης, επικεφαλής του Γαλλικού Πρακτορείου στην Ελλάδα (AFP).
Η έκθεση με τίτλο «Ο πόλεμος που δεν έπρεπε να είχε γίνει» καταδεικνύει μέσα από τα 57 στιγμιότυπα τις φρικαλεότητες του πολέμου, το δράμα των αμάχων που είδαν τη ζωή τους να ανατρέπεται, αλλά και τις γενναίες και αδιάκοπες προσπάθειές τους να αντισταθούν στην καταστροφή, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου.
Την έκθεση, εγκαινίασαν ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και ο Πρέσβης της Ουκρανίας Sergii Shutenko.
Ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Αθήνα, Sergii Shutenko στη δήλωσή του ανέφερε:
“Eίναι ιδιαίτερη μου τιμή να βρίσκομαι εδώ σήμερα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο μου Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, αλλά και όλο το Δήμο Αθηναίων για τη βοήθεια τους στη διοργάνωση αυτής της εκθέσεως. Ο Δήμαρχος το έθεσε σωστά, όταν είπε, ότι αυτή η έκθεση δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί ποτέ, όπως άλλωστε και αυτός ο πόλεμος που ήδη διαρκεί πάνω από 80 ημέρες.


Και ενώ ο αρχικός ισχυρισμός της ρωσικής ομοσπονδίας ήταν, ότι επρόκειτο για μία ειδική επιχείρηση με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αυτό που έχουμε στην πράξη έως τώρα είναι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού εκτοπισμένο, κάτι που το καταδεικνύεται με αυτήν την έκθεση.
Βλέπουμε ξεκάθαρα τη βαρβαρότητα, βλέπουμε ότι δεν έχουν πληγεί μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις μέσω των δραστικών τακτικών, βλέπουμε να έχουν έχουν πληγεί αθώοι πολίτες, να έχουν πληγεί γυναίκες, παιδιά, σπίτια, νοσοκομεία, νηπιαγωγεία. Έχει πληγεί συνολικά η ζωή.
Οι πόλεις μας πια δεν έχουν καμία σχέση με το πως τις γνωρίζαμε πριν τον πόλεμο. Ουκρανοί φωτογράφοι έχουν τραβήξει τις φωτογραφίες που βλέπετε προκειμένου να υπάρξουν τεκμήρια, τεκμήρια των φρικαλεοτήτων, τεκμήρια των εγκλημάτων πολέμου που έχουν ήδη συντελεστεί. Και αυτές οι φωτογραφίες επιτελούν και έναν άλλο σκοπό. Δείχνουν ξεκάθαρα το τι έχει κάνει η Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου και φέρνουν την Ουκρανία πιο κοντά στην Ελλάδα.
Διότι βλέποντας αυτές τις φωτογραφίες, μπορούμε να κάνουμε τη σύγκριση. Να συγκρίνουμε την Αθήνα του τώρα με τις ζώσες πόλεις στην Ουκρανία πριν τον πόλεμο. Έτσι, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τους Έλληνες αλλά και τους τουρίστες που θα επισκεφθούν αυτή την έκθεση, να συνειδητοποιήσουν ότι ο πόλεμος είναι μια φρικαλεότητα και όλοι μας θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να επιδιώκουμε σαφώς τη γρήγορη παύση και το γρήγορο τέλος του.
Στα εγκαίνια της έκθεσης, παρέστησαν, ο Πρέσβης της Πολωνίας Artur Lompart, η Πρέσβης του Μαυροβουνίου Ana Vucadinovic, η Πρέσβης της Βόρειας Μακεδονίας Lidija Boshkovska, η Πρέσβης της Πορτογαλίας Helena Paiva και η Επιτετραμένη της Ρουμανίας Adriana Ciamba.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13 Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ