«Βόμβα» από τους φαρμακοποιούς: Σταματά στις 19 Ιουνίου η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 8 Ιουνίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Από τις 19 Ιουνίου οι πολίτες δεν θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν self test από τα φαρμακεία, όπως έγινε σήμερα γνωστό, και σύμφωνα με απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).
«To Δ.Σ. του ΠΦΣ αποφάσισε με ψήφους 11 υπέρ, 1 για τη διάθεση αποκλειστικά στην εκπαιδευτική κοινότητα και 3 κατά, τη διάθεση των δωρεάν Self tests μέχρι και την 19η Ιουνίου 2021, για την πληρέστερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του πληθυσμού και ειδικά για τις ανάγκες των μαθητών λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΠΦΣ.
«Μετά την ημερομηνία αυτή οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να παραλάβουν από τα φαρμακεία τα αποθέματα που έχουν μείνει αδιάθετα, καθώς τερματίζεται η δωρεάν διάθεση των self tests» τονίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
Ακόμη, όπως σημειώνεται, από τη Δευτέρα 07/06/2021 μέχρι και το Σάββατο 12/06/2021 θα διατεθούν τρία self test για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα αφορούν στο διάστημα 07/06 μέχρι 30/06.
Επίσης, από τη Δευτέρα 14/06/2021 έως και το Σάββατο 19/06/2021 θα διατεθούν τρία self test για την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό).
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε και ο κ. Θανάσης Παπαθανάσης, μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μιλώντας στο OPEN, η συμφωνία που έχει γίνει για δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία, ισχύει μέχρι τέλος του μήνα.
«Η συμφωνία που έχουμε κάνει είναι ότι θα μοιράζουμε δωρεάν self test και καλύπτουμε την κοινωνία μέχρι τέλος του μήνα» σημείωσε ο ίδιος.
Όπως εξήγησε, την τρέχουσα εβδομάδα, τα φαρμακεία προμηθεύουν δωρεάν τρία self test, προκειμένου η κοινωνία να είναι καλυμμένη μέχρι τέλος του μήνα.
Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα (14/06-19/06), τα φαρμακεία θα διαθέτουν τρία δωρεάν self test σε μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες Εξετάσεις, σε μαθητές του δημοτικού και σε εκπαιδευτικούς, συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται ότι για την περίοδο 7 Ιουνίου – 30 Ιουνίου, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία τρία δωρεάν self tests: Ένα για την εβδομάδα 07-14 Ιουνίου, ένα για την εβδομάδα 15-22 Ιουνίου και ένα για την εβδομάδα 23-30 Ιουνίου.
Η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στην εργασία του, ενώ έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.
Κατ’ εξαίρεση, για την εβδομάδα από 07/06/2021 έως 13/06/2021 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας του self test έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στην εργασία, ενώ από 14/06/2021 έως 30/06/2021 ισχύει η υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου έως και 24 ώρες πριν ο εργαζόμενος μεταβεί στην εργασία.
Εν τω μεταξύ, και οι εργαζόμενοι του Δημοσίου μπορούν επίσης να προμηθευτούν τρία self test από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή 12 Ιουνίου. Οι συγκεκριμένοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι αφορούν στις εβδομάδες 07-12 Ιουνίου, 14-21 Ιουνίου και 21-27 Ιουνίου.
Πού δηλώνεται το αποτέλεσμα του self test
Οι εργαζόμενοι μπορούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.
Εάν το τεστ βγει θετικό, οι πολίτες θα πρέπει να προβούν σε δεύτερο επαναληπτικό τεστ εντός 24 ωρών, είτε σε κάποια από τις σταθερές δημόσιες δομές που προτείνονται, είτε ιδιωτικά.
Σε περίπτωση που ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Άκης Σκέρτσος: «Η δωρεάν διάθεση self tests θα συνεχιστεί από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες»
Τα τρέχοντα αλλά και τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τα self tests περιγράφει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.
Ειδικότερα, «η πολιτική δωρεάν διανομής self tests στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων (όπως αυτές ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδείας), κατά τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδας.
Συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και όλοι οι πολίτες 18 – 30 ετών.
Η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self tests θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες», επισημαίνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
Και η ανάρτηση του Α. Σκέρτσου καταλήγει με παράθεση των δεικτών της πανδημίας: «Σημειώνεται ότι από τις 12/4 που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας έχει καταγραφεί, με την ταυτόχρονη συνδρομή του εμβολιασμού και της στοχευμένης δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ, η ακόλουθη πτώση στους εξής δείκτες:
* -73% κρούσματα COVID
* -65% νοσηλευόμενοι λόγω COVID
* -0,73 λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια στα νοσοκομεία για ασθενείς COVID
* -53% μείωση δείκτη θετικότητας».
Πηγή: Sputniknews, ΑΠΕ-ΜΠΕ