16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπισκέψεις του Ν. Παππά σε εταιρείες τεχνολογίας ενόψει της λειτουργίας του Εθνικού...

Επισκέψεις του Ν. Παππά σε εταιρείες τεχνολογίας ενόψει της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών

ECON 9

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, στην Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών, Corallia.

Την Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corallia», την εταιρεία παροχής δορυφορικών υπηρεσιών Hellas Sat, την εταιρεία-προγραμματιστή και κατασκευαστή αισθητήρων υψηλής ποιότητας European Sensor Systems και την εταιρεία ηλεκτρονικών συστημάτων Thales Hellas επισκέφθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στο πλαίσιο του κύκλου των επαφών του, ενόψει της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ).
Στη διάρκεια των συναντήσεων τονίστηκε η καίρια σημασία της λειτουργίας του ΕΚΔΕ για το συντονισμό όλων των φορέων που αναπτύσσουν σχετική δραστηριότητα, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες της Ελλάδας στον τομέα.
«Τα μηνύματα από την οικονομία είναι πλέον ξεκάθαρα» τόνισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ και συνέχισε: «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Δεν φτάνει απλώς να πάμε στην επόμενη μέρα. Καίρια σημασία έχει το πώς θα φτάσουμε εκεί. Στο πλαίσιο αυτό ακριβώς, η αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων δεν αφορά σε ένα κλειστό κύκλο εξειδικευμένων επιστημόνων. Πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο υπέρ ολόκληρης της κοινωνίας. Διότι όλοι μας – κοινωνία και Πολιτεία – οφείλουμε να διαλέξουμε: θέλουμε οι νέες τεχνολογίες – μέσα σε αυτές και η διαστημική- να λειτουργήσουν ως παράγοντες αύξησης των ανισοτήτων ή ως μοχλοί ουσιαστικού εκδημοκρατισμού, με τη συμμετοχή όλων στα πλεονεκτήματα που φέρνει μαζί της η επόμενη μέρα; Στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έχουμε θέσει πρωταρχικό μας στόχο την ισότιμη συμμετοχή όλων των Ελλήνων στη νέα ανάπτυξη. Και με αυτόν τον τρόπο μπαίνουμε δυναμικά στη μάχη για την καταπολέμηση του «brain drain» που τόσο πληγώνει τη χώρα μας. Υλοποιώντας ακριβώς τον συγκεκριμένο στρατηγικό μας σχεδιασμό, το ΕΚΔΕ θα συντονίσει όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο» τόνισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ προς τους συνομιλητές του.
Στο Corallia, ο Νίκος Παππάς ενημερώθηκε αναλυτικά για τις δράσεις υποστήριξης καινοτομικών συνεργατικών σχηματισμών (innovation clusters) σε συγκεκριμένους τομείς και περιφέρειες της χώρας, όπου προϋπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και εξαγωγικός προσανατολισμός. Μάλιστα, έγινε αναλυτική παρουσίαση συγκεκριμένων εφαρμογών που αξιοποιούν τη δορυφορική και διαστημική τεχνολογία προς όφελος τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο και της ελληνικής οικονομίας γενικά. Μεταξύ άλλων, μέλη του cluster παρουσίασαν εφαρμογές που επιτρέπουν την πρόληψη πυρκαγιών και πλημμυρών, την παρακολούθηση αγροτικών καλλιεργειών, την εποπτεία κρίσιμων υποδομών (γέφυρες, οδικές αρτηρίες κλπ), την εποπτεία των συνόρων, αλλά και των κινήσεων των πλοίων, δορυφορικές κεραίες και εξοπλισμό δορυφόρων «made in Greece», συστήματα εικονικής πραγματικότητας κ.ά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης της διαστημικής τεχνολογίας για τη βελτίωση των τοπικών, αλλά και της εθνικής οικονομίας, αποτελεί εφαρμογή που αναλύει μέσω δορυφόρου τις κατά τόπους καλλιέργειες και προτείνει τις βέλτιστες λύσεις άρδευσης, καθώς και χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό, μειώθηκε ήδη κατά 25% το κόστος για 5.000 παραγωγούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πιλοτικά, ενώ βελτιώθηκε και η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.
Η διοίκηση της Hellas Sat, ιδιοκτήτη του πρώτου ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat 2, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2003, παρουσίασε τις δορυφορικές υπηρεσίες που προσφέρει σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότιο Αφρική, παρέχοντας -μεταξύ άλλων- δορυφορική τηλεόραση, δορυφορικό ίντερνετ, δυνατότητες διασύνδεσης σχολείων, δημοσίων υπηρεσιών (e-government), εφαρμογές πρόληψης πυρκαγιών κλπ.
Δ. Βαλαβανίδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ