27.2 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΜε μετρό το Νοέμβριο η Θεσσαλονίκη

Με μετρό το Νοέμβριο η Θεσσαλονίκη

Το Νοέμβριο θα εγκαινιαστεί η λειτουργία της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης και στη μελέτη επέκτασής του που εκπόνησε η εταιρία “Ελληνικό Μετρό” δίνεται προτεραιότητα στην κάλυψη της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να βγει, επιτέλους, η συγκεκριμένη περιοχή από την απομόνωση δεκαετιών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Σε έξι μήνες από τώρα θα μπορέσουμε να παραδώσουμε στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, αλλά και στους επισκέπτες το πιο σύγχρονο, κατά πάσα πιθανότητα, σίγουρα το πιο όμορφο μετρό οποιαδήποτε ευρωπαϊκής πόλης. Και το λέω αυτό σε μία πόλη η οποία έχει δοκιμαστεί πολύ από προσδοκίες οι οποίες διαψεύστηκαν στο παρελθόν. Το Μετρό Θεσσαλονίκης, επιτέλους γίνεται πράξη”, επισήμανε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση της Μελέτης Επέκτασης του Μετρό, που έγινε στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων.

Η Μελέτη αυτή προβλέπει μέχρι το 2040 την κατασκευή δύο γραμμών μετρό, συνολικού μήκους 48 χιλιομέτρων με 44 σταθμούς, που θα καλύπτουν όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και τη γύρω ζώνη και θα εξυπηρετούν καθημερινά 678.000 επιβάτες.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να πολιτικοποιούνται οι συζητήσεις για αυτά τα έργα, γιατί, όπως παρατήρησε, «τα δεδομένα είναι αυτά τα οποία θα μας υποδείξουν πού πρέπει να πάμε το μετρό και με ποια προτεραιότητα θα πρέπει να σχεδιαστούν τα επόμενα έργα».

Παράλληλα τόνισε ότι και σε αυτά τα έργα το αποτύπωμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ορατό και αυτό θα πρέπει να το σκεφτούν οι ψηφοφόροι που θα προσέλθουν στις κάλπες των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Χρήστος Σταϊκούρας: Προτεραιότητα η επέκταση του Μετρό στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη

Βρισκόμαστε μόλις έξι μήνες πριν από την ημέρα που η πόλη θα αποκτήσει Μετρό και σχεδιάζουμε το μέλλον της Θεσσαλονίκης, βασιζόμενοι σε επιστημονικά εργαλεία, τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Μελέτης Ανάπτυξης του Μετρό Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο «Καραπάντσειο» Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιας για τις Μεταφορές, Χριστίνας Αλεξοπούλου, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου και του Διευθύνοντα Συμβούλου της Ελληνικό Μετρό Α.Ε., Νίκου Κουρέτα.

«Επιδιώκουμε να επεκτείνουμε και να αναβαθμίσουμε, ακόμη περισσότερο, τις παρεχόμενες δημόσιες υπηρεσίες μεταφορών. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντική η Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης (ΜΑΜΘ), η οποία εκπονήθηκε από την Ελληνικό Μετρό και αποτελεί τη Γενική Συγκοινωνιακή Μελέτη του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την πρώτη – τέτοιου είδους – μελέτη τα τελευταία 25 χρόνια», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε, ότι «από τη μελέτη προκύπτει ότι οι δήμοι της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης έχουν τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική, οπότε τίθεται ως προτεραιότητα η επέκταση προς αυτές τις περιοχές, και, στη συνέχεια, η ανάγκη κάλυψης των περιοχών Χαριλάου και Τούμπας».
Η κυκλοφορία των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων σηματοδοτεί την έλευση μιας νέας Ελλάδας

«Σήμερα (Δευτέρα) είναι πράγματι μία καλή μέρα για την Θεσσαλονίκη», επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας από το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στη Σταυρούπολη, όπου βρίσκονται τα 110 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία του οργανισμού, ορισμένα εκ των οποίων κυκλοφορούν από σήμερα στους δρόμους της πόλης, εξυπηρετώντας τις γραμμές 21 και 29 από Εύοσμο και Πολίχνη και με τελικό προορισμό την πλατεία Αριστοτέλους.

Λίγο πριν την τοποθέτησή του στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στην Σταυρούπολη, ο πρωθυπουργός επιθεώρησε τον νέο ηλεκτρικό στόλο του οργανισμού, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου υποδομών και Μεταφορών, της διοίκησης και των εργαζομένων του φορέα, καθώς επίσης του πρέσβη της Κίνας, εκπροσώπων της κατασκευάστριας εταιρείας Yutong, αλλά και βουλευτών και μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης της πόλης.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι τηρήθηκαν όλα τα χρονοδιαγράμματα τόσο για την προμήθεια, όσο και για την παραλαβή και παράδοση σε κυκλοφορία των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων, σημειώνοντας ότι ήταν πολιτική επιλογή ένα μεγάλο μέρος από τα οχήματα, ήτοι το 40% από τα 250 συνολικά που έφτασαν στη χώρα μας δια θαλάσσης, να έρθουν στη Θεσσαλονίκη και να αντικαταστήσουν το 30% του υπάρχοντος στόλου.

Στην ομιλία του ο Eλληνας πρωθυπουργός επισήμανε «είχε δίκιο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών όταν είπε ότι η ολοκλήρωση τέτοιων περίπλοκων διαγωνιστικών διαδικασιών απαιτεί πολλή προσπάθεια και πολλή επιμονή» και τόνισε ότι «όντως, η διοίκηση του υπουργείου -το γνωρίζετε καλά- βρέθηκε πολλές φορές στη Θεσσαλονίκη, ώστε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν, οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν και θα είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση όχι απλά να παρουσιάζουμε, αλλά να ανακοινώνουμε την κυκλοφορία των πρώτων λεωφορείων, ξεκινώντας πάντα από τη δυτική Θεσσαλονίκη και από τις γραμμές 21 και 29 που καλύπτουν τον Εύοσμο και την Πολίχνη και την επικοινωνία τους με την Πλατεία Αριστοτέλους».

Επισήμανε ότι η προμήθεια των ηλεκτρικών λεωφορείων ουσιαστικά αποτελεί και έναν «καθρέφτη των περιπετειών που πέρασε η χώρα τα τελευταία 15 χρόνια», καθώς όπως εξήγησε, «πράγματι πριν από 15 χρόνια, σκεφτείτε το, παραδόθηκαν τα τελευταία, τότε, καινούργια αστικά λεωφορεία. Από τότε πέρασαν πολλά, η χώρα μπήκε σε μνημόνια, αντιμετώπισε πολλές περιπέτειες, έφτασε σχεδόν στα όρια της χρεοκοπίας».
Υπογραμμίζοντας εκ νέου την έμφαση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στις αστικές συγκοινωνίες, στη βιώσιμη αστική συγκοινωνία, και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη υστερούσε ως προς σύγχρονες υποδομές Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτικά ανέφερε ότι «μόλις το 15% των μετακινήσεων στην πόλη της Θεσσαλονίκης γίνεται με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» και πρόσθεσε ότι «θέλουμε αυτό το 15% να το κάνουμε 50%, με την έναρξη λειτουργίας του μετρό, με την επέκταση των γραμμών του και φυσικά με περισσότερα καλύτερα, ποιοτικότερα, πιο σύγχρονα λεωφορεία».
Μιλώντας για τα ηλεκτρικά λεωφορεία που κυκλοφορούν ήδη στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι τελευταίας τεχνολογίας και χαρακτηριστικά είπε: «Oταν θα λέμε πια “ρίχνουμε γκαζιά”, δεν θα ακούμε τίποτα, απλά θα προχωράει το λεωφορείο και αυτό προτάσσει πια η πρόοδος της τεχνολογίας. Είναι λεωφορεία αθόρυβα, με κλιματισμό, μέχρι και θύρες φόρτισης για τα κινητά τηλέφωνα διαθέτουν».

Επιπλέον, όπως πρόσθεσε, τα ηλεκτρικά λεωφορεία διαθέτουν και κάτι άλλο πολύ σημαντικό, γιατί η κυβέρνηση έχει προτάξει τα ζητήματα της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία: διαθέτουν όλα εύχρηστη ράμπα, προκειμένου να μπορεί να μπαίνει αμαξίδιο στο λεωφορείο. «Γιατί για εμάς δεν υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών και θέλουμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι όλοι οι πολίτες μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Βέβαια, έσπευσε να τονίσει ότι «αυτή είναι η μόνο η αρχή, αφού ακολουθούν πολλά περισσότερα λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, τα οποία σταδιακά θα αντικαταστήσουν όλο τον παλαιότερο στόλο και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη».
Ειδικά για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «εδώ στην πόλη κάναμε μια πολιτική επιλογή: από τα 250 λεωφορεία, τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία τα οποία παραλαμβάνουμε, τα 110, το 40% δηλαδή, ήρθε στην Θεσσαλονίκη, τα 140 πήγαν στα Αθήνα. Αλλά, ως ποσοστό του παλιού στόλου που αντικαθίσταται, εδώ ουσιαστικά μιλάμε για το 30% του στόλου. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα κυκλοφορούν όλα τα λεωφορεία αυτά».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η ηλεκτροκίνηση επιβάλλει και την δημιουργία νέων υποδομών, νέων σταθμών φόρτισης και στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι «θα είναι έτοιμος ένας υπερσύγχρονος σταθμός φόρτισης τις επόμενες εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορεί αυτή η μετάπτωση στην ηλεκτροκίνηση να γίνει όσο το δυνατόν με λιγότερα προβλήματα».
Μάλιστα, μιλώντας για ηλεκτροκίνηση, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα γενναιόδωρα επιδοτούμενα προγράμματα που «τρέχει» η κυβέρνηση για την αντικατάσταση συμβατικών αυτοκινήτων, δίνοντας έμφαση κυρίως σε αυτούς που κάνουν τα περισσότερα χιλιόμετρα. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε και τους οδηγούς ταξί της Θεσσαλονίκης, να σκεφτούν πολύ σοβαρά την αντικατάσταση των οχημάτων τους, λέγοντας «υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες λύσεις, πια, για αντικατάσταση οχημάτων με σημαντική επιδότηση από το κράτος. Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον, ειδικά για αυτούς που κάνουν πολλά χιλιόμετρα στο κέντρο της πόλης».

Επαναλαμβάνοντας ότι η προμήθεια των ηλεκτρικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεπέρασε τα 120 εκατ. ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτό το αυτοκόλλητο το οποίο βλέπετε, “Ελλάδα 2.0”, συμβολίζει με τον καλύτερο τρόπο ότι τα χρήματα, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης τελικά κατευθύνονται στην ίδια την κοινωνία. Και όταν μιλάμε, φυσικά, για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε αυτούς που έχουν τις μεγαλύτερες και τις περισσότερες ανάγκες».

Νίκος Ρούμπος – Eλενα Αλεξιάδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ