16.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας το α’ τρίμηνο

Σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας το α’ τρίμηνο

Η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας επιβραδύνθηκε λίγο περισσότερο του αναμενόμενου στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μία ημέρα μετά την υποβάθμιση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) των ανησυχιών για επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Η γαλλική στατιστική υπηρεσία (INSEE) ανακοίνωσε, στην πρώτη εκτίμησή της, ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε 0,3% στο πρώτο τρίμηνο, που είναι ο χαμηλότερος ρυθμός από το τρίτο τρίμηνο του 2016. Πρόκειται για σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με την ανάπτυξη 0,7% που σημειώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2017. Η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που είχαν ρωτηθεί από το Reuters ήταν για ρυθμό ανάπτυξης 0,4%.
Η επιβράδυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων και των εξαγωγών, λόγω του ισχυρότερου ευρώ, ήταν τα κύρια βαρίδια για τη γαλλική οικονομία, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, δήλωσε ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης δεν αποτέλεσε έκπληξη μετά την εξαιρετικά ισχυρή επίδοση στο τέλος του 2017. «Θεωρώ ότι η ανάπτυξη είναι εύρωστη και διατηρήσιμη, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια σύννεφα στον ορίζοντα», δήλωσε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στη Βουλγαρία, αναφέροντας τους κινδύνους ενός εμπορικού πολέμου και αυξήσεων των επιτοκίων.
Η ΕΚΤ επεδίωξε, την περασμένη Πέμπτη, να καθησυχάσει τις ανησυχίες για μία επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης, ενώ πηγές της δήλωσαν στο Reuters ότι οι αξιωματούχοι φρόντισαν να μην ταράξουν τις προσδοκίες των επενδυτών για τη λήξη του προγράμματός της στήριξης φέτος.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γαλλία έδωσαν στην ΕΚΤ κάποια ανακούφιση, καθώς έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1,8% – που είναι ο ταχύτερος ρυθμός 5,5 ετών – λίγο κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ (2%).
Η κατανάλωση, που αποτελεί παραδοσιακά την κύρια μηχανή της γαλλικής οικονομίας, αυξήθηκε μόνο 0,2% στο πρώτο τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες ενίσχυσαν την κατανάλωση ενέργειας τον Φεβρουάριο. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις αυξήθηκαν 0,5%, έναντι αύξησης 1,6% στο προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η συνολική παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών επιβραδύνθηκε σε μόνο 0,3% από 0,9%. Η μεταποιητική παραγωγή μειώθηκε ιδιαίτερα έντονα, υποχωρώντας 1,1%, καθώς εταιρείες, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Renault και ο φαρμακευτικός όμιλος Sanofi, δήλωσαν ότι το ισχυρό ευρώ έπληξε τις πωλήσεις τους. Το αποτέλεσμα ήταν οι εξαγωγές να μειωθούν ελαφρά στο πρώτο τρίμηνο μετά από τη μεγάλη αύξησή τους στο τελευταίο τρίμηνο του 2017.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ