21.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΈνα ασυνήθιστο Πάσχα στο "Ελληνικό Παιδικό Χωριό": Πώς θα γιορτάσουν φέτος τα...

Ένα ασυνήθιστο Πάσχα στο “Ελληνικό Παιδικό Χωριό”: Πώς θα γιορτάσουν φέτος τα παιδιά χωρίς γονείς

Με ψήσιμο του οβελία, χωρίς κανέναν επισκέπτη και χωρίς να εκκλησιαστούν την Ανάσταση εξαιτίας του κορονοϊού, θα κάνουν Πάσχα τα παιδιά που ζουν στο “Ελληνικό Παιδικό Χωριό” στο Φίλυρο.
Κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρουσία κάποιων συγγενών και άλλων Θεσσαλονικέων που επισκέπτονταν τον χώρο την ημέρα του Πάσχα θα γιορτάσουν φέτος τα παιδιά που ζουν στο «Ελληνικό Παιδικό Χωριό», στο Φίλυρο.
Εκεί, 12 «μητέρες» φροντίστριες -όπως ονομάζονται- ζουν όλο το 24ωρο μαζί τους στα έξι σπίτια που λειτουργούν στον χώρο του Ελληνικού Παιδικού Χωριού και φροντίζουν για την ανατροφή τους και ό,τι άλλο αφορά στην καθημερινότητά τους, όπως ακριβώς κάνει δηλαδή και μια βιολογική μητέρα.
Ο κορονοϊός σαν από θαύμα δεν «χτύπησε» την πόρτα του Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο παρότι κάποια παιδιά πήγαιναν σχολείο όταν επιτρεπόταν η δια ζώσης εκπαίδευση, ενώ υπάλληλοι μπαινοβγαίνουν καθημερινά.
Πάσχα με οβελία, αλλά χωρίς επισκέπτες στο Παιδικό Χωριό
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν από την αρχή της πανδημίας δεν επιτρέπουν σε κανέναν εκτός του προσωπικού να εισέλθει στον χώρο, όπως δήλωσε στο Sputnik ο γενικός διευθυντής του «Ελληνικού Παιδικού Χωριού», Λουκάς Ίσαρης, και πρόσθεσε ότι και φέτος την ημέρα του Πάσχα το χωριό δεν θα δεχτεί ούτε συγγενείς των παιδιών ούτε άλλα άτομα που συνήθιζαν να επισκέπτονται τέτοια μέρα τον χώρο.
«Υπάρχουν υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία απαγορεύουν να έρθουν άνθρωποι εκτός του χωριού να το επισκεφτούν, κάτι που συνέβαινε πριν από την πανδημία. Είμαστε ένας χώρος ανοιχτής φροντίδας οπότε μπορούσε να μας επισκεφτεί κόσμος και οικογένειες. Τώρα με τα πρωτόκολλα απαγορεύεται να δεχτούμε επίσκεψη» εξήγησε ο κ. Ίσαρης.
Ωστόσο, την Κυριακή του Πάσχα, τα παιδιά και όσοι ζουν εντός του Ελληνικού Παιδικού Χωριού θα γιορτάσουν την ημέρα με όλο το παραδοσιακό τελετουργικό, δηλαδή ψήσιμο οβελία ενώ γιορτινά τραπέζια θα στηθούν και στα έξι σπίτια προκειμένου να τηρηθούν στο ακέραιο τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Πολιτεία.
«Θα ψήσουμε οβελία για να μπουν τα παιδιά στη διαδικασία και θα φάμε ανά δύο σπίτια για να τηρήσουμε τα 12 άτομα που επιτρέπονται. Τα παιδιά θα νιώσουν την εορτή του Πάσχα» ανέφερε ο κ. Ίσαρης.
Το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» βρίσκεται δίπλα από το χωριό Φίλυρο και εντός των εγκαταστάσεων του -σε μια έκταση 35 στρεμμάτων- υπάρχει και εκκλησία στην οποία κάθε χρόνο, όπως είπε ο κ. Ίσαρης, έσπευδαν πολλοί Θεσσαλονικείς με τις οικογένειες τους για να κάνουν Ανάσταση μαζί με τα παιδιά του χωριού.
«Φέτος, όπως και πέρσι, λόγω της πανδημίας, η Εκκλησία μας δεν λειτουργεί» εξήγησε, ενώ όπως ανέφερε, τα παιδιά και το προσωπικό που ζει μόνιμα εντός των εγκαταστάσεων θα ζήσουν μια διαφορετική Ανάσταση «ακούγοντας τις καμπάνες της εκκλησίας από το Φίλυρο».
Αντιμέτωπο με οικονομικά προβλήματα το Ελληνικό Παιδικό Χωριό
Το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» που αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και λειτουργεί από μη κερδοσκοπικό οργανισμό, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, τα οποία επιδεινώθηκαν από την υγειονομική κρίση.
Η λειτουργία του παιδικού χωριού στηρίζεται στις μικρές και πολλές δωρεές ιδιωτών που μειώθηκαν αισθητά με την οικονομική κρίση, ενώ η πανδημία και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι προσφορές των οικογενειών που πήγαιναν τρόφιμα για τα παιδιά.
Όπως δήλωσε ο κ. Ίσαρης, τα οικονομικά προβλήματα είναι η αιτία που πλέον λειτουργούν «έξι από τα οκτώ σπίτια του χωριού», ενώ πέρσι τον Δεκέμβριο τα παιδιά έζησαν για κάποιο διάστημα χωρίς θέρμανση με αποτέλεσμα όπως λέει «για πρώτη φορά να κάνουμε έκκληση για οικονομική βοήθεια». Ευτυχώς με τη βοήθεια πολιτών, το θέμα λύθηκε και τα παιδιά είχαν θέρμανση.
Η κρατική επιχορήγηση -καθώς υπάγονται στο Υπουργείο Εργασίας (ως κοινωνική δομή)- είναι μικρή, ενώ οικονομική ενίσχυση προσφέρει ως επιβλέπων φορέας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Τα ποσά που λαμβάνουν όμως από το κράτος και τον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι πολύ μικρά για να λειτουργήσει το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» που σύμφωνα με τον κ. Ίσαρη, χρειάζεται ετησίως 900.000 ευρώ.
Τα παιδιά και αυτό το Πάσχα, παρότι δεν στήθηκε το ξύλινο σπιτάκι στην πλατεία Αριστοτέλους για το καθιερωμένο bazar, έφτιαξαν λαμπάδες οι οποίες προς ενίσχυση του παιδικού χωριού πωλούνται από τα γραφεία του συλλόγου στην οδό Κεραμοπούλου 11, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.
Φανή Χαρίση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ