23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAToronto Economic Forum II - Διαστημική τεχνολογία και πυροσβεστικά drones από ελληνικές...

Toronto Economic Forum II – Διαστημική τεχνολογία και πυροσβεστικά drones από ελληνικές εταιρείες

Η σπουδαία δουλειά που γίνεται από την Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και τις 48 εταιρείες μέλη της, οι οποίες ασχολούνται ενεργά στον συγκεκριμένο τομέα και παράγουν προϊόντα υψηλών απαιτήσεων για το Διάστημα, καθώς κι ένα καινοτόμο έργο με χρήση drones σε μεγάλη κλίμακα για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών παρουσιάστηκαν στο δεύτερο Οικονομικό Φόρουμ στο Τορόντο (Toronto Economic Forum II), που διοργάνωσε, τη Δευτέρα, το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών σε συνεργασία με την Ελληνική Πρωτοβουλία – Καναδάς, το Ελληνο-Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ελληνο-Καναδικό Συμβούλιο Εμπορίου.

«Στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή έχουμε 48 μικρομεσαίες εταιρείες που ασχολούνται με τη διαστημική τεχνολογία. Εχουμε ξεκινήσει εδώ και 20 χρόνια περίπου. Δουλεύουμε και στο κομμάτι που αφορά το hardware αλλά και το software, με εφαρμογές στο Διάστημα. Η Ελλάδα είναι πλέον σε θέση να κατασκευάσει υλικό που ανεβαίνει στο Διάστημα και λειτουργεί με συγκεκριμένες χρήσεις από κοινού» εξήγησε ο δρ. Αθανάσιος Πότσης, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανικών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών, ο ένας εκ των δύο ομιλητών στην ενότητα για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων στη δημόσια ασφάλεια μέσω τεχνολογίας αιχμής.

«Ξεκινήσαμε το 2004, όταν η Ελλάδα έγινε το πλήρες 16ο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency). Η Ελλάδα πλέον συμμετείχε στα διαστημικά προγράμματα της Ευρώπης, άρα έπρεπε οι ελληνικές βιομηχανίες να συμβάλουν και να ανταγωνιστούν όλες τις άλλες ευρωπαϊκές και να αρχίσουν να δίνουν λύσεις -υλικό και λογισμικό- στους δορυφόρους που ανεβάζει η Ευρώπη για την επιτήρηση στο Διάστημα κ.ά. Αυτό δημιούργησε μια υποδομή στην Ελλάδα, με εταιρείες που άρχισαν να ασχολούνται με το να κατασκευάζουν υλικό και λογισμικό για τις υψηλές εκείνες απαιτήσεις που έχει για ν’ ανέβει κάτι στο Διάστημα και με πολύ κόπο, προκειμένου να αρχίσουμε να δημιουργούμε ένα trademark στην Ελλάδα και στον κόσμο: space technologies made in Greece» πρόσθεσε ο κ. Πότσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που χρησιμοποιήθηκε ήταν το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό της χώρας. «Αυτό βοηθάει πολύ στο διάστημα διότι χρειάζεσαι έξυπνα μυαλά να κάνουν κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερο. Το φτιάχνεις σε μικρές ποσότητες και στοιχίζει πολύ ακριβά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ επισημαίνοντας πως «το καλό ήταν πως επειδή οτιδήποτε σχεδιάζαμε έπρεπε να χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά, αυτό οδηγούσε σε προϊόν».
Μάλιστα, παρόλα τα χρόνια που έχουν περάσει έκτοτε, όλες αυτές οι εταιρείες λειτούργησαν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και δημιούργησαν προϊόντα, τα οποία σήμερα, με τη μεγάλη εξέλιξη που υπάρχει στον τομέα του διαστήματος, «χτυπάνε» μια τεράστια αγορά, επισήμανε ο κ. Πότσης.

Αναφέρθηκε επίσης στις «φοβερές εφαρμογές και πάρα πολλές χρήσεις- άμυνα, ασφάλεια, περιβάλλον, κλιματική αλλαγή, πλοήγηση, τουρισμός κ.ά» που έχει το Διάστημα εξηγώντας πως όλη αυτή η οικονομία δημιουργεί μια τεράστια υποδομή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλαπλώς για να ενισχύσει την εθνική οικονομία της Ελλάδας. «Αυτό που φτιάχνεις είναι καινοτομία, η οποία εστιάζεται σε προϊόν, το οποίο μπορεί να σε οδηγήσει σε πολλαπλές χρήσεις στη συνέχεια» τόνισε.
Είπε ακόμη πως φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που «τρέχει» ένα πρόγραμμα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, το οποίο περιέγραψε ως εξής: «Φτιάχνουμε πέντε startup για space κάθε χρόνο, για επτά χρόνια, οι οποίες θα μπορέσουν να αποτελέσουν τη νέα γενιά, με τα έξυπνα μυαλά που θα αρχίσουν να τροδοφοτούν το κομμάτι της βιομηχανίας. Εχουμε ένα space cluster που φέρνει μαζί τη βιομηχανία με τον ακαδημαϊκό χώρο, κάτι εξαιρετικά σημαντικά γιατί μέχρι τώρα οι δύο αυτοί χώροι λειτουργούσαν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον. Προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε την έρευνα που γίνεται στα πανεπιστήμια για να μείνει στη χώρα και να φτιάξει προϊόντα στην Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά με το ενδεχόμενο ανάπτυξης συνεργασιών με τον Καναδά στον συγκεκριμένο τομέα, αφού επισήμανε ότι ο Καναδάς ήταν από τις πρωτοπόρες χώρες που ασχολήθηκε με το Διάστημα εδώ και πάρα πολλά χρόνια κι έχει μια σημαντική βιομηχανική υποδομή, επενδύοντας παράλληλα πάρα πολλά χρήματα, τόνισε πως «θα θέλαμε να δούμε μια διμερή συνεργασία στον συγκεκριμένο τομέα.

Επισήμανε, δε, πως ο Καναδάς κατ’ εξαίρεση ανήκει και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, άρα μπορούμε να δούμε συνέργειες μεταξύ Ελλάδας και Καναδά στο διάστημα μέσω αυτού.
Ο κ. Πότσης μίλησε επίσης για δύο εξαιρετικά σημαντικούς τομείς, αλλά και για το γεγονός ότι στον Καναδά υπάρχουν πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν σε θέματα υψηλής τεχνολογίας.
«Ο πρώτος (τομέας) έχει να κάνει με space for defence, να ασχοληθούμε δηλαδή με τεχνολογίες καθαρά αμυντικές στο διάστημα, που είναι σημαντικός τομέας για τον Καναδά, και να βοηθήσουμε την ασφάλεια της χώρας και το δεύτερο είναι να μπούμε στο κομμάτι της ναυτιλίας (space for Maritime) που επίσης και για τον Καναδά και για την Ελλάδα είναι σημαντικό» διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ.

Drones στη μάχη κατά των πυρκαγιών
Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Μιχανετζής, συνιδρυτής & CEO της Seeders, αναφέρθηκε σε ένα έργο που αφορά τη χρήση drones σε μεγάλη κλίμακα για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στα δάση.
«Το διαφορετικό που κάνουμε είναι ότι χρησιμοποιούμε τα drones αυτά σε πολύ μεγάλο εύρος μέσα από συνεργασίες που έχουμε κάνει με διάφορους φορείς, για να αναπτύξουμε χιλιάδες drones στην Ελλάδα, που θα είναι στο πεδίο και την ώρα που θα εκδηλώνεται η φωτιά θα σηκώνονται, με στόχο την καταπολέμησή της» είπε ο κ. Μιχανετζής.
«Χρησιμοποιούμε», πρόσθεσε, μετασκευασμένα drones του εμπορίου, τα οποία χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή στην αγροτική παραγωγή για να ψεκάζουν τα χωράφια. Εμείς χρησιμοποιούμε αυτά τα drones, τα μετασκευάζουμε και τα κάνουμε πυροσβεστικά»

«Έχουμε υπολογίσει ότι με περίπου 3.000 drones μπορούμε να καλύψουμε όλη την Ελλάδα και το κόστος είναι όσο περίπου ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο» τόνισε ο κ. Μιχανετζής, εξηγώντας πως θα χρησιμοποιείται για την κατάσβεση ένα άλλο υλικό που θα είναι 16 φορές πιο αποτελεσματικό από το νερό και «με τέσσερα drones, μπορούμε να ρίξουμε το ισοδύναμο με δύο χιλιάδες λίτρα νερό».
«Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει λύση σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα» σημείωσε ο CEO της Seeders επισημαίνοντας ότι διαπίστωσε από τις επαφές που είχε στο Τορόντο, μεγάλο ενδιαφέρον και από την καναδική πλευρά.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Κωνσταντίνος Τζεμπελίκος, CEO & partner, Element Aerospace Limited (Canada).

Σ.Παπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ