29.3 C
Athens
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΥΠΟΔΟΜΕΣΥπερμεγέθη μεταλλικά θηρία ετοιμάζονται στη θαλάσσια Δυτική Ελλάδα

Υπερμεγέθη μεταλλικά θηρία ετοιμάζονται στη θαλάσσια Δυτική Ελλάδα

Όταν ήρθε στο φως η έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC) όπου η Ελλάδα παρουσιάζεται ως μια από τις χώρες που έθεσαν συγκεκριμένο στόχο για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας (2 GW εγκατεστημένης ισχύος, έως το τέλος της δεκαετίας).

 
Σε ποιές περιοχές δίνεται προτεραιότητα 

Στις περιοχές στις οποίες δίνεται προτεραιότητα για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι και ο Πατραϊκός κόλπος, μαζί με περιοχές όπως η Ανατολική Κρήτη (στην περιοχή της Σητείας), οι Άγιοι Απόστολοι νοτιοανατολικά της Εύβοιας, η Ρόδος και η Γυάρος.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι αυτές οι περιοχές θ’ αποτελέσουν το πεδίο ανάπτυξης της πρώτης φάσης του Εθνικού Προγράμματος, μαζί με τα δυο πιλοτικά πάρκα σταθερής έδρασης στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Το ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ  ΑΙΟΛΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΑΣ

Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Αριστοφάνης Στεφάτος δήλωνε ότι η αναφορά που γίνεται για την Ελλάδα στην ετήσια Έκθεση GlobalOffshoreWindReport 2024 «αποτελεί μία ακόμη επιβεβαίωση για το πολύ σημαντικό έργο της ΕΔΕΥΕΠ και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό αιολικό δυναμικό της χώρας, το καλύτερο στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο».

Υπερμεγέθη μεταλλικά θηρία θα τοποθετηθούν στη θαλάσσια

Ο κ. Αντωνόπουλος δίνει δυο πολύ κρίσιμες πληροφορίες:

  • Πρώτον, ότι «υπερμεγέθη μεταλλικά θηρία» θα τοποθετηθούν στη θαλάσσια ζώνη απ’ την παραλία Ρίου έως τη Ναύπακτο και τον Ψαθόπυργο.
  • Και δεύτερον, ότι μια δεύτερη θαλάσσια περιοχή που θα επηρεαστεί είναι η περιοχή μπροστά απ’ τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου -δυτικά του Αντιρρίου- όπου εξετάζεται η πιθανή εγκατάσταση υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 800 μεγαβάτ (κατ’ άλλες πληροφορίες 695 μεγαβάτ), δηλαδή δεκαπλάσιας ισχύος αυτού του υπάρχει ήδη στο Παναχαϊκό όρος.
Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας όπως η ΔΕΗ, η MotorOil, η ΤΕΡΝΑ και η Masdar.
Έντυπη Έκδοση – Αχαϊκή Πολιτεία

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ