Ανεμβολίαστοι: Σούπερ μάρκετ και καφέ με αρνητικό τεστ; Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 3 Αυγούστου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

«Φουντώνουν» τα σενάρια που θέλουν από φθινόπωρο να αλλάζουν τα δεδομένα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.
Με την κυβέρνηση να έχει αποφασίσει πως η χώρα δεν θα ξανακλείσει, στο τραπέζι βρίσκονται άλλα σενάρια περιορισμού, όπως οι ανεμβολίαστοι να πίνουν καφέ μόνο με μοριακό ή rapid test από το φθινόπωρο.
Μάλιστα, πιθανό είναι και το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και δημόσιες υπηρεσίες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star.
Σούπερ μάρκετ με αρνητικό τεστ;
Την ίδια ώρα, φαίνεται πως συζητείται και το σενάριο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να μην μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους χωρίς τεστ.
Μάλιστα, εξετάζεται η πρόσβαση σε καταστήματα λιανικής, αλλά και σούπερ μάρκετ, να γίνεται μόνο με αρνητικό PCR ή rapid test.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα τεστ θα γίνονται αρκετά συχνά -ίσως τρεις φορές την εβδομάδα- και με επιβάρυνση των πολιτών.
Εάν εφαρμοστεί το εν λόγω μέτρο, θα αφορά και τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Πάντως, οι όποιες αποφάσεις περί περιορισμού δραστηριοτήτων για τους ανεμβολίαστους θα ληφθούν μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Τι εξετάζει το Μαξίμου για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους
Το Μαξίμου, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, επεξεργάζεται νέο σχέδιο δράσης, κυρίως για τους ανεμβολίαστους.
Συγκεκριμένα, εξετάζει να «διευρύνει» το μέτρο του υποχρεωτικού τεστ (ένα ή δύο) που ισχύει στην εστίαση και τον τουρισμό, σε όλους τους ανεμβολίαστους εργαζομένους, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα.
Και μπορεί ο ακριβής αριθμός των τεστ την εβδομάδα να μην έχει διευκρινιστεί, ωστόσο, θεωρείται σίγουρα πως το ένα από αυτά θα πρέπει να είναι μοριακό ή rapid.
Έτσι όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, δεν αποκλείεται να κληθούν να προσέρχονται στην εργασία τους με ένα ή δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα.
«Δεν θα πριμοδοτήσουμε τους ανεμβολίαστους. Αν δε θέλουν να πληρώνουν, ας κάνουν το εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.
Γώγος: «Κανονικά χρειάζεται εργαστηριακό τεστ για να ψωνίσουν οι ανεμβολίαστοι»
Υπέρ των τεστ για ψώνια τάχθηκε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Ειδικών Χαράλαμπος Γώγος.
«Αν δεν εμβολιαστούμε δεν μπορούμε να αποκλειστούμε από το να πάμε να ψωνίσουμε στο σούπερ μάρκετ ή δεξιά και αριστερά» δήλωσε στον ΣΚΑΪ και επεσήμανε ότι «πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία ελέγχου για λόγους υγειονομικής ασφάλειας».
«Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να κάνει κανείς ένα rapid test για να πάει να ψωνίσει – γιατί έτσι πρέπει να κάνει. Γιατί μέσα στο μαγαζί δεν μπορεί να μπει κανείς και να είναι θετικός με τη Δέλτα και να μεταδίδει δεξιά και αριστερά ακόμη και στους εμβολιασμένους» πρόσθεσε επί του ιδίου θέματος.
Σχετικά με το τι θα ισχύσει από το φθινόπωρο όσον αφορά στο άνοιγμα δραστηριοτήτων, είπε πως θα ήταν ιδανικό να γίνει όταν το ποσοστό εμβολιασμένων να έχει φτάσει στο 60% με 70%.
Πηγή: Sputniknews