21.8 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIA3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ GREEN DEAL GREECE 2023: Τα 80 δις ευρώ από Ταμείο...

3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ GREEN DEAL GREECE 2023: Τα 80 δις ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ στο επίκεντρο

Οι χρηματοδοτικές δυνατότητες από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ που ανέρχονται σε 80 δις ευρώ παρουσιάστηκαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κο Νίκο Παπαθανάση στη θεματική συζήτηση Φυσικό Περιβάλλον και Επενδύσεις, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Green Deal Greece 2023», που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Στη θεματική συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Θοδωρής Καραουλάνης επισημάνθηκε από τους ομιλητές ότι η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την Πολιτεία και ταυτοχρόνως τον δημόσιο τομέα που όπως ειπώθηκε σε πολλές περιπτώσεις δοκιμάζεται στα όρια του αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα που καλείται να ανταποκριθεί καθώς υπάρχουν χρηματοδοτήσεις και έργα, που πρέπει να υλοποιηθούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο κος Δημήτρης Σκάλκος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ είπε ότι 5,5 δις ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ θα δοθούν για την «Πράσινη Ελλάδα»,

Από την πλευρά του ο κος Παναγιώτης Σταμπουλίδης εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη χαμηλή συμμετοχή υποψηφίων αναδόχων στους διαγωνισμούς κατασκευαστικών έργων νοσοκομείων και λιμένων, που προκηρύσσει το ΤΑΙΠΕΔ ενώ πρότεινε να αυξηθεί σε υψηλά επίπεδο το παράβολο και να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό του φαινόμενου των πολλών και αδικαιολόγητων εντάσεων σε διαγωνισμούς.
Κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε επίσης από τις τοποθετήσεις ομιλητών ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν πρέπει να είναι προσχηματική με συνέπεια να εμποδίζονται αναιτιολόγητα τα έργα και οι επενδύσεις. Σχετικά ο κος Πέτρος Βαρελίδης Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ είπε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς οριοθετήσεων των περιοχών του δικτύου Natura

Δημήτρης Σκάλκος: 5,5 δις ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ θα δοθούν για την «Πράσινη Ελλάδα»
«Πιστεύουμε στην παραγωγική διάσταση των πράσινων επενδύσεων», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος και αναφέρθηκε αναλυτικά στους πόρους του νέου ΕΣΠΑ που θα διατεθούν για την πράσινη μετάβαση. Όπως τόνισε, το μεγαλύτερο μέρος του νέου ΕΣΠΑ, πάνω από 27% των πόρων, θα χρηματοδοτήσει πράσινες επενδύσεις. Συγκεκριμένα, όπως είπε, από τα 26,2 δις ευρώ του νέου ΕΣΠΑ, τα περίπου 5,5 δις θα δοθούν για την «πράσινη Ελλάδα», εκ των οποίων 1,5 δις θα διατεθεί στους στόχους για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και 1,63 δις για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και την απεξάρτηση από το λιγνίτη σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη.

Τις επόμενες μέρες θα οριστικοποιηθεί η τροποποίηση του ΕΣΕΚ με πολύ φιλόδοξους στόχους και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, είπε ο Γενικός Γραμματέας, που ενημέρωσε ότι πλέον το υπουργείο στη διαδικασία έγκρισης των έργων θα ακολουθήσει οριζόντια δύο αρχές : την αρχή της μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης και την αρχή climate proofing για τη διασφάλιση της αυθεντικότητας και της κλιματικής ουδετερότητας των έργων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πάνελ, ερωτώμενος σχετικά, ο κ. Σκάλκος αναφέρθηκε ειδικά στην πορεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον, Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), τονίζοντας την απογοητευτική κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2019. Από το 50% συμβάσεων και 24% δαπανών ευελπιστεί, σημείωσε, ότι «θα καταφέρουμε κάτι πάρα πολύ δύσκολο, να έχουμε» 129% συμβασιοποίηση (και μεταφορά στο επόμενο ΕΣΠΑ όσοων έργων δεν ολοκληρωθούν) αλλά και 100% δαπάνες ως το τέλος του έτους.

Πέτρος Βαρελίδης: νέο κανονιστικό πλαίσιο για την περιβαλλοντική ζημία

Νέο κανονιστικό πλαίσιο με το οποίο θα ποσοτικοποιείται καλύτερα το όφελος ή η ζημιά στο περιβάλλον των έργων ετοιμάζει το Υπουργείο, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρος Βαρελίδης. Στόχος του νέου πλαισίου είναι να διασαφηνίζεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των έργων, ώστε να περάσει και στο επίπεδο της κοινωνίας η χρησιμότητά τους και να περιοριστούν οι αντιδράσεις σε έργα όπως τα αιολικά πάρκα.

«Το ζητούμενο είναι η σωστή ισορροπία μεταξύ της αναγκαίας προστασίας της φύσης και των δυνατοτήτων ανάπτυξης», τόνισε ο Π. Βαρελίδης, που αποκάλυψε επίσης ότι ο παράγοντας της ανθεκτικότητας θα αποτελεί βασικό ζητούμενο στην κατασκευή κρίσιμων υποδομών, εξέλιξη που επιταχύνθηκε μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία. Η διάσταση της ανθεκτικότητας θα ενταχθεί στην επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών όρων που θα περιλαμβάνεται σε ΚΥΑ για τις προδιαγραφές των ΑΕΠΟ και ΜΠΕ που ετοιμάζεται, όπως είπε. Τέλος, πρότεινε τον εξορθολογισμό των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων αλλά και στην διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων και την επικαιροποίηση των δεδομένων στις περιοχές Natura.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ