«Αλλωστε το ΔΝΤ είναι στο πρόγραμμα όχι γιατί το ζήτησε η Ελλάδα», συμπληρώνει ο υπουργός ΨΗΠΤΕ
Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και αναφερθείς στη συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα της εξεταστικής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, είπε μεταξύ άλλων: «Εάν θα υπάρξουν ποινικές ευθύνες, είναι θέμα της δικαιοσύνης. Μελετώντας το πόρισμα η δικαιοσύνη, εάν πέσει σε πολιτικά πρόσωπα, θα πρέπει να επιστρέψει το φάκελο στη Βουλή και η Βουλή να αποφασίσει για τα περαιτέρω» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή κατάλαβε ο κόσμος ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν υπάρχει περίπτωση να χαριστεί σε κανέναν αν μη τι άλλο αποκαλύφθηκε η διαδικασία που ακολουθούσαν τα κόμματα για την αδειοδότησή τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα προσωπικά δάνεια που είχε πάρει στο όνομα του «Κήρυκα Χανίων» ο κ. Μητσοτάκης» είπε και συνέχισε: «Εδώ υπάρχει ένα συμπέρασμα: σκοντάφτουμε στον τρόπο που λειτουργούσαν τα πράγματα συνολικά, βλέπεις παράκαμψη των βασικών τραπεζικών κανόνων και εξευτελισμού των στοιχειωδών κανόνων αυτοσεβασμού» τόνισε ο κ. Παππάς και χαρακτήρισε εκκωφαντική τη περίπτωση του «Κύρηκα Χανίων», που όπως είπε, πρόκειται μια εκδοτική επιχείρηση που σταμάτησε να εκδίδει, αλλά κατάφερε να βάλει στο χέρι 2 εκατ. ευρώ τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν για το λόγο που είχαν συναφθεί τα δάνεια.
«Υπάρχει λεηλασία εταιρειών οι οποίες πτωχεύουν και πλουτίζουν οι ιδιοκτήτες τους» είπε ερωτηθείς για την περίπτωση του ΔΟΛ. «Εχουμε μια ιδιοκτησία που αδυνατεί να εξηγήσει τον πλουτισμό της και μια εταιρεία που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της, τα ίδια ποσά χρεών των εταιρειών γίνονται προσωπικές περιουσίες» υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Ερωτηθείς εάν με το πόρισμα κλείνει και το θέμα για τις δανειοδοτήσεις είπε: «Δεν κλείνει το θέμα με το πόρισμα της εξεταστικής, τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους τώρα και ο καθένας θα βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, όπως πρέπει να συμβαίνει σε ένα ευνομούμενο κράτος».
«Οι δανειοδοτήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ φτάνουν το μισό δισ. ευρώ, χώρια τις παχυλές, παχυλότατες κρατικές επιχορηγήσεις» είπε ο κ. Παππάς και αναρωτήθηκε εάν θα λάβουν μέτρα για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους, διευκρινίζοντας ότι: «μια ρύθμιση που λέει ότι θα επιστραφούν σε 150 χρόνια δεν είναι ικανοποιητική. Εμείς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δίνουμε, πέρα από το 20% της αποζημίωσής μας, άλλο ένα 40% για την αλληλεγγύη και τη λειτουργία του κόμματός μας. Νομίζω κάτι αντίστοιχο πρέπει να σκεφτούν και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ» υπογράμμισε με νόημα ο κ. Παππάς. Πάντως είπε ότι η κυβέρνηση μελετά το να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τα χρέη των κομμάτων. «Νομίζω θα το κοιτάξουμε επισπεύδοντας» το δηκτικό σχόλιο του υπουργού ψηφιακής πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Ερωτηθείς για τη διαπραγμάτευση, υποστήριξε ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια: «Είδαμε διαρροές σε σχέση με την έκθεση του ΔΝΤ, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στην οποία καταγράφεται μια τεράστια απόκλιση στις εκτιμήσεις για το πού βρίσκεται η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή και για την προοπτική της» είπε και ξεκαθάρισε ότι «πρέπει πλέον να γίνει μια συζήτηση μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων στη βάση ποιων εκτιμήσεων θα προχωρήσουμε και εκεί ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.
«Το ΔΝΤ είναι στο πρόγραμμα όχι γιατί το ζήτησε η Ελλάδα» υπογράμμισε, σπεύδοντας πάντως, όπως είπε, να προλάβει την αντιπολίτευση ότι η Ελλάδα δεν εγείρει θέμα αποχώρησης του Ταμείου, αλλά το θέμα εγείρεται από το ίδιο το ΔΝΤ. Υπογράμμισε δε, ότι αυτή τη στιγμή αμφισβητούνται οι εκτιμήσεις του Ταμείου σε κορυφαίο επίπεδο εντός των θεσμών. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης πάντως, χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλη την ευρωπαϊκή στάση του να διαθέτεις χρηματοδοτικό βραχίονα (ESM) και να μην τον αφήνεις να παίξει το ρόλο του.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ