Στο τραπέζι η τρίτη δόση εμβολίου εν μέσω καλοκαιρινής χαλάρωσης και υπό τον φόβο της κορύφωσης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 3 Αυγούστου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Στο “τραπέζι” μπαίνει ενεργά το θέμα της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό, καθώς οι φόβοι των ειδικών επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο κορύφωσης της πανδημίας μέσα στον Αύγουστο, την ώρα που εντείνεται ο προβληματισμός για την επιβράδυνση των εμβολιασμών.
Στις προσπάθειες οικοδόμησης του αναγκαίου «τείχους ανοσίας», μέσω των εμβολιασμών, παραμένει προσηλωμένη η κυβέρνηση, εντάσσοντας στους σχεδιασμούς της και την τρίτη «αναμνηστική» δόση κατά του κορονοϊού.
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι σχετική απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ληφθεί στα τέλη του Αυγούστου ή στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος επεσήμανε, πάντως, ότι οι αρμόδιοι φορείς είναι έτοιμοι για την υλοποίηση του σχετικού προγράμματος.
Σε ό,τι αφορά τους πολίτες, στους οποίους θα αφορά η τρίτη δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι οι αποφάσεις θα συνυπολογίσουν ηλικία, ανασοκαταστολή και το πότε εμβολιάστηκε κάποιος.
Στις κατηγορίες των πολιτών που θα χρειαστούν τρίτη δόση αναφέρθηκε, χθες, και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος αναφέρθηκε στους μεταμοσχευμένους ή ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους που σταδιακά έχουν φθίνουσα ανοσιακή απόκριση.
Παράλληλα, όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «πιθανώς κάτι τέτοιο να χρειαστεί για τους υγειονομικούς, οι οποίοι έχουν καλύψει το διάστημα των 6-9 μηνών ανοσίας από το εμβόλιο κι εκτίθενται σε υψηλά ιικά φορτία».
Αυτό, καθώς οι φόβοι των ειδικών περιστρέφονται, πέρα από την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, και γύρω από νέες μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να κάνουν την εμφάνισή τους.
Ο κορονοϊός συνεχίζει τη διασπορά του με αμείωτους ρυθμούς και στην Ελλάδα, όπου χθες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 2.000.
Άλλωστε, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε, χθες, για τον κίνδυνο τα κρούσματα να φθάσουν ακόμα και τα 5.000, μέσα στον Αύγουστο.
Ειδικότερα, ο κ. Σαρηγιάννης έκανε λόγο για 4.000 – 5.000 κρούσματα μέχρι τέλος του Αυγούστου, εάν δεν ληφθούν μέτρα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, τα κρούσματα αναμένονται στα επίπεδα των 3.400 και έπειτα, θα μπορούσε να λάβει χώρα πιθανόν μία πτώση.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πρέπει «να αντιδράσουμε πριν είναι αργά», σημειώνοντας μεταξύ άλλων, σε σχέση με την κατάσταση στα νοσοκομεία, ότι εάν αυξάνονται οι αριθμοί, είναι προδιαγεγραμμένο να αρρωστήσουν κάποιοι πιο βαριά.
Πηγή: Sputniknews