18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΜ. Λεμέρ: Δεν υπάρχει πολιτική κυριαρχία χωρίς τεχνολογική κυριαρχία

Μ. Λεμέρ: Δεν υπάρχει πολιτική κυριαρχία χωρίς τεχνολογική κυριαρχία

«Δεν υπάρχει πολιτική κυριαρχία χωρίς τεχνολογική κυριαρχία. Δεν μπορούμε να είμαστε κυρίαρχοι πολιτικά όταν εξαρτιόμαστε από το εξωτερικό για τους ημιαγωγους, τις ηλεκτρικές μπαταρίες ή το διάστημα», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ από το Τσερνόμπιο της Ιταλίας. Ο Γάλλος υπουργός τάχθηκε υπέρ «μιας πιο ισχυρής Ευρώπης», η οποία θα οικοδομήσει την «πολιτική ανεξαρτησία» της και μια «τεχνολογική κυριαρχία», αντί να περιορίζεται σ’ ένα ρόλο «κοινής αγοράς».
«Θέλουμε να αγωνιστούμε για μια Ευρώπη που θα καταλάβει τη θέση της ως μεγάλης δύναμης στον κόσμο, δίπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα» και η οποία «υπερασπίζεται έναν ορισμένο αριθμό αξιών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο του φόρουμ The European House – Ambrosetti, που οργανώθηκε στις όχθες της λίμνης του Κόμο.
Μεταξύ των αξιών αυτών περιλαμβάνονται η «αλληλεγγύη μεταξύ των εθνών» και «ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον», επέμεινε ο Λεμέρ ενώ η Γαλλία θα αναλάβει τον Ιανουάριο την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Οφείλουμε να οικοδομήσουμε την ευρωπαϊκή ανεξαρτησία επανεγκαθιστώντας τη βιομηχανική παραγωγή και κατασκευάζοντας νέες αλυσίδες αξίας σε τομείς όπως το υδρογόνο, η τεχνητή νοημοσύνη, οι ηλεκτρικές μπαταρίες, οι βιοτεχνολογίες ή η υγεία», εξήγησε.
Για να χρηματοδοτηθούν αυτές οι επενδύσεις, «θα χρειαστούν η ένωση των κεφαλαιαγορών και η τραπεζική ένωση», υπογράμμισε. «Ελπίζουμε να καταγράψουμε προόδους σ’ αυτά τα θέματα, στα οποία τα οικονομικά διακυβεύματα είναι πολύ βαριά».
Η Γαλλία επιδιώκει επίσης «να φθάσουμε σε μια ευρωπαϊκή συναίνεση υπό τη γαλλική προεδρία για την ελάχιστη φορολόγηση» των πολυεθνικών, πρόσθεσε.
Η Ιρλανδία, η Ουγγαρία και η Εσθονία αρνούνται να υπογράψουν τη συμφωνία που συνήφθη τον Ιούλιο από τις χώρες της Ομάδας των Είκοσι (G20) και προβλέπει τη θέσπιση ενός παγκόσμιου φόρου τουλάχιστον 15% επί των κερδών των πολυεθνικών και τη δικαιότερη κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης των επιχειρήσεων αυτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ