12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΑυξάνουν η ΗΠΑ κατά 200 δισ. δολάρια τους δασμούς στα κινέζικα προϊόντα

Αυξάνουν η ΗΠΑ κατά 200 δισ. δολάρια τους δασμούς στα κινέζικα προϊόντα

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι ΗΠΑ και η Κίνα, βρίσκονται σε εμπορική διαμάχη από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επικαλούμενος ανησυχίες ότι οι κινεζικές εμπορικές πρακτικές πλήττουν τις αμερικανικές εταιρείες.
Την αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, όπως είχε προαναγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές.
Ειδικότερα, από την Παρασκευή αυξάνονται στο 25% από 10% οι δασμοί σε κινεζικά αγαθά ύψους 200 δισ. δολαρίων.
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Τετάρτη ότι η Κίνα προσπαθεί να συνάψει εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά εάν οι εμπορικές συνομιλίες με το Πεκίνο αποτύχουν, θα είναι «ικανοποιημένος» επειδή η Ουάσινγκτον θα γεμίσει τα δικά της ταμεία με δισεκατομμύρια δολάρια από τους δασμούς στα κινέζικα εμπορεύματα.
Παράλληλα, ανέφερε πως η Κίνα επιθυμεί ουσιαστικά να διαπραγματευτεί τα προβλήματα που έχει με τις ΗΠΑ στο εμπόριο με τον Τζο Μπάιντεν και τους «αδύναμους Δημοκρατικούς». Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε ταυτόχρονα πως, όπως ενημερώθηκε, ανώτατη αντιπροσωπεία από το Πεκίνο θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ προκειμένου να βρεθεί μια λύση για το εμπόριο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προαναγγείλει τη Δευτέρα ότι η Ουάσιγκτον θα αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα από το 10% σε 25% από την Παρασκευή. Μέσω Twitter, είχε ότι «οι ΗΠΑ χάνουν, για πολλά χρόνια, από 600 μέχρι 800 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο στο εμπόριο. Με την Κίνα χάνουμε 500 δισεκατομμύρια δολάρια». Πρόσθεσε, δε, ότι οι ΗΠΑ «δεν θα συνεχίσουν πλέον να το κάνουν αυτό».
Σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Τραμπ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε την Τρίτη ότι οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Κίνα συνιστούν «απειλή» για την παγκόσμια οικονομία. Μιλώντας μετά το φόρουμ του Παρισιού για το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι οι πρόσφατες «φήμες και τα tweets» δεν βοηθούν στην επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο.
Την ανησυχία του ότι οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Κίνα θα επηρεάσουν το επενδυτικό κλίμα σε όλον τον κόσμο, εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Αν οι επενδυτές δεν έχουν την αίσθηση ότι το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα, η όρεξη για επενδύσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και σε όλο τον κόσμο αποδυναμώνεται», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Ο τελευταίος γύρος εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών διεξήχθη στις 30 Απριλίου στο Πεκίνο και ο επόμενος γύρος ήταν προγραμματισμένος για τις 8 Μαΐου. Κατά τη διάρκεια των διμερών διαπραγματεύσεων, Κίνα και ΗΠΑ προσπάθησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση κοινά αποδεκτών εμπορικών συμφωνιών για να βάλουν τέλος στον πόλεμο δασμών που διαρκεί σχεδόν έναν χρόνο.
Πηγή Sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ