27.3 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΚαρυτινός: Και όμως το real estate είναι παραγωγική επένδυση

Καρυτινός: Και όμως το real estate είναι παραγωγική επένδυση

H αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, οι προοπτικές της στην Ελλάδα και ο μετασχηματισμός των επενδύσεων στον κλάδο ήταν βασικό θέμα συζήτησης στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς από τις 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στην πρώτη ενότητα υπό τον συντονισμό του κ. Xρήστου Κώνστα, οικονομικού συντάκτη newmoney.gr, banks.com.gr, Το Χρήμα, ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, CEO Prodea Investments τόνισε ότι σύνολο του real estate είναι οι παραγωγικές επενδύσεις, τα γραφεία, τα Data centers και τα ξενοδοχεία και όχι μόνο η κατοικία, προσθέτοντας ότι οι υπέρογκες τιμές πλέον των ακινήτων έχουν προκύψει από την 12χρονη κρίση, τον «εγκλωβισμό» πολλών ακινήτων, αλλά και από την τεράστια ζήτηση.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Στέφανος Γιουρέλης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, ανέφερε ότι το Υπερταμείο είναι ένας μάνατζερ που αξιοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία των θυγατρικών του κατά τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη όχι μόνο των ιδίων, αλλά και της οικονομίας στο σύνολό της.

Κατά την κυρία Hρώ Χατζηγεωργίου, διευθύνουσα σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ), στόχος μας είναι να καταστήσουμε την ΕΤΑΔ μια σύγχρονη Asset Management και Development Real Estate εταιρεία. H στρατηγική μας βασίζεται στον μετασχηματισμό της εταιρείας εν λειτουργία της, ενώ προχωρούμε ένα σημαντικό έργο εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου μας που θα αφορά στην – για πρώτη φορά καταγραφή, ομαδοποίηση και ταυτοποίηση 36.000 ακινήτων.

Για τον κ. Γιάννη Δεληκανάκη, Founder & CEO, Southrock Asset Management, «η προσθήκη αξίας σε επενδύσεις ακινήτων και ιδιαίτερα σε τουριστικά ακίνητα είναι σήμερα απόλυτα συνυφασμένη με την αειφορία και τη δημιουργία ωφελειών για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ιδιαίτερα για τις τοπικές κοινωνίες. Ηπια δόμηση, έργα υποδομής, πρόβλεψη για κατοικίες προσωπικού και πράσινη πιστοποίηση είναι στοιχεία προστιθέμενης αξίας στην επένδυση και όχι κόστος».

Στην επόμενη ενότητα με συντονιστή τον κ. Χάρη Ντιγριντάκη, δημοσιογράφο του Talk 989, Ελεύθερος Τύπος, tourismtoday.gr, τέθηκε επί τάπητος το φαινόμενο της έλλειψης προσιτών κατοικιών στις μεγάλες πόλεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Jason Murphy, Co-Founder & Chief Strategy Officer, Centrus παρουσίασε ένα μοντέλο προσιτής κατοικίας, το οποίο λειτουργεί στην Ιρλανδία και το οποίο ξεκινά από την αλληλέγγυα επιχειρηματικότητα, όπως λειτουργεί στην Ιρλανδία, όπου υπάρχει τομέας εγκεκριμένων κατοικιών με κοινωφελείς οργανισμούς που εργάζονται για την προσιτή κατοικία, μέσω επιδοτήσεων από το κράτος, με τη συνεργασία ιδιωτών.

Από την πλευρά του, ο κ. Στράτος Παραδιάς, Πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ & UIPI, Greece χαρακτήρισε πανευρωπαϊκό το φαινόμενο της απροθυμίας για ενοικίαση κύριας κατοικίας, με κύριους λόγους για αυτό την παλαίωση του δυναμικού των ακινήτων, την άσχημη συμπεριφορά μερίδας ενοικιαστών, χωρίς να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα από το κράτος, ενώ είναι και η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση στα ενοίκια. Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ είναι η απουσία φόρου εισοδήματος για κάθε κενό σπίτι που βγαίνει στην αγορά.

Στο ίδιο ζήτημα, κατά τον κ. Παντελή Μαραβέα, Assistant General Manager Retail Segments, Bank Analytics & Lending Products, Εθνική Τράπεζα, πλέον έχει αλλάξει η συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στις αιτήσεις στεγαστικών δανείων, καθώς πλέον 8 στις 10 από αυτές εγκρίνονται. Το στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, επίσης, έκανε και μία αποτίμηση του προγράμματος «Το σπίτι μου» το οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα καλύτερα στεγαστικά προγράμματα των τελευταίων ετών, το οποίο μοίρασε 1 δισ. ευρώ σε 9.000 δικαιούχους.
Στην δική του εισήγηση, ο κ. Δημήτρης Μάντζος, Βουλευτής Επικρατείας, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, δήλωσε ότι η κατοικία είναι δικαίωμα, κατάκτηση και όχι προνόμιο για λίγους. Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε την κατάργηση της Golden Visa στα ακίνητα και τη συνέχισή της για επενδύσεις στην καινοτομία, την τεχνολογία και τη βιομηχανία, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «από φάρμακο σε περιόδους κρίσης έχει γίνει πια φαρμάκι».

 

Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την ΕΤΑΔ μια σύγχρονη Asset Management και Development Real Estate εταιρεία.

Ηρώ Χατζηγεωργίου Διευθύνουσα σύμβουλος ΕΤΑΔ

ΛΕΖΑΝΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Από αριστερά: Αριστοτέλης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος, PRODEA INVESTMENTS, Στέφανος Γιουρέλης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Growthfund, Εθνικό Ταμείο Ελλάδος, Γιάννης Δεληκανάκης, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος, Southrock Asset Management, Ηρώ Χατζηγεωργίου, Διευθύνων Σύμβουλος, Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Περιουσιών, Κρις Κώνστας, Οικονομικός Συντάκτης, NewMoney.gr / Banks.com.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ