Απειλή το «τοξικό νέφος» για την Αττική

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 4 Αυγούστου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Πότε θα απομακρυνθεί

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στην Αττική η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη στη Βαρυμπόμπη. Ο ουρανός της αττικής μια μέρα μετά την πυρκαγιά είναι γεμάτος στάχτη και καπνό.
Την κατάσταση κάνει ακόμα δυσκολότερη και η υψηλή θερμοκρασία, που οφείλεται σ’ έναν από τους πιο σκληρούς καύσωνες των τελευταίων 40 ετών.
Πότε θα «καθαρίσει» η ατμόσφαιρα
Ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μίλησε στο Sputnik για την αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ο κ. Λαγουβάρδος αρχικά ανέφερε πως έως την Πέμπτη οι μέρες θα είναι ιδιαίτερα ζεστές με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
«Από την Παρασκευή θα αρχίσει μια σταδιακή υποχώρηση και θα γίνει πιο αισθητή από το Σαββατοκύριακο. Την Πέμπτη όμως μέχρι και την Παρασκευή θα έχουμε ενισχυμένους ανέμους δυτικής διεύθυνσης» εξήγησε.
Ακόμα συμπλήρωσε πως αυτοί οι ενισχυμένοι άνεμοι ανεβάζουν κατά πολύ την επικινδυνότητα για νέες πυρκαγιές, επικινδυνότητα η οποία είναι ήδη πολύ υψηλή λόγω των πρωτόγνωρων θερμοκρασιών.
«Την Τρίτη που ξέσπασε η πυρκαγιά δεν είχαμε τόσο ισχυρούς ανέμους, όμως οι άνεμοι της Πέμπτης και της Παρασκευής θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση» επισήμανε.
Αναφορικά με τη «τοξική» ατμόσφαιρας ο κ. Λαγουβάρδος τόνισε πως ειδικά την Τρίτη η πυρκαγιά αύξησε κατά πολύ τα σωματίδια στον αέρα της Αττικής. «Ετσι και αλλιώς όμως λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, το έχουμε πει αρκετές μέρες τώρα, θέλει αρκετή προσοχή» υπογράμμισε.
Επίσης, εξήγησε πως όσο περισσότερο «υποχωρεί το πράγμα» τόσο καλύτερη θα γίνεται η και η κατάσταση στην ατμόσφαιρα. Συνέστησε μάλιστα να περιορίσει ο κόσμος τις μετακινήσεις του όσο μπορεί γιατί «δεν είναι μόνο ο καπνός, αλλά και η ζέστη» και πρέπει να προστατευθούν.
Τέλος, αναφορικά με το πότε θα «καθαρίσει» η ατμόσφαιρα, ο κ. Λαγοβάρδος ανέφερε πως με το σβήσιμο της πυρκαγιάς δεν θα υπάρχουν πλέον πηγές που θα τη μολύνουν.
«Κάποιος άνεμος από την Πέμπτη και την Παρασκευή θα βοηθήσει ιδιαίτερα στο να καθαρίσει, αλλά σήμερα η ατμόσφαιρα θα είναι επιβαρυμένη» καταλήγει.
«Οσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα να είναι σε επικοινωνία με γιατρό»
Στο Sputnik μίλησε και η πνευμονολόγος, φυματιολόγος Χριστίνα Καρίπη η οποία ανέφερε ότι υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο εξ’ αιτίας της κατάστασης της ατμόσφαιρας.
Η κα Καρίπη με τη σειρά της συμβουλεύει οι άνθρωποι όσο μπορούν να είναι μέσα στα σπίτια τους.
«Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να μην ανοίγουν πόρτες και παράθυρα και να έχουν κλιματισμό» δήλωσε.
«Ειδικότερα οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό τους να είναι σε επικοινωνία με τον γιατρό τους» συνέχισε.
Επισήμανε πως σκοπός αυτής της επικοινωνίας των ασθενών με τον γιατρό τους είναι η σωστή λήψη της αναπνευστικής τους αγωγής υπό αυτές τις συνθήκες.
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο ο κόσμος, δεν συζητάμε φυσικά για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο μέτωπο της φωτιάς αυτοί πρέπει να εκκενώσουν άμεσα» συμπλήρωσε.
«Αυτές είναι οι οδηγίες και μάλιστα τις ίδιες δίνει και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία από εχθές» καταλήγει.
Σπύρος Σιέρρος