13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΣτα επόμενα χρόνια σημαντικότερη πρόκληση αποτελεί η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στη...

Στα επόμενα χρόνια σημαντικότερη πρόκληση αποτελεί η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στη θέρμανση και τις μεταφορές

ECON 10a

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση και η εξοικονόμηση ενέργειας βρίσκονται στον πυρήνα της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής που παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στη συνάντηση που είχε στο ΥΠΕΝ με τον Dr Fatih Birol, Εκτελεστικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency-IEA), παρουσία και του γενικού γραμματέα Μιχάλη Βερροιόπουλου.
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η ενεργειακή αγορά βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και σε αυτή τη φάση προωθούνται όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις και διαδικασίες για τη ριζική αναδιοργάνωσή της, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις επιδόσεις της χώρας στον τομέα των ΑΠΕ, επισημαίνοντας ότι ήδη έχει καλυφθεί ο ενδιάμεσος στόχος για το 2020. Ο κ. Birol απηύθυνε και επίσημα πρόσκληση στον υπουργό να συμμετάσχει στην υπουργική συνάντηση του IEA, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου. Ο κ. Σταθάκης αποδέχθηκε την πρόσκληση.
Η συνάντηση έγινε με την ευκαιρία της προπαρασκευαστικής σύσκεψης εμπειρογνωμόνων του IEA και του ΥΠΕΝ, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, με αντικείμενο, τα βασικά ζητήματα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, ενόψει της κατάρτισης της έκθεσης «In Depth Review» («Σε βάθος Εξέταση») του ΙΕΑ για την Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί εφέτος. Αμέσως μετά, ο κ. Birol παρουσίασε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο ΥΠΕΝ τις προοπτικές και τα συμπεράσματα για την παγκόσμια ενεργειακή αγορά, όπως περιγράφονται στο World Energy Outlook 2016.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΑ:
– Η ενεργειακή ασφάλεια παραμένει κορυφαίο ζήτημα. Αυξάνονται οι αβεβαιότητες, όπως και το εύρος των εργαλείων που είναι διαθέσιμα για την αντιμετώπιση τους.
– Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης συνιστά βασικό «καύσιμο», ισοδύναμο με τις ΑΠΕ, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και τον περιορισμό των εκπομπών CO2.
– Στα επόμενα χρόνια, ως το 2040, η σημαντικότερη πρόκληση εντοπίζεται στη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στη θέρμανση και τις μεταφορές.
– H υιοθέτηση ισχυρότερων πολιτικών, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, προδικάζει ότι το 2040, σύμφωνα με το ρεαλιστικό σενάριο του ΙΕΑ, το 37% της ηλεκτροπαραγωγής θα προέρχεται από τις ΑΠΕ.
– Σε αντίθεση με την προηγούμενη 25ετία (1990-2015), στο τρέχον αντίστοιχο διάστημα (2015-2040) τα καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και κυρίως οι ΑΠΕ θα καλύπτουν σχεδόν το μισό της αυξημένης ζήτησης, αντικαθιστώντας έτσι το πετρέλαιο και τον άνθρακα.
– Η ζήτηση πετρελαίου στην τρέχουσα 25ετία ως το 2040 εμφανίζεται μειούμενη στην ηλεκτροπαραγωγή, τα κτίρια και τα επιβατικά αυτοκίνητα, ενώ, αντίθετα, είναι αυξανόμενη στη ναυτιλία, τις αεροπορικές μεταφορές, την πετροχημική βιομηχανία και τις εμπορευματικές μεταφορές.
– Οι τιμές του πετρελαίου στα επόμενα 2-3 χρόνια δεν θα παρουσιάσουν μεγάλες αυξήσεις, λόγω των τεράστιων αποθεμάτων που υπάρχουν.
– Το LNG κερδίζει εντυπωσιακά έδαφος τα τελευταία χρόνια. Από το μερίδιο 26% που είχε το 2000 έναντι του φυσικού αερίου μέσω αγωγών, το 2014 ανήλθε στο 42%, με την πρόβλεψη για το 2040 να φθάσει στο 53%. Το ΙΕΑ επί της ουσίας μιλά για μια δεύτερη επανάσταση του φυσικού αερίου, που αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές και τα συμβόλαια.
– Ο ΙΕΑ υπογραμμίζει την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, ώστε η Συμφωνία του Παρισιού να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες πολιτικές παγκοσμίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ