15.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΔιακίνηση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού

Διακίνηση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού

Πώς ξεγελούν το σύστημα

Ο εκπρόσωπος του αρχηγείου του Λιμενικού Αντιπλοίαρχος, Νίκος Κοκκάλας, παραδέχεται ότι με το ισχύον σύστημα ελέγχου της υγείας των επιβατών “δεν υπάρχει διασφάλιση για το αν ο επιβάτης όντως δεν νοσεί”.
Απολύτως διαβλητό προκύπτει πως είναι το σύστημα υγειονομικού ελέγχου για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις στις περιπτώσεις των rapid και των self test, αλλά τελικά ακόμη και των πιστοποιητικών εμβολιασμού, μετά τις καταγγελίες για τη διακίνηση πλαστών. Κάτι που μας επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του αρχηγείου του Λιμενικού Αντιπλοίαρχος, Νίκος Κοκκάλας. «Αναζητούμε τρόπο για να μπορεί να ελέγχεται η εγκυρότητα» τόνισε, κατά τη συνομιλία μας.
Με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν οι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν ακτοπλοϊκώς είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 μέρες μετά τον β’ εμβολιασμό) είτε με βεβαίωση νόσησης (20 μέρες μετά τον θετικό έλεγχο, με διάρκεια 180 ημερών), αλλά και είτε με έως και 72 ωρών αρνητικό μοριακού PCR test ή με έως 48 ωρών αρνητικό rapid test.
Παιδιά 0-12 ετών χρειάζονται, προκειμένου να ταξιδέψουν, δήλωση υγείας από τους γονείς τους και οι 12-17 ετών μπορούν και με self test να επιβιβαστούν. Από νησί σε νησί της ίδιας περιφερειακής ενότητας είναι αρκετό ένα self test, ενώ για εργαζόμενο σε νησί, μόλις ένα εβδομαδιαίο self test.
Η σοβαρότατη διαβλητότητα του συστήματος ελέγχου, δεν έγκειται μόνο στην έναρξη της διακίνησης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού στη μαύρη αγορά, κάτι το οποίο καταγγέλθηκε χτες στο Λιμενικό, όπως μας αποκαλύπτει ο κ. Κοκκάλας.
«Είναι διαβλητά τα τεστ»
«Δεν υπάρχει διασφάλιση για το αν ο επιβάτης όντως δεν νοσεί. Είναι όντως διαβλητά τα τεστ» παραδέχεται ο εκπρόσωπος του αρχηγείου του Λιμενικού. «Εναπόκειται στο τι δηλώνει υπεύθυνα ο καθένας για το self test που υπογράφει», προσθέτει, «όπου όντως μπορεί να γράψει ό,τι θέλει χωρίς να έχει καν κάνει τεστ».
Και στα rapid test έχει δημιουργηθεί «κενό» εγκυρότητας, προσθέτει. Το SMS που λαμβάνει ο πολίτης από τον ΕΟΔΥ γράφει: «”Υποβληθήκατε σε τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2 από κλιμάκια του ΕΟΔΥ την τάδε ώρα σήμερα και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό”. Πουθενά δεν αναγράφεται το όνομα του εξεταζόμενου, το ΑΜΚΑ, ο αριθμός ταυτότητας ή το ΑΦΜ, ώστε να μην γίνει χρήση και από άλλον, αναπαράγοντας απλώς το SMS που έλαβε κάποιος άλλος».
«Και στην περίπτωση των rapid test του ΕΟΔΥ κάποιος παίρνει μια ευθύνη. Το γεγονός είναι ότι δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ούτε το self test ούτε το rapid test. Υπάρχει σίγουρα αυτό το κενό στον έλεγχο στα λιμάνια πριν την επιβίβαση» παραδέχεται ο εκπρόσωπος του Αρχηγείου του Λιμενικού που χτες βρισκόταν στον Πειραιά κατά τον έλεγχο των επιβατών για αυτοψία.
Από 10.000 επιβάτες, «μπλόκο» μόλις σε 10 ταξιδιώτες
Την ήδη επισφαλή κατάσταση επιτείνει το δειγματοληπτικός έλεγχος των επιβατών, μια εκ των ουκ άνευ απόφαση, όπως μαθαίνουμε, καθώς υπάρχουν πλοία με 2.000 ταξιδιώτες. Ήδη ο γρήγορος -στο «φτερό» – έλεγχος κατά την επιβίβαση χτες δημιούργησε τεράστιες ουρές και καθυστερήσεις στον Πειραιά.
«Όταν ένα καράβι έχει να φορτώσει 2.000 άτομα, από 30 δευτερόλεπτα να αργοπορεί η διαδικασία για τον καθένα, έχει βγει το δρομολόγιο εκτός» αναφέρει ο συνομιλητής μας, προσθέτοντας ότι από τον δειγματολογικό έλεγχο που διενεργήθηκε «από τους 10.000 χτες δεν επιβιβάστηκαν μόλις 10 ταξιδιώτες». Αυτό δεν συνέβη επειδή βρέθηκαν πλαστά πιστοποιητικά, rapid ή self test. «Δεν είχε παρέλθει όμως το 15θημερο από τον β’ εμβολιασμό» μας εξηγεί.
Σύμφωνα με τον ανθυπασπιστή του Λιμενικού, Μικέ Μακαρούνα, «όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των ΚΥΑ και των κυβερνητικών μέτρων εν γένει δεν ταξιδεύουν». Στο ερώτημά μας πώς διασφαλίζονται όμως οι επιβάτες αν συνεπιβάτες τους συνταξιδεύουν με πλαστή υπεύθυνη δήλωση self test ή αναπαραγωγή του απαντητικού SMS στο rapid test, η απάντηση είναι ένα νέο ερώτημα: «Δεν φέρει την ευθύνη του ο πολίτης σε περίπτωση που υπογράφει πλαστή δήλωση; Είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης».
«Δεν είναι μόνο τα λιμάνια, δείτε τι γινόταν χτες στον τελικό Survivor»
Οι ουρές, πάντως, με εκατοντάδες και χιλιάδες επιβάτες στις αποβάθρες ο ένας πάνω στον άλλο να προσπαθούν να εισέλθουν στα καράβια, αντιβαίνουν και τορπιλίζουν τα μέτρα κατά της πανδημίας, για τα οποία οι παραβάσεις τιμωρούνται με πρόστιμο.
«Ο χαμός δεν γίνεται μόνο στα λιμάνια» ανταπαντά ο κ. Κοκκάλης, παραδεχόμενος το «πατείς με πατώ σε», που δημιουργείται πλέον. «Δείτε τι γίνεται στα Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας ή τι γινόταν χτες στον τελικό του Survivor και τι εικόνες βλέπουμε στα κέντρα διασκέδασης, που ξανάνοιξαν κι είναι γεμάτα. Δεν απεμπολούμαι της ευθύνης του Λιμενικού» τονίζει. «Αλλά σε όλες τις κοινωνικές εκφάνσεις της καθημερινότητας, από την ξαπλώστρα στην παραλία μέχρι τις συναυλίες και τις παραστάσεις που ξεκίνησαν είναι ο ένας δίπλα στον άλλο» αμύνεται ο εκπρόσωπος του αρχηγείου του Λιμενικού και αντιπλοίαρχος.
Απευθυνόμενοι και στον ΕΟΔΥ για το ζήτημα της διαβλητότητας του SMS στο rapid test, όπου δεν αναγράφεται κανένα στοιχείο το οποίο να πιστοποιεί την ταυτότητα του εμβολιασμένου, η απάντηση που λάβαμε ήταν: «Δεν έχουμε εικόνα για τη μεθοδολογία, αλλά αρμόδιος για τον τρόπο που γίνεται η ταυτοποίηση δεν είναι ο ΕΟΔΥ, αλλά το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η IDIKA. Εμείς κάνουμε απλή εφαρμογή όχι κάτι άλλο».
Ιωάννα Κλεφτόγιαννη -sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ