29.3 C
Athens
Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΗ Δημοπρασία της Cypria φέρνει στην αγορά 145 αποκτήματα

Η Δημοπρασία της Cypria φέρνει στην αγορά 145 αποκτήματα

Ενα υπέροχο πορτρέτο του 18ου Αιώνα βασισμένο στον αριστουργηματικό πίνακα του Τιτσιανό που απεικονίζει την Αικατερίνη Κορνάρο ως Αγία Αικατερίνη της Αλεξάνδριας θα κάνει το δημοπρατικό του ντεμπούτο στην Κύπρο στην Εσπερινή Δημοπρασία της Cypria.
Το αυθεντικό πορτρέτο του 1452 βρίσκεται στην Γκαλερί Uffizi στη Φλωρεντία. Η μαεστρία του Τιτσιανό (Tiziano Vecelli or Vecellio) στην απόδοση προσωπογραφιών γίνεται έκδηλη στο καθηλωτικό βλέμμα της νεαρής βασίλισσας καθώς και στην διαφάνεια του χρώματος, την ατμοσφαιρική μυσταγωγία και την επιβλητική στάση της φιγούρας. Ο μεγάλος Βενετός κολορίστας αποδίδει περίτεχνα το συγκινησιακό πλούσιο χρώμα της ενδυμασίας– η τελευταία μονάρχης της Κύπρου (r.1474-89) είναι ντυμένη με πορφυρά χρυσοκέντητα φορέματα διακοσμημένα με πέρλες ενώ στο κεφάλι της φοράει χρυσή κορώνα με πολύτιμους λίθους και μαργαριτάρια. Ο τροχός που απεικονίζεται στο φόντο κάτω δεξιά είναι ένα από τα μαρτυρικά σύμβολα που αποδίδονται στην Αγία Αικατερίνη. Το έργο του Τιτσιανό έχει συγκινήσει εκατομμύρια θεατών που το είδαν από κοντά στην Γκαλερί Uffizi ενώ αποτελεί μια από τις πολλές αναγεννησιακές προσωπογραφίες της νεαρής βασίλισσας της Κύπρου την οποία επίσης ζωγράφισε ο Μπελλίνι.
Στο πορτρέτο του 18ου αιώνα που η Cypria φέρνει στην δημοπρατική αγορά, η λεπτότητα του απαλού σκιοφωτισμού που διαχέεται στο έργο του Τιτσιανό αντανακλάται επίσης στην κορνίζα που το πλαισιώνει δημιουργώντας μια τέλεια συνύπαρξη με τον πίνακα. «Η εντυπωσιακή, περίτεχνα σκαλισμένη κορνίζα που πλαισιώνει το πορτρέτο αναδεικνύει τη ζωηρή ένταση του έργου δημιουργώντας μια ακόμη μεγαλύτερη συγκίνηση στον θεατή,» αναφέρει η Ρίτσα Κυριάκου, Σύμβουλος Τέχνης και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Cypria Fine Art Auctions.

Πορτρέτο του 18ου αιώνα
100 x 73 εκ / 142 x 118 εκ με την επίχρυση, ξύλινη κορνίζα

Το πορτρέτο ανήκει σε ιδιωτική συλλογή του Ηνωμένου Βασιλείου. Λεπτομερής ανάλυση των στρωμάτων, υλικών και χρωστικών που έγινε το 2002 στο University College London (UCL) έδειξε ότι ο πίνακας δημιουργήθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα ενώ πρόσφατη εξέταση του έργου με την χρήση ακτίνων Χ ( X-ray radiation) αποκάλυψε την εξαιρετική κατάσταση του πίνακα πιστοποιώντας ότι δεν υπάρχουν ίχνη εργασιών αποκατάστασης.
Ξεχωρίζουν
Στα highlights της Εσπερινής Δημοπρασίας της Cypria περιλαμβάνεται το Λιμάνι της Κοπεγχάγης του Ιωάννη Αλταμούρα (1852 – 1878), ενός από τους μεγαλύτερους προ-ιμπρεσιονιστές της Ελλάδας. Ο Αλταμούρα αποδίδει την βαθιά μυστικιστική ατμόσφαιρα των θαλασσών της Βόρειας Ευρώπης την οποία προσεγγίζει μέσα από το υπέροχο πνεύμα του Ελληνικού Φωτός. Το έργο του Αλταμούρα, τόσο άρτια δουλεμένο, αποτελεί μια αναγωγή στις περίφημες θαλασσογραφίες των μεγάλων Ολλανδών μπαρόκ ζωγράφων (Εκτίμηση: 25.000 – 45.000 ευρώ).

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΙΣΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ
Λάδι σε Καμβά – 41 x 76.5 εκ / 70 x 104 εκ με κορνίζα

Ξεχωριστό έργο αποτελεί επίσης η Νεκρή Φύση με Σταφύλια του Ελληνα ιμπρεσσιονιστή Περικλή Πανταζή (1849 – 1884) με τα εξαίσια πράσινα και τις γρήγορες πινελιές που δημιουργούν μια χορευτική κίνηση. (Εκτίμηση: 10.000 – 15.000 ευρώ). Ανάμεσα στους σπουδαίους Κύπριους καλλιτέχνες, ο Χριστόφορος Σάββα (1924 – 1968) εκπροσωπείται με πολλά έργα ανάμεσα στα οποία ο Αγιος Σωζόμενος στον Γαλατά (Λευκή Εκκλησία) ξεχωρίζει με τα αδρά καθαρά επίπεδα και το ζωντανό χρώμα. (Εκτίμηση: 17.000 – 30.000 ευρώ).
Εξέχουσα θέση στην Εσπερινή Δημοπρασία της 25ης Μαϊου έχει επίσης η σπανιώτατη Πρώτη Εκδοση (1629) του Histoire des chevaliers de l’Ordre de S. Jean de Hierusalem – (Ιστορία των Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ) των Jean Baudoin και Anne de Naberat. Στο βιβλίο περιλαμβάνεται ο εξαιρετικά σπάνιος εγχάρακτος χάρτης της Κύπρου “Isle de Cipre,” ο οποίος απεικονίζει την παρουσία των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ στην Κύπρο μετά την εκδίωξη τους το 1291 από τους Αγίους Τόπους. (Εκτίμηση: 4.200 – 6.500 ευρώ). Το εξαιρετικά σπάνιο βιβλίο της Συλλογής Κυριακών Αρχαιοτήτων του Alexander Palma di Cesnola ( Lawrence Cesnola’s Collection, Cyprus Antiquities, excavated by Major Alexander Palma di Cesnola, 1876 – 1879) περιλαμβάνεται επίσης στα highlights της συλλογής της Cypria. Υπογεγραμμένο από τον συγγραφέα, το βιβλίο παρουσιάζει φωτογραφίες των κυπριακών αρχαιοτήτων που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές από τον Ταγματάρχη Alexander Palmer di
Cesnola (1876 – 1879) καθώς επίσης και φωτογραφία χάρτη της Κύπρου. Περιέχει 38 φύλλα γραμματοσειράς, τα περισσότερα με έντυπο αγγλικό κείμενο ενώ σε 34 από αυτά αναγράφεται χειρόγραφη Ιταλική μετάφραση η οποία πιστεύεται ότι ανήκει στον ίδιο τον Cesnola. (Εκτίμηση: 13.000 – 20.000 ευρώ).
Ανάμεσα στα 145 αποκτήματα της Cypria που θα δημοπρατηθούν το βράδυ της 25ης Μαΐου περιλαμβάνονται έργα σπουδαίων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα καθώς και σύγχρονων εμβληματικών καλλιτεχνών που κυριαρχούν στην Κυπριακή, Ελληνική και Ευρωπαϊκή τέχνη όπως οι Zoe Zengelis, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Δημήτρης Μυταράς, Απόστολος Γιαγιάνος, Παύλος Σάμιος, Στέλιος Βότσης, Τάσος Στεφανίδης, Ρένος Λοϊζου, Κωστής Γεωργίου, Σπύρος Βασιλείου και πολλοί άλλοι. Εκτός από πίνακες, η συλλογή περιλαμβάνει λιθογραφίες, μεταξοτυπίες, ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, χάρτες και άλλα.
Ζωντανή μετάδοση σε όλο τον κόσμο μέσω της διεθνούς πλατφόρμας πώλησης έργων www.invaluable.com
Παρουσίαση των έργων μέχρι την 25η Μαϊου στην Γκαλερί Κ
Οδός Εύρου 14, Στρόβολος, Λευκωσία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ