15.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚυπριακό: Αν διαφανεί πιθανότητα λύσης θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί

Κυπριακό: Αν διαφανεί πιθανότητα λύσης θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί

ECON 22

Στη Γενεύη υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξελίσσεται η διεθνής Διάσκεψη για την Κύπρο που αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Οπως αναφέρθηκε από τα ΗΕ, η διάσκεψη γίνεται σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Εσπεν Μπαρθ Ειντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου». Προστίθεται πως «η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής-ενδιαφερόμενο μέρος».
Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
Ελληνική κυβ. πηγή: «Αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί»
Ιδιαίτερα κρίσιμη προμηνύεται η έναρξη της πολυμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Από τη στάση που θα τηρήσουν όλες οι πλευρές και κυρίως η Αγκυρα, στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, θα καθοριστεί εν πολλοίς η συνέχεια.
Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Οπως, όμως, σημείωνε κορυφαία κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί». Τότε και μόνο, αν διαφανεί λύση δηλαδή, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, θα προσέλθει στη Γενεύη. Οσον αφορά αυτή καθαυτή τη Διάσκεψη, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσής της, ενώ από την πρώτη στιγμή είχε διευκρινιστεί, ούτως ή άλλως, ότι είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος (open ended).
Στις συνομιλίες, την Τετάρτη, μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ήταν η πρώτη φορά που ανταλλάχθηκαν χάρτες, όπως σημείωνε η Λευκωσία, γεγονός που επέτρεψε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να κάνει λόγο για «σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού». Αυτό δεν σημαίνει, όπως διευκρίνιζε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ότι δεν υπάρχουν ενστάσεις επί της τουρκοκυπριακής πρότασης. Ενστάσεις, που κατατέθηκαν, ήδη, γραπτώς, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.
Συνάντηση Αναστασιάδη – Κοτζιά πριν την έναρξη της διάσκεψης στη Γενεύη
Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, συναντήθηκε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, πριν από την έναρξη της κρίσιμης Διάσκεψης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε η πρώτη αποτίμηση των επαφών για το Κυπριακό στη Γενεύη.
Ο κ. Κοτζιάς είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πορεία των συνομιλιών. Αμέσως μετά ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η ελληνική πλευρά έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία του ενεργού ρόλου της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και εκφράζει την ικανοποίησή της για την παρουσία στη Γενεύη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, γεγονός που δείχνει ότι η ΕΕ εκπροσωπείται στις συνομιλίες στο υψηλότερο επίπεδο.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συναντήθηκε και με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον.
Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Γιλντιρίμ θα μεταβεί την Παρασκευή στη Γενεύη.
Ν. Κοτζιάς: «Με εποικοδομητικές προτάσεις η Ελλάδα στη Διάσκεψη»
Τη συμμετοχή της Ελλάδας με εποικοδομητικές προτάσεις στη διάσκεψη, έτσι ώστε να βρεθεί λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων και να αποδίδει τη μέγιστη δυνατότητα ισότητας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Νίκος Κοτζιάς. κατά την παρέμβασή του στο πρώτο μέρος της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, θεωρεί ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο, και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος – μέλος της ΕΕ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και να υπάρξει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων.
Σημείωσε δε, ότι θα μπορούσε το θέμα της Ασφάλειας να καλυφθεί από μία καλύτερη αστυνόμευση σε πολιτειακό, ομοσπονδιακό επίπεδο, με μία ομοσπονδιακή και ενδεχομένως, μία διεθνή αστυνομική δύναμη.
Η καλύτερη εγγύηση βέβαια, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς είναι εγγύηση για τα δικαιώματα όλων και χαιρέτισε την παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκας Μογκερίνι, που δείχνει, όπως είπε, το ενδιαφέρον και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ.
Επίσης, ευχαρίστησε τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουντέρες, για τις προσπάθειες που καταβάλουν τα Ηνωμένα Εθνη για την επίτευξη του ιστορικού στόχου της επανένωσης της Κύπρου. Ο ΟΗΕ τόνισε, ο κ. Κοτζιάς πρέπει να ακολουθήσει το πνεύμα και το γράμμα του καταστατικού του χάρτη και να είναι θεματοφύλακας των αρχών του.
Εχουμε όλοι ιστορικές ευθύνες για την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή, είπε ο κ. Κοτζιάς και αναφέρθηκε στο πολιτικό θάρρος του προέδρου Ανασταστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, που καταβάλλουν προσπάθειες για να καταλήξουν στην επανένωση του νησιού.
Τόνισε ότι η λύση πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα εξίσου Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, αλλά και των τριών μειονοτήτων. Και οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να νοιώθουν ασφαλείς, τόνισε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση του Κυπριακού, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει ένας φάρος σταθερότητας και ένα παράδειγμα για όλη τη Μέση Ανατολή. Η λύση θα ήταν φωτεινό παράδειγμα για όλες τις χώρες της περιοχής, θα δημιουργούσε συνθήκες ευημερίας, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Το μέλλον της Κύπρου, όπως και της Τουρκίας, κατέληξε ο κ. Κοτζιάς, είναι στην ΕΕ, «εμείς πιστεύουμε σε αυτό και θέλουμε να εργαστούμε για την επανένωση του νησιού για να μπορούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ονειρεύονται, να μπορούν να αισθάνονται αυτή τη χώρα πατρίδα τους, να μπορούν να χτίσουν με ασφάλεια το μέλλον των παιδιών τους».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ