Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα: Οι S-400 δεν απειλούν την Ελλάδα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 8 Μαΐου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη συμφωνία των Πρεσπών, την πώληση των S-400 στην Τουρκία και την ρωσική πολιτική στα Βαλκάνια, μίλησε ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόβ.
Την ανησυχία της Ρωσίας για ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόβ, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.
Απαντώντας σε ερώτηση για την ένταση που παρατηρείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα πρέπει να είναι σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι εμπλεκόμενες χώρες, «δεν θα κάνουν βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην περαιτέρω ένταση στην περιοχή και δεν θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια για την επίλυση του Κυπριακού».
Για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε ότι η Μόσχα δεν παραβιάζει καμιά διεθνή συμφωνία στον τομέα των εξοπλισμών και διαβεβαίωσε ότι δεν συνιστούν κίνδυνο για την Ελλάδα.
«Αυτά τα συστήματα (S-400) έχουν εντελώς αμυντικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο για την Ελλάδα, η οποία διαθέτει και τα ρωσικά συστήματα S-300», τόνισε ο Αντρέι Μασλόβ.


Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα, τόνισε ότι η Μόσχα αναγνώρισε τη Βόρεια Μακεδονία με το νέο συνταγματικό της όνομα, αλλά η επίλυση του ονοματολογικού, «άνοιξε το δρόμο στη βεβιασμένη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, και βεβαίως αυτή η πορεία δεν θα συμβάλει στην ασφάλεια και στην σταθεροποίηση της κατάστασης στα Βαλκάνια».
Ο κ. Μασλόβ είπε ότι ορισμένες χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν μια νέα διεθνή τάξη πραγμάτων, που δεν βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο αλλά στους λεγόμενους κανόνες που οι ίδιες αυτές οι χώρες επινοούν «και μετά παρουσιάζουν ως δήθεν άποψη της διεθνούς κοινότητας».
Αναφερθείς στις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, ο κ. Μασλόβ έκανε λόγο για έναν «ουσιαστικό, φιλικό και εποικοδομητικό διάλογο» που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια. Υπενθύμισε ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Πούτιν «συναντήθηκαν τον Δεκέμβριο στη Μόσχα όπου συζήτησαν και συμφώνησαν το κοινό πλαίσιο δράσης σ’ όλους τους τομείς», καθώς και την πρόσφατη συνάντηση της μεικτής διυπουργικής επιτροπής συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.
«Παρατηρούμε πολύ θετική τάση στο εξωτερικό εμπόριο που αυξήθηκε πέρσι σχεδόν κατά 20% και ανήλθε σε σχεδόν 4,5 δισ. δολάρια», επισήμανε ο Ρώσος πρέσβης.
Για τις αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, δήλωσε ότι «με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε την αύξηση του τουριστικού ρεύματος» με 850.000 αφίξεις. Επικαλούμενος, μάλιστα, εκτιμήσεις Ελλήνων ξενοδόχων, επισήμανε ότι «φέτος θα αυξηθεί το ρεύμα των τουριστών έως ένα εκατομμύριο».
Πηγή Sputniknews.gr