25.7 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΤσίπρας για Μητσοτάκη: «Αν το ποσοστό στις ευρωεκλογές είναι πολύ χαμηλό σε...

Τσίπρας για Μητσοτάκη: «Αν το ποσοστό στις ευρωεκλογές είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με αυτό των εθνικών, θα έχει πρόβλημα»

«Πρέπει να παραιτηθεί κανείς για να έχει ενδιαφέρον μια ομιλία», είπε ο κ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, μετά την παρατήρηση του δημοσιογράφου και παρουσιαστή ειδήσεων της ΕΡΤ, κ. Απόστολου Μαγγηριάδη, ότι η αίθουσα ήταν κατάμεστη.

Στη δεύτερη δημόσια παρέμβασή του μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Πρέπει να παραιτηθεί κανείς για να έχει ενδιαφέρον μια ομιλία», είπε ο κ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, μετά την παρατήρηση του δημοσιογράφου και παρουσιαστή ειδήσεων της ΕΡΤ, κ. Απόστολου Μαγγηριάδη, ότι η αίθουσα ήταν κατάμεστη.

Για το διακύβευμα των ευρωεκλογων, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Όντως έχουμε σε όλη την Ευρώπη μια αξιοπρόσεκτη και επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού», αναφερόμενος στην Λεπέν, την Μελόνι και την άνοδο της ακροδεξιάς σε Γερμανία και Πορτογαλία. Δικαιολόγησε την άνοδο αυτή στο γεγονός ότι η Ευρώπη βιώνει αλλεπάλληλες κρίσεις τα τελευταία 15 χρόνια αλλά και στο γεγονός ότι υπάρχει μία γενικότερη απαξίωση της πολιτικής.

Η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί με σημαντικά για τον πολίτη ζητήματα, όπως η ασφάλεια, η επιβίωση με αξιοπρέπεια και η κλιματική ασφάλεια. «Το να ξέρεις ότι μπαίνεις σε ένα τρένο και δεν θα ξέρεις αν θα επιβιώσεις. Να έχεις μισθούς αξιοπρέπειας, νοσοκομεία δημόσια, αξιοπρεπή, τα παιδιά σου θα πηγαίνουν στο σχολείο ασφαλή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

 

«Στην Ελλάδα το διακύβευμα των εκλογών είναι να επανισσοροπήσει το πολιτικό σύστημα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει φθορές για θέματα που έγιναν έναν χρόνο πριν. Ο Μητσοτάκης τρέχει σε έναν στίβο μόνος του και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

«Κινδυνεύουμε να έχουμε έναν αγώνα φοιτητικών εκλογών και όλοι να χάσουν», είπε ακόμη, προσθέτοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντίπαλο τον κανέναν. «Αν το ποσοστό που καταγράψει ο Μητσοτάκης είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με αυτό που κατέγραψε στις εθνικές εκλογές, θα έχει πρόβλημα».

 

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, τόνισε ότι η κυβέρνησή του ήταν αυτή που δημιούργησε το «μαξιλάρι ασφαλείας», ρύθμισε το χρέος τη περίοδο 2015-19. Εξέφρασε όμως την ανησυχία του για το μέλλον της οικονομίας μεσο-μακροπρόθεσμα.

 

Όπως σημείωσε η χώρα βιώνει μία μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων. «Έχουμε και ένα σαράκι που μας τρώει. Το παραγωγικό μας μοντέλο δεν είναι τόσο ανταγωνιστικό. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν διαχέονται στην ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό που πρέπει να αναρωτηθεί η χώρα είναι αν θέλουμε να γίνουμε Ευρώπη ή να γίνουμε μια χώρα της ανατολικής Ευρώπης. «Είμαστε κοντά στο επίπεδο της Βουλγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας και όχι της κεντρικής Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει πιο δραστήρια στο θέμα της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Η ενίσχυση της Στρατηγικής Αυτονομίας της Ευρώπης είναι πολύ σημαντική. Η γεωπολιτική ασφάλεια δεν διασφαλίζεται μόνο με αποτρεπτικά μέσα αλλά κυρίως μέσω της διπλωματίας και της σωστής εξωτερικής πολιτικής, συμπλήρωσε.

 

«Έχουμε γύρω μας δύο πολέμους, στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη, δεν έχω δει καμία παρέμβαση. Η Ευρώπη δεν μπορεί παρά να είναι συνυφασμένη με την ειρήνη και τη σταθερότητα», είπε χαρακτηριστικά.

 

Για τη συνάντηση που είχε με τον υποψήφιο Αμερικανό Πρόεδρο, κ. Ντόναλντ Τραμπ είπε: «Η Ευρώπη θα πρέπει να ανησυχεί για τις δικές της πολιτικές αδυναμίες παρά για το τί θα συμβεί στις ΗΠΑ», ενώ αξιολόγησε, ότι μία αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ θα προκαλέσει πιο πολύ μία εσωτερική πόλωση.

 

Για τις τακτικές της Τουρκίας και για το αν υπάρχει περίοδος συνεννόησης, είπε: «Η Τουρκία έχει μια σαφή στρατηγική: είτε κλιμακώνει την ένταση είτε τα μαζεύει. Διάγουμε μια περίοδο αποκλιμάκωσης. Σε σχέση με τις ΗΠΑ, η Τουρκία δεν έχει έναν ισότιμο ρόλο με την Ελλάδα».

 

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ», τόνισε επίσης ο κ. Τσίπρας. Η περίοδος αυτή είναι ακόμη ένα «παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα να διευθετήσει ζητήματα», συμπληρωσε.

Ο Σόιμπλε είχε εμμονές, ήθελε να κρύψει δικά του λάθη και δικές του αδυναμίες

Σε ερώτηση για τα όσα αναφέρει στα απομνημονεύματά του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ο πρώην υπουργός οικονομικών της Γερμανίας ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Ο Σόιμπλε είχε εμμονές, ήθελε να κρύψει δικά του λάθη και δικές του αδυναμίες. Είχε τεράστια ευθύνη για την κρίση στην Ευρώπη, η Ελλάδα ήταν μόνο ένα κομμάτι αυτής της κρίσης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Αυτό που με εκπλήσσει είναι το θΑΛάρρος που είχε ο Σόιμπλε να πει κάποια πράγματα στα απομνημονεύματά του», συμπλήρωσε.

Δεν έχω παραιτηθεί από την πολιτική

Για τα σχέδιά του για το μέλλον, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός είπε: «Παραιτήθηκα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, παραιτήθηκα από αυτό που έκανα εδώ και 15 χρόνια, με πολύ έντονους ρυθμούς στη πρώτη γραμμή. Δεν έχω παραιτηθεί όμως από την πολιτική».

 

Τέλος, έστειλε μήνυμα ότι «δεν είναι μόνο το TikTok η πολιτική. Θέλω να παρεμβαίνω, να εμπνεύσουμε ξανά τους νέους, να έχω ρόλο παραγωγής πολιτικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσω του Ινστιτούτου που ετοιμάζω. Θέλω να βοηθήσω να επαναπροσδιορίσουμε την πολιτική».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε πολλά καίρια ζητήματα και συγκεκριμένα για τις Ευρωεκλογές υπογράμμισε ό,τι τον τελευταίο καιρό βλέπουμε «σε όλη την Ευρώπη μία επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού» και συνέχισε «Εδώ και μία 15ετία η Ευρώπη περνάει μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις. Αυτό το συναίσθημα της ανασφάλειας γεννά τον φόβο και σπρώχνει μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού στην ακροδεξιά. Η αριστερά να επαναπροσδιορίσει την πολιτική».

Ευρωεκλογές

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Στην Ελλάδα το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι να επανισορροπήσει το πολιτικό σύστημα. Να έχουμε μία αξιωματική αντιπολίτευση που να μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πτώση για θέματα που έγιναν πριν ένα χρόνο. Τώρα ο κ. Μητσοτάκης τρέχει σε ένα στίβο και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος. Κινδυνεύουμε να έχουμε εικόνα φοιτητικών εκλογών που όλοι θα έχουν χάσει και όλοι θα βγουν να πουν ότι έχουν νικήσει. Όταν έχεις την αίσθηση ότι δεν έχεις κίνδυνο, έχεις το χρονόμετρο και αν το ποσοστό είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, τότε θα έχεις πρόβλημα. Το να θεωρείς ότι είσαι μόνος σου είναι η μεγαλύτερη αλαζονεία».

Οικονομία

Οσον αφορά την οικονομία ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά : «Μακροοικονομικά είναι θετική η εικόνα και αυτή ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ. θα εκφράσω την ανησυχία μου για τις μακρομεσοπρόθεσμους ρυθμούς της οικονομίας. Μείωση σημαντική των άμεσων ξένων επενδύσεων, οι μισές οφείλονται στην κατοικία και έχουμε και ένα σαράκι το υψηλών έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Πολλά από αυτά ήταν δείκτες που μας οδήγησαν στην κρίση. Οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν διαχέονται στην κοινωνία. Φαίνεται ότι η ακρίβεια που δεν είναι πια εισαγόμενη δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα».

Γεωπολιτική ασφάλεια

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και την γεωπολιτική ασφάλεια και επεσήμανε: «Το κρίσιμο θέμα είναι η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Η Ευρώπη όμως δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Εχουμε δύο πολέμους σε Ουκρανία και Παλαιστίνη. Η Ευρώπη πρέπει να είναι με το κράτος δικαίου και την ειρήνη. Θα περίμενα να είναι πιο δραστήρια στη διπλωματία για να σταματήσει η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρέμβαση για την ειρήνη στην Παλαιστίνη. Δεν λέω πως δεν πρέπει να μας νοιάζει η άμυνα, αλλά να είναι συνυφασμένο με μία στρατηγική στην εξωτερική πολιτική. Πρόκληση της εποχής η άμυνα, η κλιματική κρίση και το δημογραφικό πρόβλημα, άρα να ενισχύσουμε τα ασφαλιστικά συστήματα».

Α. Τσίπρας: Στην Ελλάδα το διακύβευμα των εκλογών είναι να επανισσοροπήσει το πολιτικό σύστημα – Ο Μητσοτάκης τρέχει σε έναν στίβο μόνος του και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ