Προς νέα παράταση στο ολικό lockdown για μία εβδομάδα – Ποιες δραστηριότητες «ξεκλειδώνουν» πρώτες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 8 Μάρτιος 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Όλα δείχνουν πως θα πάμε σε νέα παράταση του ολικού lockdown για μία εβδομάδα, με τα κρούσματα κορονοϊού να παραμένουν στα υψηλά επίπεδα.
Οι φόβοι για νέα «έκρηξη» κρουσμάτων την τρέχουσα εβδομάδα στη χώρα μας δημιουργούν έντονη αβεβαιότητα σχετικά με τη σταδιακή άρση των περιορισμών από τις 16 Μαρτίου. Όλο και πιθανότερο θεωρείται πλέον ότι θα δοθεί παράταση άλλης μίας εβδομάδας στο lockdown.
Τα νέα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν, σταθερά, σε τετραψήφια νούμερα ακόμη και το Σαββατοκύριακο, όταν τα τεστ είναι πολύ λιγότερα. Χθες, ο ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε 1.142 νέα κρούσματα, με τα περισσότερα να εντοπίζονται, πάλι, στην Αττική.
Μπορεί να σπάσει το «φράγμα» των 3.000 κρουσμάτων
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, είναι ορατή η πιθανότητα να ξεπεράσουμε ακόμη και τα 3.000 κρούσματα τις επόμενες ημέρες.
Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ, το ερευνητικό μοντέλο της ομάδας του δείχνει οριακή αύξηση του μέσου, κυλιόμενου, όρου κατά 150 με 200 κρούσματα. Άρα, δεν μπόρεσε να αποκλείσει πως εντός της επόμενης εβδομάδας δεν θα σπάσει το «φράγμα» των 3.000 νέων περιστατικών.
Σε σημερινή της συνέντευξη στο ίδιο μέσο, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημείωσε πως «θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και αυτήν την εβδομάδα, γιατί τα κρούσματα τα οποία νοσηλεύονται όλες αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία είναι πάνω από 3.000. Επομένως, ένα ποσοστό από αυτούς θα διασωληνωθεί, ενώ μέχρι την Τετάρτη-Πέμπτη θα φτάσουμε στο peak των κρουσμάτων, μέχρι 2.600, και μετά θα αρχίσει η σταδιακή μείωση».
«22 Μαρτίου πιστεύω ότι θα έχουμε 1.800 με 2.000 κρούσματα, αλλά θα είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, επομένως δεν θα ήταν ανέφικτο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων» σημείωσε, παράλληλα, ο κ. Τζανάκης, αναφερόμενος στο πότε θα αρχίσει η αποκλιμάκωση της πίεσης.
22 Μαρτίου η νέα ημερομηνία-κλειδί
Εδώ και αρκετές ημέρες ακούγεται όλο και περισσότερο η 22α Μαρτίου ως ημερομηνία για το άνοιγμα των πρώτων δραστηριοτήτων.
Στην πρώτη γραμμή φαίνεται πως είναι η αγορά, καθώς, όπως προειδοποίησε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, εντός του Απριλίου η οικονομία της χώρας θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα εάν δεν τιθασευτούν τα κρούσματα εντός Μαρτίου.
Το άνοιγμα της αγοράς θα συνοδευτεί από τα εγκαίνια στο 13032, τον νέο πενταψήφιο όπου θα στέλνουν SMS οι πολίτες για τις μετακινήσεις για τις αγορές τους. Θα επιτρέπεται μόνο ένα SMS την ημέρα, οι καταναλωτές θα έχουν τρεις ώρες στη διάθεσή τους, ενώ θα μπορούν να μετακινηθούν στον δήμο κατοικίας του ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων.
Πότε ανοίγουν σχολεία και εστίαση
Όσον αφορά στα σχολεία, το Star ενημερώνει πως Γυμνάσια και Λύκεια θα ανοίξουν στις 22 Μαρτίου, επίσης, ενώ προς 29 Μαρτίου πάει η επιστροφή των μαθητών Δημοτικού στις τάξεις τους.
Η εστίαση, σε κάθε περίπτωση, πάει προς τα τέλη Απριλίου. Συγκεκριμένα, στις 20 του εν λόγω μήνα ενδέχεται να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι. Την ίδια ημερομηνία θα ξεκινήσουν και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.
Μπαρ και γυμναστήρια θα περιμένουν τον Μάιο για να ανεβάσουν και πάλι ρολά. Τα μπαρ, να σημειωθεί, θα λειτουργούν μόνο οι εξωτερικοί χώροι, με καθιστούς θαμώνες.
Στα γυμναστήρια θα υπάρξουν αυστηροί κανόνες υγιεινής αλλά και προπονήσεις με… ραντεβού.
Πηγή: Sputniknews