18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑλβανικό Έπος: Η ιστορική εκκρεμότητα με τα οστά χιλιάδων πεσόντων

Αλβανικό Έπος: Η ιστορική εκκρεμότητα με τα οστά χιλιάδων πεσόντων

Σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της μνήμης των Ελλήνων αγωνιστών του Έπους του 1940 – 41, τα οστά 1.600 πεσόντων αναμένεται να ενταφιαστούν σε στρατιωτικά κοιμητήρια με όλες τις τιμές, συνεχίζοντας μια πρακτική που ξεκίνησε το 2018.
Ένα βήμα πριν το άνοιγμα του αυτοσχέδιου νεκροταφείου της Πρεμέτης όπου είχαν ταφεί πρόχειρα 1.600 πεσόντες Έλληνες, βρίσκονται οι ελληνικές και αλβανικές αρχές με σκοπό να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα αρμόδια κλιμάκια έχουν ένα δύσκολο έργο να επιτελέσουν καθότι πάνω σε κομμάτι του τάφου, το καθεστώς Χότζα, προχώρησε στο χτίσιμο αθλητικών εγκαταστάσεων.
«Έχουμε εντοπίσει 52 σημεία όπου βρίσκονται οι σοροί. Δεν θα μεταφερθούν στην Ελλάδα, αλλά θα ενταφιαστούν σε στρατιωτικά κοιμητήρια στην Κλεισούρα και στις Βουλιαράτες» εξηγεί στο Sputnik, ο πρόεδρος της Ένωση Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Πεσόντων 1940 – 1941 και πρώην υπουργός, Γιώργος Σούρλας.
Η επέκταση του κοιμητηρίου στην Κλεισούρα, για να υποδεχθεί τους Έλληνες ήρωες έχει ολοκληρωθεί.
Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε ο ίδιος, το 2005 μετά τη συγκέντρωση στοιχείων από προσωπικές μαρτυρίες καθώς από οδοιπορικά και επισκέψεις στη Βόρεια Ήπειρο.
Τότε είχε δεχθεί τηλέφωνο από κάποιον Βορειοηπειρώτη, που τον ενημέρωσε ότι καθώς όργωνε, έβλεπε να σπάζουν οστά και κρανία. «Είναι αγωνιστές από την Ελλάδα, εσείς που είστε;» τον ρώτησε.
«Οι Έλληνες πεσόντες στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου, που είναι άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι στο σύνολο τους, ανέρχονται στους 7.976» εξηγεί ο πρώην υπουργός.
Η ιστορική εκκρεμότητα με τους πεσόντες του Αλβανικού Έπους
Όταν διαπίστωσε αυτήν την ιστορική εκκρεμότητα, θεώρησε ότι έπρεπε να ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση της.
«Ήταν ένας δύσκολος αγώνας καθότι έπρεπε να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι Έλληνες, όχι μόνο οι συγγενείς, αλλά και οι υπόλοιποι πατριώτες» επισημαίνει.
Πρόκειται για τους ίδιους ήρωες που έδωσαν τις μάχες στο Έπος του ’40 και καθυστέρησαν τους κατακτητές, τους Ναζί και τους συνεργάτες τους από το να φτάσουν στη Σοβιετική Ένωση.
«Η Σοβιετική Ένωση τότε, με βάση αυτές τις μάχες, κέρδισε χρόνο και κατόρθωσε να ανασυνταχθεί».
Μετά από προσπάθεια ετών συγκροτήθηκε διακρατική επιτροπή Ελλάδας – Αλβανίας και τα επιτελεία των δύο χωρών ξεκίνησαν να πραγματοποιούν αναζήτηση των οστών και εκταφή τους. Τα οστά βρίσκονταν σε προσωρινούς και πολλές φορές αυτοσχέδιους ομαδικούς τάφους.
«Από το 2018 και έπειτα, βρήκαμε περίπου 700 πεσόντες. Η δύσκολη προσπάθεια συνεχίζεται καθότι πρέπει να γίνουν όλα σε συνεργασία με την Αλβανία. Παράλληλα αναζητούμε και τους συγγενείς για ταυτοποίηση».
Για την υλοποίηση της διαδικασίας ταυτοποίησης των εντοπιζόμενων οστών, έχει ήδη δημιουργηθεί βάση δεδομένων δειγμάτων αίματος των απογόνων των πεσόντων, από το τμήμα Μοριακής Βιολογίας του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών.
«Η διαδικασία προχωρά αλλά απέχει πολύ από την ολοκλήρωση. Ανοίξαμε έναν τάφο στην Κόνιτσα όπου γνωρίζουμε τα επώνυμα των πεσόντων».
Όπως αναφέρει, όταν κάποιος περπατά στα χώματα της Βορείου Ηπείρου αισθάνεται υπερηφάνεια και ενοχές:
«Υπερηφάνεια επειδή οι αγωνιστές έδειξαν ηρωισμό, δόξασαν την Ελλάδα και άλλαξαν την ιστορία και ενοχές επειδή αφέθηκαν εγκαταλελειμμένοι. Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τότε που τα οστά των πεσόντων διασκορπίστηκαν στα βουνά και τα λαγκάδια».
Πηγή Sputniknews.gr/Λάμπρος Ζαχαρής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ