Η δοκιμασία της πανδημίας καθιστά τη ΔΕΘ-HELEXPO AE πιο βιώσιμη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 11 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Την εκτίμηση ότι η δοκιμασία της πανδημίας καθιστά τη ΔΕΘ-HELEXPO AE πιο βιώσιμη και πιο έτοιμη για τη φάση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, διατυπώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κυριάκος Ποζρικίδης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι τα εκθεσιακά και συνεδριακά κέντρα είναι ένα ισχυρό «συστατικό» του οικονομικού DNA μιας χώρας κάτω από όλες τις συνθήκες. Προσθέτει δε, ότι η ακύρωση της 85ης ΔΕΘ σημαίνει απώλεια άνω των 50 εκατ. ευρώ για την πόλη της Θεσσαλονίκης, υπενθυμίζοντας ότι η οικονομική συμβολή του εθνικού εκθεσιακού φορέα ισούται περίπου με το 3%-3,5% του ΑΕΠ της Περιφερειακής Ενότητας.
Αναφερόμενος στην ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, το οποίο στόχος είναι να λειτουργεί το 2026, έτος κατά το οποίο η ΔΕΘ συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής, ο κ. Ποζρικίδης σημειώνει ότι το επόμενο βήμα στο project είναι η προκήρυξη του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ενώ μέσα στο φθινόπωρο προβλέπεται να αρχίσουν οι διαδικασίες διερεύνησης των πηγών χρηματοδότησης, ώστε να οριστικοποιηθεί το τελικό χρηματοδοτικό σχήμα του έργου. Το 2021 θα εκκινήσουν οι τεχνικές μελέτες και οι διαδικασίες αδειοδότησης, προκειμένου τα έργα ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου να αρχίσουν το 2022-2023.
Ερωτηθείς, τέλος, αν το σημαντικό πολιτικό και οικονομικό φόρουμ, που διοργανώνεται φέτος στη θέση της ΔΕΘ, μπορεί να λειτουργήσει σαν “πιλότος” για τον διαχωρισμό του πολιτικού από το οικονομικό-εμπορικό σκέλος της διοργάνωσης, απαντά: «Ο διαχωρισμός εκτιμώ ότι αποτελεί ένα ψευτοδίλημμα. Θα λειτουργούσε μειωτικά και απαξιωτικά για τον θεσμό της ΔΕΘ και αποτελεί μυωπική προσέγγιση».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Ποζρικίδη
Ερ.: Ποια μπορεί να είναι η συμβολή της ΔΕΘ-Helexpo AE και εκθέσεων στο restart της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία;
Απ.: Η δοκιμασία της πανδημίας καθιστά και την ΔΕΘ-Helexpo πιο βιώσιμη και έτοιμη για την επόμενη φάση, της ανάκαμψης της οικονομίας και της ανάπτυξης του τόπου. Τα εκθεσιακά και συνεδριακά κέντρα είναι ένα ισχυρό «συστατικό» του DNA της οικονομίας κάτω από όλες τις συνθήκες. Η ΔΕΘ-Helexpo έχει καταφέρει να στηρίξει με επιτυχία την εξωστρέφεια της χώρας μας μέσα από τις εκθέσεις, από τις επιχειρηματικές συναντήσεις, από τον θεσμό της Τιμώμενης Χώρας κα. Αυτό τον ρόλο μας θα συνεχίσουμε να τον υποστηρίζουμε και να τον εκπληρώνουμε σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους φορείς, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με ανάλογες αρμοδιότητες.
Ερ.: Η ΔΕΘ εκσυγχρονίζεται και σε αυτό σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η ανάπλαση του εκθεσιακού της κέντρου. Ποια είναι τα αμέσως επόμενα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση; Έχει αλλάξει κάτι στο χρονοδιάγραμμα ως προς το πότε αναμένεται να μπουν στον χώρο οι πρώτες μπουλντόζες και πότε αναμένεται να περάσει τις πύλες του ριζικά αναμορφωμένου εκθεσιακού κέντρου ο πρώτος επισκέπτης;
Απ.: Το κορυφαίο project που «τρέχει» η ΔΕΘ-Helexpo είναι η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι το 2026 να γιορτάσει η Θεσσαλονίκη τα 100 χρόνια της ΔΕΘ στο νέο εκθεσιακό κέντρο. Προς αυτή την κατεύθυνση το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης επικύρωσε πρόσφατα το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής, που αποτελεί τον υποκείμενο σχεδιασμό του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το νέο εκθεσιακό κέντρο της πόλης. Ήδη, το “πράσινο φως” για το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής “άναψε” το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), φέρνοντας εγγύτερα στην αφετηρία ένα έργο προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα αλλάξει τη φυσιογνωμία του ιστορικού κέντρου της πόλης, δίνοντας άλλη μορφή στα περίπου 176 στρέμματα γης.
Είχε προηγηθεί η έγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου, από το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού (ΣΜΣ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Το επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση, ενώ το φθινόπωρο προβλέπεται να αρχίσουν οι διαδικασίες διερεύνησης των πηγών χρηματοδότησης, ώστε να οριστικοποιηθεί το τελικό χρηματοδοτικό σχήμα του έργου.
Από το επόμενο έτος θα εκκινήσουν οι τεχνικές μελέτες και οι διαδικασίες αδειοδότησης, προκειμένου τα έργα ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου να αρχίσουν το 2022-2023, με στόχο την ολοκλήρωσή τους το 2026. Το νέο εκθεσιακό κέντρο θα περιλαμβάνει και ελεύθερο χώρο, συνολικής έκτασης περίπου 60 στρεμμάτων, ο οποίος θα αρχίζει από τα βορειοανατολικά της έκτασης, από το ύψος του συνεδριακού κέντρου “Ι. Βελλίδης” και συνεχίζοντας προς τα νότια και δυτικά, θα φτάνει μέχρι τις οδούς Αγγελάκη και Αλεξάνδρου Σβώλου, κοντά στην Πλατεία Σιντριβανίου και τον εκεί σταθμό του Μετρό.
Ερ.: Η 85η ΔΕΘ ακυρώθηκε, αλλά στη θέση της θα έχουμε ένα πολιτικό και οικονομικό φόρουμ. Θεωρείτε ότι αυτό το φόρουμ μπορεί να λειτουργήσει σαν “πιλότος” για τον διαχωρισμό του πολιτικού από το οικονομικό-εμπορικό σκέλος της ΔΕΘ;
Απ.: Η 85η ΔΕΘ ακυρώθηκε φέτος εκτάκτως λόγω της πανδημίας. Είναι απολύτως σαφές πως η ακύρωση του μεγαλύτερου εκθεσιακού γεγονότος της χώρας αποτελεί ένα εξαιρετικά σπάνιο και μη επαναλήψιμο περιστατικό, που παρόμοιό του δεν έχει καταγραφεί παρά μόνο την περίοδο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και ορισμένων ετών που επακολούθησαν μετά από αυτόν.
Ο διαχωρισμός του πολιτικού από το οικονομικό-εμπορικό σκέλος της ΔΕΘ εκτιμώ ότι αποτελεί ένα ψευτοδίλημμα. Η ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου ως μία Γενική Έκθεση συμπυκνώνει πολλά στοιχεία σε ένα μεγάλο γεγονός με επισκεψιμότητα της τάξης των 250-300 χιλ. ατόμων. Εμπεριέχει και τον εμπορικό χαρακτήρα, καθώς και διασκέδαση και ψυχαγωγία για όσους την επισκέπτονται.
Επιπλέον, συγκεντρώνει πολλές διεθνείς συμμετοχές και βέβαια με τον Θεσμό της Τιμώμενης Χώρας προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην ενίσχυση της εξωστρέφειας. Η παρουσία του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης τιμά διαχρονικά τον θεσμό της ΔΕΘ και βέβαια την ίδια την Θεσσαλονίκη.
Το βήμα της ΔΕΘ είναι αυτό από το οποίο εξαγγέλλονται οι κυβερνητικές δράσεις και κατευθύνσεις και «ζυμώνονται» οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Ο διαχωρισμός θα λειτουργούσε μειωτικά και απαξιωτικά για τον θεσμό της ΔΕΘ και αποτελεί μία μυωπική προσέγγιση.
Ερ.: Ποια θεωρείτε ότι είναι η θέση της Θεσσαλονίκης ως εκθεσιούπολης στον διεθνή ανταγωνισμό; Σε ποιο πεδίο μπορεί να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο; Υπάρχει κάποια μελέτη/εκτίμηση ως προς το πώς μπορεί να επιδράσει στο τοπικό ΑΕΠ μια ΔΕΘ με αναβαθμισμένο εκθεσιακό κέντρο;
Απ.: Η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ είναι ένα θέμα κομβικής σημασίας, που θα επηρεάσει όχι μόνο τη λειτουργία της Έκθεσης, αλλά και της ίδιας της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες. Επί της ουσίας πρόκειται για μία παρέμβαση μητροπολιτικού επιπέδου, η οποία θα λειτουργήσει ως καταλύτης ανάπτυξης.
Η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, η προσέλκυση τουριστών και η προστιθέμενη αξία με διαχρονικό αντίκτυπο είναι ορισμένα από τα οφέλη που αποκομίζει η Θεσσαλονίκη από τις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις, που διοργανώνει ή φιλοξενεί ο εθνικός εκθεσιακός φορέας.
Η ΔΕΘ-Helexpo προκαλεί επενδύσεις και τονώνει την οικονομία και το τουριστικό προϊόν κάθε περιοχής, στην οποία πραγματοποιεί μικρότερες ή μεγαλύτερες δράσεις. Η οικονομική συμβολή του εθνικού εκθεσιακού φορέα ισούται περίπου με το 3-3,5% του ΑΕΠ της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, κάθε αύξηση του κύκλου εργασιών της τοπικής εκθεσιακής αγοράς κατά ένα ευρώ, προκαλεί διεύρυνση της οικονομίας της περιοχής κατά 1,86 Ευρώ, ενώ οδηγεί και σε 28 νέες θέσεις εργασίας.
Ερ.: Το μέλλον των εκθέσεων φαίνεται ότι θα είναι σε μεγάλο βαθμό υβριδικό. Πώς προετοιμάζεται η ΔΕΘ-Helexpo AE για αυτή την πρόκληση;
Απ.: Ο στόχος ο δικός μας, ως ενός διεθνούς διοργανωτή εμπορικών εκθέσεων, είναι να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας στους πελάτες μας. Οι διοργανωτές εκθέσεων δεν πωλούν μόνο χώρο, αλλά αποτελούν έναν communication provider για τους πελάτες τους. Αυτός είναι ο πυρήνας της δράσης μας, η δημιουργία επιτυχημένης επιχειρηματικής και εμπορικής συνεργασίας, επικοινωνίας και δικτύωσης, τόσο εικονικής όσο και φυσικής.
Ερ.: Τι έχει χάσει η ΔΕΘ-Helexpo AE από την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ και τι η πόλη της Θεσσαλονίκης;
Απ.: Η ακύρωση της ΔΕΘ σημαίνει απώλεια πάνω από περίπου 50 εκ. ευρώ για την οικονομία της πόλης, καθώς δεν αφορά μόνο τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα, αλλά και όλους τους επαγγελματίες που απασχολούνται στο στήσιμο των περιπτέρων.
Για να στηθεί και να λειτουργήσει η έκθεση για δέκα ημέρες ενεργοποιείται ένας ολόκληρος μηχανισμός χιλιάδων ανθρώπων διαφόρων ειδικοτήτων, από κατασκευαστές περιπτέρων, τεχνικούς, ηλεκτρολόγους, μεταφορικές εταιρίες, οδηγούς οχημάτων και μηχανημάτων, μέχρι συνεργεία καθαρισμού, εταιρίες επίπλων και φύλαξης.
Αντίστοιχα, απασχολούνται διαφορετικοί κλάδοι για την προβολή εκθετών, διαφημιστικές εταιρίες, γραφίστες και τυπογράφοι, καθώς και η «βιομηχανία» του θεάματος που οργανώνει τις παράλληλες πολιτιστικές δράσεις και συναυλίες που πλαισιώνουν τη διοργάνωση.
Ερ.: Ποιες είναι οι πρωτογενείς και δευτερογενείς οικονομικές απώλειες από την ακύρωση εκθέσεων στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης μέχρι στιγμής; Πώς θα είναι η επόμενη μέρα της εκθεσιακής βιομηχανίας διεθνώς;
Απ.: Η σημερινή συγκυρία της πανδημίας του κορονοϊού επαναπροσδιορίζει το σύνολο της οικονομίας και αναπόφευκτα και το κομμάτι των εκθέσεων. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: οι υπολογισμοί της Διεθνούς Ένωσης Εκθέσεων (UFI) καταδεικνύουν απώλειες της τάξης των 14,4 δισ. ευρώ για την εκθεσιακή βιομηχανία παγκοσμίως. Οι δε παραγγελίες που χάνονται από επιχειρήσεις-εκθέτες επειδή δεν πραγματοποιούνται οι εμπορικές εκθέσεις, έχουν φτάσει ήδη στα 23 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13 δισ. ευρώ αφορούν την Ασία-Ειρηνικό και τα 9,7 δισ. ευρώ την Ευρώπη.
Η αποτύπωση της ζημιάς από την αναστολή της εκθεσιακής δραστηριότητας έχει, όπως γίνεται αντιληπτό, ένα πολύ ευρύτερο οικονομικό αποτύπωμα. Η επόμενη ημέρα της εκθεσιακής βιομηχανίας είναι σίγουρα πολύ πιο ασφαλής από την χθεσινή, αλλά είναι ακόμη δυσδιάκριτο πότε θα επανεκκινήσουν διεθνώς οι εκθέσεις και υπό ποιες αρχικές προϋποθέσεις.
Αλεξάνδρα Γούτα