Γιατί αυξήθηκαν οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 4 Αυγούστου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Δολοφονίες γυναικών μονοπωλούν τους τελευταίους μήνες την εγχώρια ειδησεογραφία: Μετά τη δολοφονία της Καρολάιν από τον σύζυγό της στα Γλυκά Νερά, τον τραγικό θάνατο της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο από τον σύντροφό της, το αποτρόπαιο έγκλημα στη Δάφνη, νεκρή από τα πυρά του συζύγου της έπεσε την Τρίτη μία 43χρονη γυναίκα στη Λάρισα.
«Πρόκειται για γυναικοκτονίες, βαριά εγκληματική συμπεριφορά. Μοιάζουν με εγκλήματα πάθους αλλά δεν είναι. Οι πράξεις είναι οργανωμένες, ψύχραιμες και στοχευμένες» εξηγεί στο Sputnik η Αρετή Βεργούλη, ψυχολόγος και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια, τονίζοντας ότι πρόκειται για έμφυλη βία.
««Αφού δεν κάνεις αυτό που θέλω, τότε θα σου αφαιρέσω τη ζωή» φέρονται να σκέφτονται οι δράστες» σύμφωνα με την ψυχολόγο. «Πρόκειται για εγκληματικές προσωπικότητες με κοινωνιοπαθητικά χαρακτηριστικά. Αρση του ηθικού κώδικα και παραβατική συμπεριφορά, είναι κάποια εξ αυτών».
Την ίδια στιγμή καθιστά σαφές ότι πριν φτάσουμε στη γυναικοκτονία, υπήρξε κακοποίηση.
«Αυτό προκύπτει από τα υψηλά ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας μέσα στην πανδημία, τα οποία αυξήθηκαν στην περίοδο της καραντίνας» εξηγεί.
Γιατί αυξάνονται οι γυναικοκτονίες;
Τα αίτια αύξησης των δολοφονιών των γυναικών, σύμφωνα με την ειδικό, εντοπίζονται σε παράγοντες όπως ο πολύμηνος εγκλεισμός, αλλά και η πατριαρχική δομή της κοινωνίας.
«Σε σχέσεις όπου υπήρχαν προβλήματα, η περίοδος της πανδημίας λειτούργησε επιβαρυντικά. Εδωσε ώθηση σε προβληματικές συμπεριφορές που υπήρχαν καθώς και στην έκφρασή τους» υπογραμμίζει η κα Βεργούλη.
Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως αναφέρει, μιλούν για εκατομμύρια καταγγελίες παγκοσμίως.
Οσον αφορά την πατριαρχική δομή της κοινωνίας, η ειδικός εξηγεί ότι η γυναίκα εμφανίζεται λανθασμένα ως «κτήμα του ανδρός» εδώ και πολλά χρόνια.
«Αυτό υπάρχει ακόμα πιο έντονο στην ελληνική επαρχία. Σαν κουλτούρα στην Ελλάδα υπήρξε και η έννοια του ξύλου. Κάποιοι άνθρωποι είχαν λάθος πρότυπα. Αν ένα παιδί έχει βίαια ένστικτα και δεν το σταματήσουν από νωρίς οι γονείς με παρατηρήσεις, τότε κινδυνεύει να υιοθετήσει παραβατική συμπεριφορά» επισημαίνει η κα Βεργούλη.
«Αν βλέπει τη βία μέσα στο σπίτι του τότε θα υιοθετήσει κάτι τέτοιο» προσθέτει, ενώ τονίζει ότι σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει ο πολιτισμός μιας χώρας.
Τι πρέπει να γίνει
Η ειδικός προτείνει οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο ώστε κάθε φωνή που είναι θύμα της βίας να ακούγεται.
«Αν δεν υπάρξει εθνικό σχέδιο δράσης απέναντι στη βία κατά των γυναικών, τότε η κακοποίηση θα συνεχιστεί. Πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση σε επίπεδο νομοθεσίας, εκπαίδευσης και αλλαγής κουλτούρας. Να υπάρξουν δομές που θα βοηθήσουν τις γυναίκες αποτελεσματικά. Ντρέπονται πολλές φορές οι γυναίκες για όσα ζουν και ακόμα περισσότερο να εκφραστούν. Θα πρέπει να αλλάξουν στερεότυπα που προβάλουν το ξύλο και τη βία γενικότερα ως κομμάτια μιας σχέσης».
Ο φόβος που υπάρχει είναι ότι μπορεί να φύγει η πανδημία, αλλά η ενδοοικογενειακή βία να παραμείνει, καθότι προϋπήρχε, καταλήγει η ψυχολόγος.
Πηγή: Sputniknews, Λάμπρος Ζαχαρής