19.5 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ«Ψηφιακά μάτια» θα αποκτήσει η Δικαιοσύνη

«Ψηφιακά μάτια» θα αποκτήσει η Δικαιοσύνη

 

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, για την ανάπτυξη δράσεων, σχετικών με την εισαγωγή και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης.
Πρόκειται για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης του χρηματοδοτούμενου προγράμματος, ύψους 44 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων της χώρας.
Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, η ψηφιοποίηση στον χώρο της Δικαιοσύνης θ’ αλλάξει την εικόνα της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία σήμερα λειτουργεί με ρυθμούς 1960 και προδιαγραφές της εποχής εκείνης.
Απομακρυσμένη εξέταση μαρτύρων και κατηγορουμένων
Το πρώτο έργο, με προϋπολογισμό 24,1 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020), αφορά στην αναβάθμιση του υπάρχοντος πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια της χώρας. Στην α’ φάση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018, η ψηφιοποίηση της Πολιτικής και Ποινικής διαδικασίας εφαρμόστηκε σε 41 φορείς, στις εφετειακές περιφέρειες Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας, ενώ στη β’ φάση, το έργο θα επεκταθεί στο σύνολο των δικαστικών φορέων της χώρας.
Το δεύτερο έργο έρχεται να συμπληρώσει τα κενά που υπάρχουν στη δικαστική διαδικασία, μέσα από δύο δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 19,5 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους). Η δράση «Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα» δίνει τη δυνατότητα της απομακρυσμένης εξέτασης μαρτύρων και κατηγορουμένων, οδηγώντας στη διευκόλυνση της προστασίας των μαρτύρων και στην επιτάχυνση του ανακριτικού έργου.
Με τη δράση «Υπηρεσίες ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των Δικαστηρίων», βελτιστοποιείται το πληροφοριακό σύστημα για τη δημοσίευση στο διαδίκτυο, σε πραγματικό χρόνο, της πορείας των πινακίων και των δικαστικών υποθέσεων και η άμεση ενημέρωση των ενδιαφερόμενων (δικηγόροι, πολίτες κλπ). Επιπλέον, προβλέπεται η ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών που θα λειτουργούν σε ηλεκτρονικές συσκευές (smart phones, tablets, κ.ά.) είτε μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας είτε μέσω ασύρματου δικτύου, που θα εγκατασταθεί σε συγκεκριμένους χώρους των δικαστηρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ