18.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΔέσμη προτάσεων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τη λειτουργία των νοσοκομείων

Δέσμη προτάσεων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τη λειτουργία των νοσοκομείων

Για προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τα οποία δεν επιτρέπουν την «ομαλή» λειτουργία του και «παραμένει όρθιο χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού και λοιπού προσωπικού» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχάλης Βλασταράκος. Παράλληλα, κατέθεσε δέσμη προτάσεων, που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ για τη λειτουργία των νοσοκομείων.
«Ο προϋπολογισμός του 2017 δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας» είπε ο κ. Βλασταράκος, καθώς, οι δημόσιες δαπάνες Υγείας ανέρχονται στο 5% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 7% και τα όρια ασφαλείας κάθε Συστήματος Υγείας είναι στο 6%. Ο ίδιος υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη ανανέωσης με επιμελητές Β’ του προσωπικού, τονίζοντας ότι στο ΕΣΥ ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών είναι τα 60 χρόνια, ενώ υπάρχουν 6.500 ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό και περίπου 20.000 νοσηλευτών.
Την ίδια στιγμή, όπως είπε, η προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία, «λόγω της έλλειψης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και της οικονομικής κρίσης, έχει αυξηθεί κατά 70% και οι αυξήσεις των εισαγωγών, λόγω της παραμελημένης υγείας των ασθενών, έχει μεταβιβάσει το κόστος της ΠΦΥ στη νοσοκομειακή περίθαλψη και μάλιστα διογκωμένο λόγω της μειωμένης πρόληψης και φροντίδας».
Προτεινόμενα μέτρα για τη λειτουργία των νοσοκομείων
Ο Τομέας Νοσοκομειακής Περίθαλψης του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ, προτείνει μέτρα για τη λειτουργία των νοσοκομείων με στόχο τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης και παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες.
Μεταξύ άλλων, προτείνει τη θέσπιση ειδικής διαδικασίας επιλογής των διοικήσεων των νοσοκομείων, πλήρη μηχανοργάνωση τους με λειτουργία ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων συμβατών μεταξύ τους, ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο όλων των πολιτών, που να ενημερώνεται σε όλες τις επαφές με τις υπηρεσίες του ΕΣΥ και τις δομές του ιδιωτικού τομέα, ολοκλήρωση του υγειονομικού χάρτη και ορθολογική κατανομή προσωπικού και άλλων πόρων στη βάση λειτουργικών δεικτών.
Επιπλέον, όπως αναφέρει, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της αποδοτικότητας, καθώς και την εξοικονόμηση πόρων, συνιστάται όταν κρίνεται σκόπιμο να προωθείται αναδιάταξη μονάδων υγείας, συνδιοίκηση νοσοκομείων, συνένωση ομοειδών τμημάτων, μονάδων και εργαστηρίων εντός του ίδιου νοσοκομείου, μετατροπή μικρών (γενικών νοσοκομείων – κέντρων υγείας) σε μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή Βραχείας, Εξειδικευμένης Νοσηλείας ή Ειδικού Σκοπού Μονάδες -που θα είναι λειτουργικά συνδεδεμένες μέσω του νοσοκομείου αναφοράς. Ακόμη προτείνει, ομοειδή αποζημίωση των νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών με βάση τις διεθνώς θεσμοθετημένες DRGs (Diagnostic Related Groups, δηλ. Ομοιογενείς Διαγνωστικές Ομάδες), οι οποίες θα επικαιροποιούνται σε ετήσια βάση.
Ακόμη, συνιστά θέσπιση μόνιμης διαδικασίας περιοδικής αξιολόγησης του ιατρικού δυναμικού και των άλλων επαγγελματιών υγείας των νοσοκομείων, θέσπιση κινήτρων για αύξηση της παραγωγικότητας, υιοθέτηση του ετήσιου κλινικού προϋπολογισμού ανά τμήμα και της ευθύνης διαχείρισής του από τους διευθυντές εκάστου τμήματος, επέκταση του θεσμού της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων σε διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις και χειρουργεία. Ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμη θεσμοθέτηση του δικαιώματος του ασθενή να επιλέγει με διαφανή διαδικασία τον θεράποντα ιατρό του, σύναψη συμβάσεων των νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες της Ελλάδας και του εξωτερικού και παροχή στις δομές του ΕΣΥ της δυνατότητας να συνάπτουν ειδικές συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς, ύστερα από αυστηρή αξιολόγηση και με αμοιβές που θα καθορίζονται από το κράτος, προκειμένου να καλύπτουν επιτακτικές ανάγκες εφόσον το επιβάλουν οι συνθήκες.
«Είναι καιρός πλέον, μετά από 34 χρόνια λειτουργίας του ΕΣΥ, να ανοίξει ένας ειλικρινής διάλογος μεταξύ όλων των φορέων της Ιατρικής Κοινότητας και της Πολιτείας για την ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τον εκσυγχρονισμό του», δήλωσε ο κ. Βλασταράκος.
Εφη Φουσέκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ