Επιχείρηση αποσυμφόρησης των φυλακών στην Ελλάδα: Χτίζονται νέα σωφρονιστικά καταστήματα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 13 Απρίλιος 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Τί θα μπορούσε να αποσυμπιέσει τις φυλακές της χώρας; Η ρύθμιση των ποινών (κάτι που επιχείρησε ο νόμος Παρασκευόπουλου στη χώρα μας) και η δημιουργία νέων φυλακών κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ιταλών ειδημόνων.
Τραγικό οξύμωρο: Η ευρωπαϊκή χώρα που στη μάχη της με την COVID-19 σφράγισαν oι εκατόμβες, η Ιταλία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι εκείνη με τις πιο ασφυκτικά γεμάτες φυλακές σε ολόκληρη την ήπειρο. Στα τέλη του Ιανουαρίου καταγράφηκαν 120 κρατούμενοι ανά 100 κρεβάτια στα ιταλικά σωφρονιστικά ιδρύματα, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το εντυπωσιακό είναι ότι κατά πόδας την Ιταλία ακολουθούν το Βέλγιο, με 117 κρατούμενους ανά 100 θέσεις, η Γαλλία και η Κύπρος -εντυπωσιακή η ισοψηφία- με 116/100, η Ουγγαρία και η Ρουμανία με 113/100, και, τέλος, η Ελλάδα και η Σλοβενία με 109 κρατούμενους/100 θέσεις (η Τουρκία βεβαίως, παραμένει ασυναγώνιστη, με μοναδικό ιστορικό και ρεκόρ, ταυτοχρόνως: Με τις συλλήψεις των Γκιουλενιστών, καταρχάς, να κρατούν σχεδόν καθημερινά, ήδη από το ’16, αριθμεί 11 κρατούμενους ανά κελί, την ώρα που η Ιταλία 1,9!)
Στην Ελλάδα, εν μέσω πανδημίας, η κατάσταση έχει γίνει εκτός από ασφυκτική και άκρως επικίνδυνη; Θέσαμε το ερώτημα απευθείας στην καθ’ ύλην αρμόδια Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.
«Διαχρονικά τα Καταστήματα Κράτησης στην Ελλάδα ήταν και είναι υπερπλήρη» παραδέχεται μιλώντας στο Sputnik η κα Νικολάου. «Ωστόσο, σε ελάχιστες περιπτώσεις οι κυβερνήσεις ασχολήθηκαν σοβαρά με τον υπερπληθυσμό και τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, αλλά και των 5.500 εργαζόμενων».
Εδώ και 20 μήνες, προσθέτει, «θέσαμε ως κεντρική πολιτική μας την αποσυμφόρηση των φυλακών και ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα».
Σύμφωνα με την κα Νικολάου «μειώθηκε σχεδόν 50% το ποσοστό πληρότητας στα Καταστήματα Κράτησης και πλέον έχουμε περί τους 650 υπεράριθμους, όταν προ ολίγων μηνών είχαμε πάνω από 1.200».
Αποσυμφόρηση μέσω των νέων φυλακών
«Η προσπάθεια που κάνουμε κινείται με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο αποσυμφόρησης κι όχι με αποσπασματικές και πολλές φορές «φωτογραφικές» ρυθμίσεις που οδήγησαν σε αποφυλάκιση ακόμη και καταδικασμένους για σοβαρά εγκλήματα» προσθέτει η κα Νικολάου.
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει και τη δημιουργία νέων κτιριακών υποδομών
«Οι συνθήκες στα Καταστήματα Κράτησης θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο όταν προχωρήσει το σχέδιο δημιουργίας νέων φυλακών» υπογραμμίζει η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτική. «Κυρίως με την κατασκευή του Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Ασπροπύργου, του Καταστήματος Κράτησης στα Ιωάννινα, κι εκείνου στα Χανιά».
Ωστόσο, καταλήγει «θα εξαλειφθεί άμεσα το φαινόμενο του υπερπληθυσμού μόλις τεθεί σε λειτουργία το υπερσύγχρονο Κατάστημα Κράτησης Δράμας το οποίο είναι έτοιμο και περιμένει τις προσλήψεις που θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ».
Πηγή: Sputniknews, Ιωάννα Κλεφτόγιαννη