13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜε τον ασθενέστερο ρυθμό από τα τέλη του 2012 αναπτύχθηκε η βρετανική...

Με τον ασθενέστερο ρυθμό από τα τέλη του 2012 αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο

Η βρετανική οικονομία επιβραδύνθηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τους τρεις πρώτους μήνες του 2018, με την εξέλιξη αυτή να αποδίδεται μόνο εν μέρει στις χιονοπτώσεις, περιορίζοντας τις εκτιμήσεις των επενδυτών για αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.
Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με τον ασθενέστερο ρυθμό από τα τέλη του 2012, κατά μόλις 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2018, επιβεβαιώνοντας τις κατώτερες προβλέψεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν επίσης αρκετά χαμηλότερος από την πρόβλεψη της Τράπεζας της Αγγλίας για 0,3%.
Η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τις 9 Μαρτίου έναντι του δολαρίου, πλήττοντας τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας τον Μάιο. Η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,8% στο 1,3802 δολάριο, ενώ έναντι του ευρώ σημείωσε πτώση 0,6% στις 87,47 πένες.
«Σαφώς θέτει υπό αμφισβήτηση την προοπτική μιας αύξησης των επιτοκίων τον Μάιο», σχολίασε ο οικονομολόγος της Commerzbank, Πίτερ Ντίξον.
Η επιβράδυνση από τη μέτρια ανάπτυξη του 0,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2017 οφείλεται κυρίως στη μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, τη μεγαλύτερη από το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Η εθνική στατιστική υπηρεσία (ONS) ανακοίνωσε ότι οι κακές καιρικές συνθήκες δεν αποτέλεσαν τον μοναδικό παράγοντα για την επιβράδυνση της οικονομίας, καθώς τον Ιανουάριο καταγράφηκε σημαντική μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας.
Οι ασυνήθιστα σφοδρές χιονοπτώσεις και οι πολικές θερμοκρασίες στα τέλη Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου είναι ήδη γνωστό ότι επηρέασαν κάποιες επιχειρήσεις.
Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 1,2%, ο ασθενέστερος ρυθμός από το δεύτερο τρίμηνο του 2012 και στο κατώτερο επίπεδο των προβλέψεων των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters.
Στους τρεις τελευταίους μήνες του 2017, η Βρετανία κατέγραψε τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε ετήσια βάση μεταξύ όλων των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών.
Η επιβράδυνση της οικονομίας ίσως δημιουργήσει προβληματισμό στην Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία την επόμενη εβδομάδα ξεκινά συνεδριάσεις προκειμένου να αποφασίσει εάν θα αυξήσει τα επιτόκια στις 10 Μαΐου, για δεύτερη φορά μετά την οικονομική κρίση του 2008.
Ενώ η κεντρική τράπεζα ανέμενε κάποιο αντίκτυπο από τις κακές καιρικές συνθήκες, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μια χρονιά υψηλού πληθωρισμού και η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της Βρετανίας μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019 επηρεάζουν περισσότερο από το αναμενόμενο τις εταιρίες και τις καταναλωτικές δαπάνες.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ