12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΗ επόμενη μέρα στη διαχείριση των απορριμμάτων και την κυκλική οικονομία

Η επόμενη μέρα στη διαχείριση των απορριμμάτων και την κυκλική οικονομία

ECON 7

Το εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων δίνει έμφαση στη διαλογή από την πηγή

Για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που συμπυκνώνει τη ριζικά διαφορετική αντίληψη της νέας διακυβέρνησης για ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων έκανε λόγο ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, που ήταν κεντρικός ομιλητής στο ετήσιο περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό φόρουμ της επενδυτικής πρωτοβουλίας A–ENERGY INVESTMENTS, με θέμα την «Επόμενη Μέρα στη Διαχείριση των Απορριμμάτων» και την «Κυκλική Οικονομία».
Στη συνέχεια ο κ. Χαρίτσης μίλησε για το εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων που θα είναι σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της ανακύκλωσης με έμφαση στη διαλογή στην πηγή. Για τον σκοπό αυτό έχουν δεσμευτεί σημαντικοί πόροι του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020). Ο κ Χαρίτσης στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη πρόσκληση «Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων», συνολικού προϋπολογισμού 270 εκατ. ευρώ, που δίνει το στίγμα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομίας. «Ο σχεδιασμός της πρόσκλησης ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση σε σύγκριση με το παρελθόν, καθώς στηρίζεται σε μια ολιστική προσέγγιση. Ενεργοποιήσαμε μία ενιαία πρόσκληση για τη διαχείριση απορριμμάτων και όχι διακριτές και αποσπασματικές προσκλήσεις για τις επιμέρους δράσεις που προβλέπονται. Η ενιαία πρόσκληση αντικατοπτρίζει πλήρως την έννοια της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, κύριο στοιχείο του νέου ΕΣΔΑ», τόνισε ο Αναπληρωτής υπουργός.
Αναφερόμενος ευρύτερα στην «κυκλική οικονομία», ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε πως αυτή δεν σηματοδοτεί απλώς μια νέα, ολοκληρωμένη και φιλική για το περιβάλλον, προσέγγιση στη διαχείριση των αποβλήτων με έμφαση στην ανακύκλωση, αλλά αποτελεί για την κυβέρνηση έναν βασικό στρατηγικό στόχο σε σχέση με το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. «Επιδιώκουμε να προωθήσουμε τη «βιομηχανική συμβίωση», δηλαδή ολοκληρωμένα συστήματα, όπου τα απόβλητα ενός κλάδου μπορούν να είναι χρήσιμες πρώτες ύλες για έναν άλλο κλάδο. Η Ελλάδα παρουσιάζει συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τη μετάβαση σε μια τέτοια κατεύθυνση. Τα συστήματα κυκλικής οικονομίας και «βιομηχανικής συμβίωσης», η δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων είναι τάσεις φιλικές προς την ήδη υπάρχουσα δομή του ελληνικού παραγωγικού ιστού, που χαρακτηρίζεται από μικρό μέγεθος επιχειρήσεων», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός. Τέλος, ο κ. Χαρίτσης παρουσίασε τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης που ενισχύουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε σε ειδικές δράσεις του νέου ΕΣΠΑ που σύντομα θα ενεργοποιηθούν: για την «Ενίσχυση της Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας» (με π/υ 30 εκατ. ευρώ), για τις «Αλυσίδες προστιθέμενης Αξίας» (80 εκατ. ευρώ), για τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων (clusters), καθώς και για τη λειτουργία βιομηχανικών πάρκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ