Πριν από περίπου ένα χρόνο το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε παρουσιάσει τα σχέδια του δήμου Καισαριανής για την ένταξη του στον περιπατητικό τουρισμό, αλλά και τα σχέδια του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού), για τη μεταμόρφωση του Υμηττού σ’ ένα βουνό προσιτό για τους πολίτες. Να μπορεί ο κόσμος να το επισκέπτεται με ασφάλεια και να απολαμβάνει τις φυσικές ομορφιές του, μέσα από κατάλληλα διαμορφωμένα μονοπάτια και πιστοποιημένες διαδρομές, που θα καλύπτουν μια απόσταση 110 χιλιομέτρων, τόσο για πεζούς όσο και για ποδηλάτες και παράλληλα θα παρέχονται οι υπηρεσίες που απαιτούνται. Ένα σχέδιο που ουσιαστικά ενώνει τους 11 δήμους περιμετρικά του αττικού βουνού.
Και σήμερα έγινε η αρχή… Το «Καισαριανή TRAIL», που μελλοντικά θα αποτελεί μέρος του «Υμηττός TRAIL», άνοιξε τις «πύλες» του. Μέσα στο φυσικό και καταπράσινο περιβάλλον του Υμηττού, ακριβώς πάνω από τη Μονή Καισαριανής και με θέα όλη την Αθήνα, τον Σαρωνικό και στο βάθος τη Σαλαμίνα, ο ΣΠΑΥ, ο δήμος Καισαριανής και η Περιπατητική Ομάδα Υμηττού, πραγματοποίησαν τα εγκαίνια των πρώτων 15 χλμ., παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά, ο οποίος έχει συνδράμει καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια, του Ολυμπιονίκη της γυμναστικής Λευτέρη Πετρούνια, των Ολυμπιονικών της ιστιοπλοΐας Τάκη Μάντη, Παύλου Καγιαλή, αλλά και μαθητών του 2ου Γυμνασίου Καισαριανής, που δεν έκρυβαν τη χαρά τους για τη φύση και για την ομορφιά που αυτή προσφέρει απλόχερα.
Ο κ. Αμυράς μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε μεταξύ άλλων πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες με πρόσκληση προς τους δήμους για ανάλογη διάνοιξη μονοπατιών και σηματοδότησης στα διάφορα βουνά της χώρας, προς ενίσχυση του περιπατητικού τουρισμού, με χρηματοδότηση 30 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η Καισαριανή διαθέτει ένα ισχυρό πλεονέκτημα, έναντι άλλων δήμων του λεκανοπεδίου. Την απευθείας και μάλιστα σύντομη πρόσβαση από την πόλη στο βουνό, εκεί όπου δημιουργείται και απλώνεται ένα πλήθος διαδρομών, φυσιολατρικών, πολιτισμικών, περιβαλλοντικών, ιστορικών, αλλά και θρησκευτικού χαρακτήρα, καθώς στην περιοχή δεσπόζει η Μονή. Κι αυτό τόνισαν οι ομιλητές στις ομιλίες τους.
«Είναι μέρα χαράς», είπε ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος και αναφέρθηκε στο πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα πριν από δύο χρόνια, από τον δήμαρχο Καισαριανής Χρήστο Βοσκόπουλο και τον αντιδήμαρχο Μάνο Κιτσέλλη, ώστε να προκύψουν αυτά τα 110 χλμ. πιστοποιημένης διαδρομής, όπου όλοι θα μπορούν ν’ απολαμβάνουν τη φυσική ομορφιά του Υμηττού. Και πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη γιορτή για τον ΣΠΑΥ σήμερα, το ότι από εδώ στην Καισαριανή ξεκινάνε τα πρώτα 15 χλμ. Ο Υμηττός θέλουμε να γίνει ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το βουνό και τη φύση. Κι αυτό το ξεκινάμε σήμερα και το προχωράμε ταχύτατα και στους επόμενους δήμους».
«Η πύλη για το βουνό είναι η Καισαριανή», είπε ο δήμαρχος Χρήστος Βοσκόπουλος και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα, εγώ το λέω με τρεις λέξεις: Μια ιδέα, ένα όραμα, μια συνεργασία. Αυτή είναι η σύνθεση που δίνει αποτελέσματα. Η ιδέα ήταν να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι για το βουνό, ταυτόχρονα να το προστατεύσουμε, χωρίς να αλλοιώσουμε τίποτα και να μπορέσουμε να το κάνουμε να συμβάλλει σε μια ανάπτυξη που θέλουμε για τον τόπο μας. Είναι η πρώτη προσπάθεια να κερδίσουμε ξανά το βουνό με ήπιο τρόπο και ταυτόχρονα να το αποδώσουμε σε όλους τους πολίτες και στην κοινωνία. Και είναι μια ευκαιρία για την Καισαριανή να γίνει εξωστρεφής και να προχωρήσει πέρα από τα όριά της».
«Χρηματοδότηση για μονοπάτια σε όλους τους δήμους»
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, τόνισε την πρόθεση του Υπουργείου για εξάπλωση αυτής της δράσης σε όλη τη χώρα. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε συγκεκριμένα: «Το επόμενο διάστημα θα απευθύνουμε πρόσκληση προς τους δήμους για διάνοιξη μονοπατιών και για σηματοδότηση, με χρηματοδότηση 30 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε περιπατητικές και πεζοπορικές διαδρομές, αλλά και για πρώτη φορά διαδρομές για άτομα που χρησιμοποιούν αμαξίδιο. Θέλουμε να ενισχύσουμε αυτό τον τουρισμό, αλλά και να φέρουμε τους ανθρώπους σε επαφή με το βουνό, να μάθουν να είναι φιλικοί απέναντί του, γιατί το βουνό είναι η αναπνοή μας».
ΔΗΜ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Υμηττός-Καισαριανή : Τα πρώτα 15χλμ. φυσικού κάλλους παραδόθηκαν για πεζούς και ποδήλατα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ