26.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Ξαναθέτουμε στην ατζέντα τα ζητήματα αστικής κινητικότητας» δήλωσε ο αν. υπουργός Σ....

«Ξαναθέτουμε στην ατζέντα τα ζητήματα αστικής κινητικότητας» δήλωσε ο αν. υπουργός Σ. Φάμελλος, κατά την έναρξη των εκστρατειών ECOMOBILITY και FREE MOBILITY

ECON 17

«Οφείλουμε να επιστρέψουμε σε μία πορεία θετικών ρυθμών. Ξαναθέτουμε στην ατζέντα τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της αστικής κινητικότητας, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, άρα και της ποιότητας ζωής στις πόλης», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την εκδήλωση της αναγγελίας της 14ης περιόδου της Εκστρατείας ECOMOBILITY και της 3ης περιόδου της Εκστρατείας FREE MOBILITY, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διοργάνωσε το ΕCOCITY.
Οπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, με βάση την εμπειρία από τις εκστρατείες στις οποίες συμμετέχουν μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα, η έλλειψη σεβασμού στην ανάγκη ελεύθερης μετακίνησης, παρατηρήθηκε στο σύνολο σχεδόν των πόλεων της χώρας, η οποία καταπατά την αρχή της ισότητας και των δικαιωμάτων των πολιτών.
Οπως παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός κατά τον χαιρετισμό του, τις τελευταίες ημέρες τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς «έχουν καταγράψει σοβαρά προβλήματα κινητικότητας, εξαιτίας της καθυστέρησης των δομών της πολιτικής προστασίας», ενώ επεσήμανε παράλληλα ότι «ο καιρός και η κλιματική αλλαγή μας δίνει πολλά μνήματα, για το πώς πρέπει να αλλάξουμε και να προσαρμόσουμε τη ζωή μας και να προλάβουμε τις επιπτώσεις αυτές».
Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές πόλεις σε επίπεδο βασικών υποδομών, όπως είναι τα δίκτυα ενέργειας και κίνησης. «Οι αστικές υποδομές δέχονται τρομακτικές πιέσεις από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των μεταφορικών μέσων, μίας κοινωνίας που υποκλίθηκε στις συνθήκες του προσωρινού κέρδους, καταλήγοντας σε πόλεις μη καθαρές, μη ήσυχες και μη βιώσιμες», είπε.
«Οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας τα τελευταία χρόνια, αποδιάρθρωσαν και περιβαλλοντικές λειτουργίες. Δημιουργήθηκε μία αποδιάρθρωση του περιβαλλοντικού ελέγχου και στις περιβαλλοντικές συνθήκες» τόνισε ο κ. Φάμελλος, προσθέτοντας τις διαχρονικές ευθύνες της πολιτείες σε σχέση με τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, τις συγκοινωνιακές υποδομές, και την ανάπλαση του αστικού χώρου, με προτεραιότητα στο ποδήλατο και στο βάδισμα, αλλά και την προώθηση της τεχνολογίας για περιορισμό του θορύβου.
Εκανε λόγο για την ανάγκη εφαρμογής οριζόντιας πολιτική για την αστική κινητικότητα και για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), λέγοντας ότι η ΤΑ μπορεί να συνεισφέρει με ένα δίκτυο ανθρώπων που νοιάζονται για τον τόπο τους.
Καταλήγοντας, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε μία καμπή που μπορεί το 2017 να οδηγήσει σε πολλά θετικά και ελπιδοφόρα γεγονότα. Το περιβάλλον θα είναι αναπόσπαστο μέρος αυτής της καμπής.
Η ενημέρωση σχετικά με τις εκστρατείες έγινε από την κ. Μαριέττα Γιαννάκου, πρόεδρο της Επιτροπής Οργάνωσης του FREE MOBILITY, τον κ. Θάνο Ζαφειρόπουλο, πρόεδρο του ECOCITY, τον κ. Θάνο Βλαστό, μέλος του Δ.Σ. του ECOCITY και πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής της Εκστρατείας, και τον κ. Πέτρο Κρητικό, υπεύθυνο της Επιτροπής Οργάνωσης Κεντρικής Ελλάδας.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος, «εάν υπάρξουν αλλαγές αυτές θα έρθουν από τους νέους». Οπως είπε, «βασικό κομμάτι που λείπει είναι η έννοια του αυτοσεβασμού», εστιάζοντας στην ανάγκη για ευαισθητοποίηση του κοινού, ενώ ως κυρίαρχο πυρήνα της εκπαίδευσης χαρακτήρισε τις έννοιες της συμμαχίας και της συνεργασίας. «Το όραμα είναι μία όμορφη Ελλάδα. Αυτή η ομορφιά της Ελλάδας δείχνει και το αποτέλεσμα», δήλωσε.
Από την πλευρά της, η κ. Μαριέττα Γιαννάκου ανέφερε, ότι «οι περιβαλλοντικές πολιτικές αποτελούν οριζόντιες πολιτικές, που ενσωματώνονται αυτόματα σε κάθε άλλη πολιτική που ασκείται, αντίστοιχες με τα ανθρώπινα δικαιώματα», επισημαίνοντας την τεράστια σημασία του ρόλου των πολιτών. «Η εκστρατεία περιλαμβάνει και την έννοια της αυτογνωσίας για πράγματα που θεωρούνται αδιάφορα ή άνευ σημασίας από όσους έχουν τη δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γιαννάκου, λέγοντας ότι «υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας».
Ο κ. Θάνος Βλαστός έκανε λόγο για «έλλειμμα δημοκρατίας απ’ τη στιγμή που υπάρχει αδικία στο δρόμο». Οπως είπε: «Ο δρόμος είναι το κοινωνικό τοπίο της πόλης. Το έχουμε διαλύσει. Εχουμε εκτοπίσει από αυτό όσους μπορούν να προσφέρουν: τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με κινητικές δυσκολίες», ενώ πρόσθεσε, ότι «η υπόθεση αφορά όλους μας. Στα θρανία θα έπρεπε να κάτσουμε όλοι μας, γιατί ουσιαστικά τίποτα δεν ξέρουμε». Τέλος, ο κ. Βλαστός έθιξε το ζήτημα των ελέγχων και της αστυνόμευσης, αλλά και το περιεχόμενο του ΚΟΚ.
Οπως έγινε γνωστό, οι εκδηλώσεις ξεκινούν από τις 13 Φεβρουαρίου και συνεχίζονται μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Πρώτη Απριλίου θα γίνει η τελετή ανακοίνωσης των βραβείων, ενώ τον Ιούνιο η αποστολή με τη νικήτρια ομάδα θα φιλοξενηθεί στις Βρυξέλλες. Σε χαιρετισμό που απέστειλε η κ. Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευρωβουλευτής που πρόκειται να φιλοξενήσει τη νικήτρια ομάδα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Βασικό όπλο για να πετύχουμε την ισότιμη μεταχείριση των συμπολιτών μας με αναπηρία είναι η εκπαίδευση των νέων», προσθέτοντας ως βασική υποχρέωσή μας να μην αποκλείεται κανείς, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην εν εξελίξει διαβούλευση για τη χάρτα των δικαιωμάτων των ΑμεΑ.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκαν οι πόλεις που θα διοργανωθούν οι εκδηλώσεις των εκστρατειών, τα γυμνάσια και τα ειδικά σχολεία που συμμετέχουν, καθώς και οι συντελεστές.
Ολες οι ομάδες των μαθητών, θα καταθέσουν στη διάρκεια του διμήνου Φεβρουαρίου – Μαρτίου, προτάσεις για την οικολογική και ανεμπόδιστη μετακίνηση, σε ειδικές εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν σε 30 πόλεις της χώρας. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών και προτάσεων των μαθητών, αφού τα συμπεράσματά τους αποτελούν αφορμή προβληματισμού και εξέτασης αλλαγών στις τοπικές κοινωνίες, αφού η απουσία μέριμνας για την στήριξη της οικολογικής μετακίνησης στις πόλεις είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.
Πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία, μπορείτε να βρείτε στον ειδικό δικτυακό τόπο που έχει δημιουργήσει το ECOCITY στη διεύθυνση www.ecomobility.gr, καθώς και στη σελίδα facebook https://www.facebook.com/Ecomobility.
Ηλίας Παλιαλέξης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ