26.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Φάμελλος: «Στόχος η μείωση παραγωγής και ανακύκλωση των απορριμμάτων»

Σ. Φάμελλος: «Στόχος η μείωση παραγωγής και ανακύκλωση των απορριμμάτων»

ECON 8

Το σημερινό (σ.σ. Δευτέρα) φόρουμ συμπίπτει με την αλλαγή της χώρας μας, όσον αφορά στη διαχείριση στερεών αποβλήτων» τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ,. Σωκράτης Φάμελλος, από το βήμα του Α-Εnergy Investments Forum, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με κεντρικό θέμα η «Διαχείριση Απορριμμάτων: Η Επόμενη Μέρα».
«Σήμερα, η άμεση υλοποίηση των σχεδιασμών εντάσσεται και ακολουθεί τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, και είναι συμβατή με τη στρατηγική της μέγιστης αξιοποίησης και αποδοτικότητας των πόρων, με προτεραιότητα στην πρόληψη, την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την αξιοποίηση».
«Παρά την κρίση, ο περιβαλλοντικός τομέας μπορεί και πρέπει να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας» τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ. Σημαντικές επενδύσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, αλλά και σε άλλα διαρθρωτικά ταμεία και εθνικούς πόρους, παράλληλα με τη μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων και την εφαρμογή της «ευθύνης του παραγωγού», μπορούν να οδηγήσουν στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Και, βέβαια, «η μείωση των περιβαλλοντικών προστίμων, που αποτελεί μία από τις βασικές επιδιώξεις της χώρας μας για το 2017, σε όλους τους τομείς του περιβάλλοντος, είναι προς όφελος της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, αλλά σαφέστατα υποστηρίζει και τα δημοσιονομικά της χώρας».
Ο ΑΝ. ΥΠΕΝ ανέφερε επίσης τις σημαντικές παρεμβάσεις που εξελίσσονται εντός του 2017, τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων: «Ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τα πράσινα σημεία, ολοκληρώθηκε ο εθνικός σχεδιασμός για τα επικίνδυνα απόβλητα, λειτουργεί ήδη το μητρώο παραγωγού, ενώ από τον Μάρτιο θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το εθνικό μητρώο αποβλήτων. Και εισάγουμε άμεσα νομοθεσία για την πλαστική σακούλα, για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την εφαρμογή της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού».
Παράλληλα, «στοχεύουμε στην ενίσχυση και καλύτερη λειτουργία των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων μέσα από νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα ξεκαθαρίζει αρμοδιότητες και θα ενισχύει δυνατότητες των Δήμων και των ΦΟΔΣΑ, έτσι ώστε να έχουμε ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά και οι Δήμοι να αναλάβουν ουσιαστικά την ευθύνη στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων».
Αναγνωρίζοντας δε και τη μεγάλη αξία των εργαζομένων και των επιστημόνων στη λειτουργία των Φορέων και των Δήμων, ο Αν. ΥΠΕΝ κάλεσε τους αιρετούς να εναρμονιστούν με το ν. 4429 και να προχωρήσουν στην ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων καθαριότητας στους ΟΤΑ, ως οφείλουν, καθώς διακυβεύονται ευαίσθητα στοιχεία λειτουργίας περιβαλλοντικών υποδομών που συνδέονται με τη δημόσια υγεία και ενισχύεται η επάρκεια και η τεχνογνωσία των Φορέων.
«Στόχος του ΕΣΔΑ είναι το 74% των απορριμμάτων να αντιστοιχούν στις δράσεις ανάκτησης, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης», υπογράμμισε ο Αν. ΥΠΕΝ, «ανατρέποντας το ποσοστό του 80% των απορριμμάτων που διατίθενται σήμερα σε ταφή και συμπιέζοντας το στο 26%. Αυτό θα σηματοδοτήσει την επόμενη μέρα της χώρας στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, η οποία θα λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας και των παραγωγών και όχι λίγων εργολάβων και συγκεκριμένων συμφερόντων. Αυτός ο στόχος μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με την ενίσχυση της διαλογής στην πηγή, διαχωρισμό του οργανικού με δίκτυο υποδομών σε όλη τη χώρα και υπερδιπλασιασμό της απόδοσης της ανακύκλωσης σε όλους τους ΟΤΑ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ