18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣυμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων- Κλ. Μπον: Όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές στην Ανατολική...

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων- Κλ. Μπον: Όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές στην Ανατολική Μεσόγειο

ΕΕ- Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: «Η Γαλλία είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο»

«Όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές» όσον αφορά το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας, ανέφερε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμέντ Μπον, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι «η Γαλλία είναι πλήρως αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο».
Ο Κλεμέντ Μπον σημείωσε ότι υπάρχει μία κίνηση κατευνασμού της Τουρκίας όσον αφορά τη στάση της προς την Ελλάδα, αναφερόμενος στην απόσυρση του Ορούτς Ρέιτς, ωστόσο, τόνισε, υπάρχει η παρουσία στην Κύπρο, γεγονός που δεν είναι αποδεκτό. Παράλληλα, επισήμανε ότι «η βούληση της Γαλλίας για διάλογο εξακολουθεί να υπάρχει».
Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Μπον τόνισε ότι «θέλουμε να βρούμε μόνιμη αλληλεγγύη στην πρόταση της Κομισιόν για το μεταναστευτικό».
Ν. Δένδιας: Πρέπει η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου
«Θετικό δείγμα» χαρακτήρισε την αποχώρηση του Ορόυτς Ρέις το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ωστόσο πρόκειται για «ένα πρώτο δείγμα», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του ΣΕΥ. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου».
Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε: «Αυτό που αφορά κυρίως εμάς είναι το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ζήτημα συζητήθηκε, το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η αποχώρηση του Ορούτς Ρέις είναι ένα θετικό δείγμα, αλλά ένα πρώτο δείγμα. Θα πρέπει η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Το ζήτημα θα συζητηθεί πάλι στο Συμβούλιο αρχηγών [κρατών και κυβερνήσεων], ώστε να καταλήξουμε τελικά σε κατευθύνσεις για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε η Τουρκία θα έχει δώσει απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Από εκεί και πέρα συζητήθηκε μια πολύ μεγάλη γκάμα θεμάτων. Η Λευκορωσία, η ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά του καθεστώτος Λουκασένκο, η σχέση της ΕΕ με την Κίνα, η σχέση της Ευρώπης με τις χώρες νότια της Μεσογείου, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε αναπτυξιακούς πόρους για να λύσουμε προβλήματα όπως η ανεργία και η μετανάστευση. Γενικά, έγινε ευρύτερη συζητήση για τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αφορούν την Ένωση».
Βέλγιο-ΕΕ- Ζοζέπ Μπορέλ: Ισχυρό μήνυμα των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών για το ζήτημα της Λευκορωσίας
«Ισχυρό» μήνυμα όσον αφορά στο ζήτημα της Λευκορωσίας έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
«Δεν αναγνωρίζουμε τη νομιμότητα του Λουκασένκο μετά τις εκλογές τις οποίες θεωρούμε παραποιημένες. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με το λαό της Λευκορωσίας» είπε ο ο κ. Μπορέλ και προσέθεσε ότι η ΕΕ είναι «υπέρ μιας δημοκρατικής αλλαγής από τον λαό της Λευκορωσίας. Δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Ζητάμε μόνο εθνικό διάλογο για την επίλυση της παρούσας κρίσης και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών».
Όσον αφορά στο θέμα της Λιβύης, ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις και η εκεχειρία δίνει την ευκαιρία για ένα παράθυρο για σταθερή εκεχειρία και εστίασε στο ρόλο της επιχείρησης Irini.
Βέλγιο-ΕΕ: Υπέρ κυρώσεων εναντίον όσων παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη τάχθηκαν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο γερμανικό πρακτορείο dpa. Τα μέτρα στοχεύουν τρεις εταιρείες από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Καζακστάν, καθώς και δύο άτομα από τη Λιβύη που παρείχαν πλοία, αεροπλάνα ή άλλου είδους εξοπλισμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
ΕΕ: Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία καλεί την ΕΕ να προχωρήσει σε κυρώσεις
Η κυριότερη ηγέτις της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνει κυρώσεις σε βάρος αξιωματούχων που κατηγορούνται για νοθεία των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα, ταξιδεύοντας στις Βρυξέλλες για να πει στους υπουργούς Εξωτερικών της Ένωσης να δείξουν θάρρος.
Παρά το έκτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο μαζικών διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένο για τις αμφιλεγόμενες εκλογές της 9ης Αυγούστου, η ΕΕ δεν έχει ακόμη προχωρήσει προς την υλοποίηση της απειλής να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος περίπου 40 Λευκορώσων αξιωματούχων, οι οποίοι περιλαμβάνονται σε έναν κατάλογο που έχει καταρτίσει.
«Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν λόγους να μην πιέσουν για κυρώσεις, αλλά τους ζήτησα να είναι πιο θαρραλέοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που κατέφυγε στη Λιθουανία μετά τις εκλογές, μετά τη συνάντησή της με Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών.
«Οι κυρώσεις είναι σημαντικές στη μάχη μας γιατί είναι μέρος της πίεσης που μπορεί να αναγκάσει τις λεγόμενες αρχές να αρχίσουν διάλογο μαζί μας στο συμβούλιο της αντιπολίτευσης», συμπλήρωσε.
Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίσιους, ένας από τους πιο ισχυρούς υπέρμαχους των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, εξέφρασε την ελπίδα άλλες χώρες της ΕΕ «να μην αφήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αναμονή και να μην τη θέσουν σε ομηρία».
Οι πρόεδροι της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας δήλωσαν σήμερα ότι θα ζητήσουν από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας να προσφέρουν ένα πακέτο υποστήριξης στη Λευκορωσία, αν διεξαγάγει δημοκρατικές εκλογές. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα ευνοϊκό εμπορικό καθεστώς με την ΕΕ, ταξίδια χωρίς βίζα και υποστήριξη της υποψηφιότητάς της για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Σε πρόγευμα εργασίας με την αρχηγό της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Το άτυπο πρόγευμα με προσκεκλημένη την αρχηγό της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχινόφσκαγια περέθεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λευκορωσία είναι άλλωστε από τα θέματα της ατζέντας του ΣΕΥ, στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί και το ζήτημα της Τουρκίας, ενόψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν τρέχοντα θέματα επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ενόψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της κατάστασης στον Λίβανο, την Κίνα και τη Ρωσία.
Περαιτέρω, oι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών θα εστιασθούν στις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και τη Λευκορωσία και τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης, ενώ κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, θα συζητηθεί η μελλοντική εταιρική σχέση με τη Νότια Γειτονία.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και άλλων περιφερειακών θεμάτων Δυτικών Βαλκανίων, Μίροσλαβ Λάιτσακ
ΕΕ: Λευκορωσία και Λιβύη ψηλά στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ
Η Λευκορωσία είναι από τα βασικά ζητήματα στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπως ανέφερε προεσερχόμενος ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.
“Η Λευκορωσία είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα, η Λιβύη επίσης, αλλά και η σχέση μας με την Αφρικανική Ένωση και την Αφρική γενικότερα” σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Ο ίδιος προσέθεσε ότι “σχετικά με τη Λευκορωσία, λυπάμαι διότι η κατάσταση συνεχίζει να χειροτερεύει με τη συνεχιζόμενη καταστολή εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Σήμερα θα συζητήσουμε πώς θα στηρίξουμε το λαό της Λευκορωσίας “.
Σχετικά με τη Λιβύη ο Μπορέλ επισήμανε ότι “έπειτα από πολλούς μήνες, βλέπω λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία”.

Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ