Βασιλακόπουλος: Προνόμια για τους εμβολιασμένους

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 13 Μαΐου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Υπέρ των προνομίων σε εμβολιασμένους τάσσεται ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. “Σε έναν με ενάμιση μήνα θα λειτουργήσουν και τα μπαρ”.
Την ανάγκη για προνόμια στους εμβολιασμένους στο προσεχές διάστημα, τόνισε σήμερα ο πνευμονολόγος – εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Το μεγάλο υγειονομικό στοίχημα είναι τι θα γίνει Ιούνιο και Ιούλιο με τα εμβόλια. Από το 50% της εμβολιαστικής κάλυψης πρέπει να φτάσουμε στο 70% ή στο 80% δηλαδή να πείσουμε όσους δεν είναι σίγουροι, που μάλλον δεν θέλουν. Χρειάζονται συγκεκριμένα προνόμια για τους εμβολιασμένους, όπως η μη χρήση μοριακού τεστ σε ταξίδι, μιλάμε για το καλοκαίρι, ή η μη χρήση μάσκας. Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι να πληρώνουν μεγάλο πρόστιμο» εξήγησε συγκεκριμένα.
Στη συνέχεια, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ μη εμβολιασμένων που δεν μπορούσαν να εμβολιαστούν γιατί δεν ήρθε η σειρά τους κι αυτών που μπορούσαν και επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.
«Χειρότερο μήνυμα για την κοινωνία δεν υπάρχει από το γεγονός ότι 18% των υγειονομικών γιατρών δεν έχει εμβολιαστεί» είπε.

«Σε έναν με ενάμιση μήνα θα λειτουργήσουν και τα μπαρ»
Ο ειδικός τόνισε επίσης ότι «είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε τα lockdown, τουλάχιστον τα οριζόντια, αλλά αυτό δεν πρέπει να ληφθεί από την κοινωνία σαν μήνυμα ότι τελείωσε η πανδημία στην Ελλάδα και από αύριο θα διοργανώνουμε πανηγύρια, γάμους κ.λπ.».
Όπως διευκρίνισε, «τώρα που ανοίγουμε χωρίς να έχει τελειώσει η πανδημία στην Ελλάδα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Το ότι μας επιτρέπεται να πάμε στο χωριό δεν σημαίνει ότι θα φωνάξουμε μέσα στο σπίτι μας 30 ανθρώπους για γλέντι σε εσωτερικό χώρο. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης να λέμε την αλήθεια για τα αυτοδιογνωστικά τεστ πρέπει να είμαστε οι ίδιοι εν μέρει το κράτος, δεν μπορεί να υπάρχει παντού αστυνόμευση».
Τα νησιά, όπως είπε, πρέπει να προστατευθούν διπλά.
«Υγειονομικά το να αντιμετωπίσεις κρούσματα στα νησιά είναι πολύ πιο δύσκολο δεν έχουν άπειρες υγειονομικές δομές και δεν είναι απλές οι αεροδιακομιδές. Επίσης σε κρούσματα σε ένα νησί η ζημιά θα είναι μεγάλη για όλα τα νησιά».
Την ίδια ώρα, ανέφερε πως είναι απόλυτα λογική η παράταση του ωραρίου στην εστίαση και μειώνει και τις δικαιολογίες για κορονοπάρτι, υπογραμμίζοντας ότι «να κάνουν υπομονή οι νέοι μας σε έναν με ενάμιση μήνα θα λειτουργήσουν και τα μπαρ».
Όσον αφορά στα self tests, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως δεν είναι «συγχωροχάρτι» για να βγάζουμε τη μάσκα, «ακόμα και το αρνητικό μοριακό δεν μας εξασφαλίζει 100% ότι δεν έχουμε νόσο, και πάντως πρέπει να προσέχουμε».


Ο εμβολιασμένος με δύο δόσεις έχει ελάχιστη πιθανότητα να φέρει τον ιό
Επεσήμανε επίσης πως ο εμβολιασμένος με δύο δόσεις, και ενώ έχει περάσει πάνω από μια εβδομάδα από τη δεύτερη, έχει ελάχιστη -κάτω από 10%- πιθανότητα να φέρει τον ιό με ή χωρίς συμπτώματα. Σε περίπτωση, όμως, που τον φέρει έχει πολύ μικρό ιό μέσα του και η πιθανότητα μετάδοσης στους άλλους είναι ελάχιστη.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να φοράει μάσκα, γιατί αύριο 70% με 80% των πολιτών θα κυκλοφορεί στον δρόμο και θα λέει “είμαι εμβολιασμένος”. Δεν μπορεί να γίνει έλεγχος σε αυτό».
«Από τον Ιούνιο που θα έχουμε λίγο λιγότερη επιδημία και περισσότερους εμβολιασμένους τότε θα είναι πολύ πιο εύκολη η σαφής διάκριση εμβολιασμένων – μη εμβολιασμένων» υπογράμμισε έπειτα.
Τέλος, υπενθύμισε ότι η Pfizer/BioNTech έκανε αίτηση στον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων και τροφίμων (FDA) για την πλήρη έγκριση του εμβολίου τους κατά του κορονοϊού και «θα έχει έγκριση σαν οποιοδήποτε φάρμακο, και δεν θα μπορεί να λέει κάποιος μετά ότι δεν πήρα το εμβόλιο γιατί πήρε επείγουσα έγκριση».
Πήγη Sputniknews.gr