Σε εγρήγορση οι Ελληνες επιστήμονες για τον ιό του Δυτικού Νείλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 31 Ιουλίου 2020

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

Μπορεί το «καμπανάκι» να χτυπά μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας και η προσοχή της επιστημονικής κοινότητας να στρέφεται στην πανδημία, ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν μέτρα και για τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Σε εγρήγορση κρατά τους επιστήμονες στην Ελλάδα και ο ιός του Δυτικού Νείλου, καθώς την Τετάρτη βρέθηκε θετική μία 87χρονη γυναίκα που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σερρών, ενώ κατέληξε 82χρονη που είχε διαγνωστεί στις 23 Ιουλίου.
Την άποψη ότι ενώ το βασικό μέτωπο της χώρας είναι ο κορονοϊός, δεν θα έπρεπε να ξεχάσουμε και τις μικρότερες απειλές, εκφράζει στο Sputnik o ομότιμος καθηγητής Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Χαρίλαος Κουτής.
«Ο ιός του Δυτικού Νείλου Θα μπορούσε να κριθεί επικίνδυνος αν δεν ληφθούν κάποια μέτρα. Δεν χρειάζονται μέτρα καταστολής, αλλά προστασίας του περιβάλλοντος» τονίζει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι αυτά είναι η άντληση των στάσιμων υδάτων και ο καθαρισμός των φυλλωμάτων.
«Περιφερειακές διευθύνσεις και υπηρεσίες δημόσιας υγείας, θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των εντόμων, καθότι αυτά μεταδίδουν τη νόσο στα άτομα. Τα στάσιμα νερά πάντα πρέπει να αντλούνται. Δεν μεταδίδεται η νόσος από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά από κουνούπια. Εάν αντιμετωπίσεις τους ξενιστές, δεν αφήνεις τον ιό να μεταδοθεί» προσθέτει.
Ειδικότερα, συνιστά εγρήγορση στις κοινωνίες που δεν έχουν υλοποιήσει το σχετικό πρόγραμμα καθαρισμού των φυλλωμάτων.
«Παραδοσιακά υπάρχει ένα πρόγραμμα καθαρισμού Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου. Οσοι δεν μπόρεσαν να το εφαρμόσουν λόγω κορονοϊού, αξίζει να το κάνουν ακόμα και τώρα» αναφέρει.
Την ίδια στιγμή, ως ατομικά μέτρα προστασίας προτείνει συρμάτινα πλέγματα Νο 16 στα παράθυρα, ενώ συνιστά στον κόσμο να φορά μακρυμάνικα μπλουζάκια και μακριά παντελόνια το βράδυ.
«Ο ιός έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας και κατά καιρούς δίνει κρούσματα. Καθότι εμφανίζει κοινά συμπτώματα με τη γρίπη, καλό θα είναι να ενημερώνεται ο οικογενειακός γιατρός» υπογραμμίζει ο καθηγητής.
Τα συμπτώματα
Οι φορείς του ιού με ήπια συμπτώματα συνήθως εκδηλώνουν: πυρετό, πονοκέφαλο, γενικευμένη αδυναμία/καταβολή, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις. Παράλληλα, μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (ναυτία, έμετοι, διάρροιες, ανορεξία, κοιλιακός πόνος), δερματικά εξανθήματα και διόγκωση των λεμφαδένων.
Στην περίπτωση που οι ασθενείς εκδηλώσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου (λιγότερο του 1%) προσβάλλεται το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση).
Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, διαταραχές επιπέδου συνείδησης και συμπεριφοράς (απάθεια, λήθαργο, αποπροσανατολισμό, σύγχυση, κώμα), νευρολογικά συμπτώματα (αστάθεια, διαταραχές βάδισης και κινητικότητας, τρέμουλο, σπασμούς, παραλύσεις), σοβαρή μυϊκή αδυναμία και διαταραχές όρασης.
Σημειώνεται ότι έπειτα από τσίμπημα κουνουπιού που είναι μολυσμένο, τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως ύστερα από δύο έως 14 μέρες.
Λάμπρος Ζαχαρής