21.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΥπ. Πολιτικής Προστασίας: Πυρετώδες παρασκήνιο για την επιλογή του Κύπριου πρώην επιτρόπου

Υπ. Πολιτικής Προστασίας: Πυρετώδες παρασκήνιο για την επιλογή του Κύπριου πρώην επιτρόπου

Μέσα από ένα πυρετώδες παρασκήνιο, μετά την άρνηση του κ. Αποστολάκη, ο πρωθυπουργός εντός μίας βδομάδας κατέληξε σε αντικαταστάτες για το νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
«Eπρεπε να τον είχε σκεφτεί εξαρχής» είναι η αυθόρμητη διαπίστωση «βετεράνου» διευθυντή του ελληνικού Τύπου, μόλις ερωτάται για την απόφαση της κυβέρνησης να τοποθετήσει στη θέση του υπουργού στο νεοσύστατο Υπουργείο Κλιματικής και Πολιτικής Προστασίας τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων (από το 2014-2019) Χρήστο Στυλιανίδη.
Τον «αρχιτέκτονα», όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου, του «σημαντικότερου ευρωπαϊκού εργαλείου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών», του rescEU. «Είναι προφανές ότι μετά το φιάσκο με τον Αποστολάκη, που ήταν λάθος επιλογή, και αποτέλεσμα της πονηρής σκέψης ότι έτσι θα εμβολιζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να παίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο» προσθέτει.
Τι λένε για την επιλογή Στυλιανίδη πηγές από Μαξίμου και Κουμουνδούρου
Από χτες τα κανάλια τόνιζαν την «κεντροαριστερή ταυτότητα» του κ. Στυλιανίδη. «Είναι η εμμονή της κυβέρνησης με το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά» μας λέει πηγή με ανοικτούς διαύλους στην Κουμουνδούρου.
«Δεν είναι κεντροαριστερός, όπως “παίζουνε”. Βουλευτής και επίτροπος με το δεξιό κόμμα της Κύπρου ήταν, αλλά φιλοευρωπαίος και μεταρρυθμιστής. Και βεβαίως, υπέρ του σχεδίου Ανάν, που τώρα το ψάχνουμε και δεν το ξαναβρίσκουμε» διευκρινίζει διορθωτικά ο «βετεράνος» της έντυπης δημοσιογραφίας.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η επιλογή του Στυλιανίδη «είναι μια σοβαρή λύση. Θα δώσει το θεωρητικό πλαίσιο σε έναν τομέα που διέπρεψε σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Εκ των ουκ άνευ, προσθέτουν, είναι η επιλογή του πτέραρχου Ευάγγελου Τουρνά στη θέση του υφυπουργού. «Εχει διατελέσει Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (2013-2015) κι επομένως θα επωμιστεί το επιχειρησιακό κομμάτι του υπουργείου».
Είναι “γάτος” ο Στυλιανίδης, έχει φτιάξει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα για την Ευρώπη και είναι κορυφή στα ευρωπαϊκά ζητήματα που είναι μείζονα (όπως το κλίμα) και θα πέσουν όλα τα λεφτά από την ΕΕ» σχολιάζει πηγή μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο.
Να σημειωθεί ότι μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι λέξεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προβεί σε καμία ανακοίνωση για την επιλογή Στυλιανίδη.
Πώς ένας Κύπριος γίνεται υπουργός στην Ελλάδα
Στον Χρήστο Στυλιανίδη, πριν ορκιστεί υπουργός, θα αποδοθεί τιμητική πολιτογράφηση με τις διαδικασίες που προβλέπονται.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, ένας υπουργός πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις εκλογής ως βουλευτής.
Για να έχει ωστόσο κάποιος το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στη χώρα μας, μεταξύ άλλων, πρέπει να είναι Ελληνας πολίτης.
Ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από τη στιγμή που έχει μόνο κυπριακή υπηκοότητα, πριν ορκιστεί υπουργός, θα πρέπει να αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια.
Ως εκ τούτου, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (06/09) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στον κ. Στυλιανίδη θα αποδοθεί τιμητική πολιτογράφηση με τις διαδικασίες που προβλέπονται.
Πολιτογράφηση είναι η επίσημη διοικητική πράξη, με την οποία ένα κράτος απονέμει την ιδιότητα του πολίτη (ιθαγένεια ή αλλιώς υπηκοότητα) σε κάποιον που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν πολίτης άλλου ή ακόμα και κανενός κράτους.
Μετά την πολιτογράφησή του, στο άτομο παρέχονται όλα τα απαραίτητα δημόσια έγγραφα (όπως ταυτότητα, διαβατήριο κ.ά.), ενώ εξομοιώνεται νομικά με όλους τους υπόλοιπους πολίτες του κράτους, τόσο στα δικαιώματα όσο και στις υποχρεώσεις.
Σημειώνεται ότι η πολιτογράφηση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο έπειτα από αίτημα του ενδιαφερόμενου και μόνο από την αρμόδια δημόσια αρχή.
Κάθε κράτος πάντως θέτει διαφορετικές προϋποθέσεις, ωστόσο τα πιο συνηθισμένα κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη οι εθνικές νομοθεσίες είναι η καταγωγή από κάτοχο της ιθαγένειας ή μέλος εθνικής μειονότητας/παροικίας του εξωτερικού (δίκαιο του αίματος), η γέννηση ή/και η επί μακρόν διαμονή στη χώρα (δίκαιο του εδάφους), ανθρωπιστικοί λόγοι (ιδίως σε περιπτώσεις ανιθαγενών πολιτικών προσφύγων) ή η προσφορά εξαίρετων υπηρεσιών (τιμητική πολιτογράφηση), όπως στην περίπτωση του κ. Στυλιανίδη.
Ορισμένα κράτη επιτρέπουν επίσης στους πολιτογραφούμενους τη διπλή ιθαγένεια, δηλ. να κρατήσουν και την προηγούμενη, ωστόσο άλλα τους αναγκάζουν να την αποποιηθούν.
Πηγή Sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ