Συνάντηση ζητά η ΕΣΗΕΑ από το Facebook για τους ελέγχους περιεχομένου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 1 Απριλίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Αρνείται η πλατφόρμα

Μετά από διαμαρτυρίες μελών της, η ΕΣΗΕΑ απευθύνθηκε σε εκπροσώπους του Facebook στην Ελλάδα προκειμένου να μεταφέρει αίτημα διαδικτυακής συνάντησης για να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση περιεχομένου στην πλατφόρμα.
Στις 24 Μαρτίου η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) απευθύνθηκε στην «Hill & Knowlton Strategies, media relations agency» του Facebook στην Ελλάδα μετά και από διαμαρτυρίες των μελών της.
Πιο συγκεκριμένα, μετέφερε αίτημα διαδικτυακής συνάντησης με πρόσωπα αρμόδια για να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού περιεχομένου στο Facebook.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η ΕΣΗΕΑ αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και είναι η μεγαλύτερη δημοσιογραφική Ένωση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, «με δεδομένο το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό του περιεχομένου που αναρτάται στο Facebook παράγεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και ενημερωτικά Μέσα, κρίνουμε σκόπιμη μια συζήτηση για την απρόσκοπτη, διαφανή και αξιόπιστη διακίνηση του ενημερωτικού περιεχομένου».
«Επιθυμούμε να πληροφορηθούμε σχετικά με τους ελεγκτές της καταλληλότητας του περιεχομένου, την εξειδίκευσή τους καθώς και τις ενέργειες στις οποίες προχωρεί η πλατφόρμα ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα αποκλεισμού περιεχομένου από τυχόν στοχευμένη και κακόβουλη χρήση του μηχανισμού αναφορών, όπως έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο» τονίζεται στην επιστολή της ΕΣΗΕΑ.
Από την πλερά τους οι εκπρόσωποι του Facebook, απάντησαν μεταξύ άλλων ως εξής: «θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το Facebook από την πλευρά του, στις 3 Μαρτίου 2021 προχώρησε σε μια επίσημη δήλωση, καθώς και κοινοποίησε περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με την πολιτική και τις διαδικασίες του».
Στο πλαίσιο αυτό η επιστολή-απάντηση τονίζει ότι σε αυτή την ανακοίνωση θα βρεθούν οι απαντήσεις καταλήγοντας πως «με δεδομένα τα παραπάνω, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στην παρούσα φάση το Facebook δε σκοπεύει να προβεί σε νέες δηλώσεις σχετικά με το εν λόγω θέμα».
Πηγή sputniknews.gr