12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAThessaloniki Helexpo Forum: Εκσυγχρονισμός και υιοθέτηση νέων τεχνολογικών εργαλείων, τα ζητούμενα στον...

Thessaloniki Helexpo Forum: Εκσυγχρονισμός και υιοθέτηση νέων τεχνολογικών εργαλείων, τα ζητούμενα στον πρωτογενή τομέα

Την ανάγκη εκσυγχρονισμού στα περισσότερα πεδία του πρωτογενούς τομέα, αλλά και της εκπαίδευσης των ανθρώπων που δρουν σε αυτόν, ώστε να μπορούν οι αγρότες από το γραφείο ή και το σπίτι τους να ελέγχουν τις καλλιέργειές τους χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, υπογράμμισαν οι εισηγητές στην ενότητα με θέμα «Νέες Τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα», του Thessaloniki Helexpo Forum.
Μιλώντας στο forum, o τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης, υπογράμμισε την ανάγκη ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου που δεν θα είναι ευκαιριακό, τονίζοντας ότι το ζητούμενο θα πρέπει να είναι στο πως θα ενσωματωθούν οι νέες τεχνολογίες που σχεδιάζονται, αλλά και πως θα διασφαλιστεί η ορθή τους χρήση. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε άλλα ζητήματα που εκκρεμούν στον πρωτογενή τομέα, όπως μεταξύ άλλων- υποδομές, καινοτομία και η εκπαίδευση των ανθρώπων που δρουν στον κλάδο και σημείωσε πως όλες οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν τελικό ωφελούμενο τον μικρομεσαίο παραγωγό, που είναι πιο δύσκολο να επενδύσει στις νέες τεχνολογίες.
Την ανάγκη να γίνει γνωστή η έννοια της γεωργίας ακριβείας, που βοηθά σε αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, στη βελτίωση ποιότητας παραγόμενων προϊόντων και σε μείωση της απώλειας παραγωγής, υπογράμμισε η πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), Δήμητρα Εμμανουηλίδου, επισημαίνοντας ότι «στόχος πρέπει να είναι ο αγρότης να κάνει τη δουλειά του περισσότερο από το γραφείο του και λιγότερο στο χωράφι».
Η ίδια τόνισε ότι οι παραγωγοί χρειάζονται «φτηνό χρήμα» και υπογράμμισε την ανάγκη στο πλαίσιο των προγραμμάτων ενίσχυσης της γεωργίας να μην μοριοδοτούνται μόνο οι νέες επενδύσεις, αλλά να επιδοτείται και η καινοτομία. “Οι μεγάλες καθυστερήσεις στις επενδύσεις δημιουργούν τεράστιο τεχνολογικό κενό στο χωράφι. Οι επιχειρήσεις μας μένουν πίσω και λόγω της υψηλής φορολογίας και της κακής διασύνδεσης των Πανεπιστημίων με την παραγωγή” σημείωσε.
Θέμα αναγκαιότητας εκσυγχρονισμού του αγροτικού στόλου, έθεσε εκ νέου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αγροτικών Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), Σάββας Μπαλουκτσής, λέγοντας: «Στα τρακτέρ το 53% του στόλου είναι ηλικίας 26 έως 40 ετών, ενώ μόλις το 22% των γεωργικών ελκυστήρων είναι ηλικίας 15 ετών υπογραμμίζοντας την ανάγκη έμφασης στην εκπαίδευση των αγροτών και εκσυγχρονισμού γενικότερα «ξεκινώντας από τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
Τη σημασία που έχει ο σπόρος για τον παραγωγό, υπογράμμισε ο διευθυντής του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Hellas, Εμμανουήλ Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι η συνεργασία είναι θεμελιώδης για την εξέλιξη της καινοτομίας. Υπογράμμισε επίσης πως πρέπει να βελτιωθεί η συνεργασία και με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Ανέφερε ότι η Bayer επενδύει 2,5 δισ. ευρώ παγκοσμίως σε έρευνα και ανάπτυξη, ενώ δήλωσε πως η επανάσταση της γεωργίας είναι μπροστά μας, αλλά το να αναπτυχθούν τεχνολογίες μη προσβάσιμες στους αγρότες δεν έχει νόημα στην πράξη.
“Για να επιτευχθεί βιωσιμότητα χρειάζονται νέες μορφές παραγωγής που θα μπουν στην κουλτούρα του παραγωγού”, ανέφερε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑ – Επιχειρείν, Ιωάννης Μαυρουδής και παρουσίασε στοιχεία από την εφαρμογή του προγράμματος ΓΑΙΑ SENCE σε διάφορες καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον κ Μαυρουδή καταγράφονται μειώσεις στην εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων, από 3,10% στα φασόλια μέχρι 63,46% στην ελαιοκομία, στη χρήση νερού, από 14,10% στο επιτραπέζιο ροδάκινο μέχρι 45,70% στο βαμβάκι και στην εφαρμογή λιπασμάτων από 33% στην ελαιοκομία μέχρι 65,5% στο επιτραπέζιο ροδάκινο. Όπως είπε, καταγράφεται αύξηση της παραγωγικότητας που εκτιμάται από 8% στο επιτραπέζιο σταφύλι μέχρι 18% στο βαμβάκι. Ο ίδιος έθεσε εκ νέου το θέμα του γεωργικού συμβούλου, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του ρόλου του για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.
Υπογραμμίζεται ότι οι εργασίες του πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικού φόρουμ, με θέμα «Πολιτική, Οικονομία &Κοινωνία. Αναζητώντας την Ισορροπία», ξεκίνησαν σήμερα και ολοκληρώνονται στις 20 Σεπτεμβρίου. Το Forum διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-Helexpo και στη διάρκειά του θα τοποθετηθούν σε 25 ενότητες, περισσότεροι από 170 εισηγητές. Στο πλαίσιο του Forum θα τεθούν επί τάπητος όλα τα επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία στις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορονοϊού.
Έλενα Αλεξιάδου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ