Ένα αλλιώτικο Πάσχα: Γηροκομείο βρήκε τον τρόπο να γιορτάσει δίχως τον κίνδυνο του κορονοϊού

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 1 Μάι 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

Μέσω tablets φιλοξενούμενοι γηροκομείου στη Δράμα θα συνομιλήσουν με τους οικείους τους τη ημέρα του Πάσχα για να ανταλλάξουν ευχές, ενώ το τραπέζι θα είναι γιορτινό με οβελία και μουσική σε όλο το κτίριο. Στη δομή ζουν 56 άτομα και αξίζει να σημειωθεί ότι ξεπέρασαν τον κορονοϊό χωρίς καμία απώλεια, ενώ πλέον έχουν εμβολιαστεί.
Για κάποιους συνανθρώπους μας οι γιορτές όπως το Πάσχα -ειδικά μεσούσης της πανδημίας- σημαίνουν περισσότερη μοναξιά.
Άνθρωποι που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία και διαμένουν σε γηροκομεία δεν θα μπορέσουν ούτε αυτό το Πάσχα να βρεθούν με τις οικογένειες τους και να ανταλλάξουν ευχές αφού οι πόρτες των γηροκομείων λόγω του κορονοϊού και των μέτρων προστασίας θα παραμείνουν κλειστές.
Το γηροκομείο στη Δράμα που πλέον ονομάζεται «Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων», ανήκει στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και μάλιστα είναι το μοναδικό κρατικό γηροκομείο σε ολόκληρη την περιοχή.
Στη δομή φιλοξενούνται 56 άτομα διαφόρων ηλικιών όπως είπε στο Sputnik η υπεύθυνη της δομής, Κατερίνα Χατζηδημητρίου, με τον μεγαλύτερο ένοικο να ξεπερνά τα 90 έτη, ενώ ο νεότερος ένοικος είναι 35 ετών, καθώς στη δομή περιθάλπονται και άτομα με νοητικά προβλήματα.
Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας οι διαμένοντες στη δομή βγήκαν αλώβητοι έναντι του κορονοϊού. Δεν πέθανε κανένα άτομο και μόνο δύο νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο με κορονοϊό οι οποίοι ευτυχώς επέστρεψαν υγιείς στη δομή. Πλέον, όπως ανέφερε η κα Χατζηδημητρίου, «όλοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις».
Ευχές για το Πάσχα μέσω tablets
Το φετινό Πάσχα σίγουρα θα είναι καλύτερο σε σχέση με το περσινό, που ίσχυε η απόλυτη καραντίνα, και η διοίκηση της δομής έχει ετοιμάσει μια σειρά από δράσεις προκειμένου οι 56 ένοικοι να γιορτάσουν την ημέρα και μάλιστα όχι μόνοι τους, αλλά με την εικονική «παρουσία» των οικογενειών τους.
Έτσι με αρωγό την τεχνολογία, οι φιλοξενούμενοι της δομής θα μπορέσουν μέσω tablets να κάνουν βιντεοκλήσεις με τα αγαπημένα μέλη των οικογενειών τους, να ανταλλάξουν ευχές και τα νέα τους, αφού ο κορονοϊός δεν επιτρέπει να συναντηθούν από κοντά.
«Εμείς θα επικοινωνήσουμε με τους οικείους τους για να συμφωνήσουμε ποιες ώρες μπορούν για να γίνουν οι βιντεοκλήσεις την ημέρα του Πάσχα» εξήγησε η κα Χατζηδημητρίου.
Το μενού της ημέρας θα είναι πασχαλινό και θα περιλαμβάνει αρνάκι, τσουρέκι και αυγά υπό τις οδηγίες φυσικά των γιατρών προκειμένου να τηρηθεί η διατροφή καθενός φιλοξενούμενου, ενώ σε όλο τον χώρο της δομής από το πρωί θα παίζει μουσική.
Οι ένοικοι της δομής, όπως είπε η κα Χατζηδημητρίου, θα χαρούν την αυλή και τον κήπο που οι ίδιοι φροντίζουν, ενώ θα απολαύσουν ταινίες που οι ίδιοι έχουν επιλέξει. Εξάλλου, εδώ και ημέρες ο διάκοσμος στο εσωτερικό του κτιρίου είναι πασχαλινός με αυγά κι άλλα διακοσμητικά.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ξεπεράσαμε τον κορονοϊό χωρίς καμία απώλεια και σήμερα όλοι οι φιλοξενούμενοι είναι εμβολιασμένοι. Μπορεί ακόμα η δομή να πρέπει να είναι κλειστή, αλλά η γιορτή θα γίνει φέτος με τους φιλοξενούμενους και μέσω της τεχνολογίας οι άνθρωποι θα επικοινωνήσουν με συγγενικά τους πρόσωπα. Προσπαθούμε καθημερινά και χαιρόμαστε που όλη η κοινωνία της Δράμας, καθώς και άλλων περιοχών έχουν αγκαλιάσει τη δομή στηρίζοντας την» δηλώνει στο Sputnik η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Αναστασία Τζαμπαζλή.
Φανή Χαρίση – sputniknews.gr