21.6 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΒιοτεχνίες και ξενοδοχεία «παλεύουν» με το «3ο κύμα» της ενεργειακής κρίσης

Βιοτεχνίες και ξενοδοχεία «παλεύουν» με το «3ο κύμα» της ενεργειακής κρίσης

Μετά τη δεκαετή κρίση και την πανδημία που διαρκεί δύο χρόνια προκαλώντας σωρεία προβλημάτων και χρεών σε βιοτεχνικές και ξενοδοχειακές μονάδες, η αύξηση των τιμών ενέργειας αποτελεί ένα ακόμα σοβαρό χτύπημα στη λειτουργία τους. Οσον αφορά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, λένε ότι δεν επαρκούν.
Σε εκτόξευση του κόστους παραγωγής και του κόστους λειτουργίας έχουν οδηγηθεί χιλιάδες βιοτεχνίες, επαγγελματικές εγκαταστάσεις και ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας εξαιτίας του ράλι ανόδου στις τιμές ενέργειας.
Τα νέα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για ενίσχυση και των επαγγελματιών με τους (αυξημένους) λογαριασμούς ενέργειας κρίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όπως λένε οι επαγγελματίες, δεν επαρκούν για να βοηθήσουν ουσιαστικά.
Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης Θανάσης Νικολόπουλος χαρακτηρίζει τις αυξήσεις στην ενέργεια ως το τρίτο κύμα που χτυπά τον κλάδο μετά τη 10ετή κρίση και την πανδημία.
«Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια ακόμα κρίση. Μετά τη 10ετή οικονομική κρίση που ο χώρος των επαγγελματοβιοτεχνών είχε μπει σε μια μερική κανονικότητα και μια ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν τότε, ήρθε η πανδημία που διαρκεί δύο χρόνια και βλέπουμε πάλι ότι η μικρής κλίμακας επιχειρηματικότητα δημιούργησε χρέη, ενώ η αγοραστική δύναμη είναι μειωμένη» εξήγησε στο Sputnik ο κ. Νικολόπουλος.
Τώρα με την ενεργειακή κρίση, όπως ανέφερε, «ήρθε το 3ο κύμα που χτυπά βιοτέχνες και επαγγελματίες», ενώ η ακρίβεια και ο πληθωρισμός σαρώνει τα νοικοκυριά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πωλήσεις του κλάδου τους.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου, όπως λέει, έχουν επιπλέον να διαχειριστούν «το ενεργειακό κόστος που ξέρουμε ότι σπάει την κυκλική οικονομία» και προσπαθούν να κρατηθούν όρθιες «παλεύοντας υπό αντίξοες συνθήκες», ενώ μεγάλο είναι το βάρος που υφίστανται και με τις αυξήσεις στις εισαγόμενες πρώτες ύλες.
Ο κ. Νικολόπουλος αναφέρει ότι οι αυξήσεις της ενέργειας για τους επαγγελματίες και βιοτέχνες «στα τιμολόγια κυμαίνονται από 100% ως και 200%».
Οι αυξήσεις στα καύσιμα, τα είδη διατροφής και στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου έχουν οδηγήσει όπως είναι αναμενόμενο και σε καθίζηση της αγοραστικής δύναμης και μείωση του κύκλου εργασιών.
«Έχουμε και αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, ειδικά στα εισαγόμενα, που χτυπά τον μεταποιητικό κλάδο και στις υπηρεσίες αυτό δημιουργεί αύξηση στο κόστος λειτουργίας. Είναι πολύ δύσκολο να κρατηθούν οι επιχειρήσεις με τις παρούσες συνθήκες» τόνισε.
Χαρακτήρισε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για επιδότηση των τιμολογίων ενέργειας ικανοποιητικά ως ένα επίπεδο, αν και όπως τονίζει «δεν φτάνουν για να στηριχθεί η επιχείρηση μέσα σε αυτήν την κατάσταση».
Ξενοδοχεία χωρίς πληρότητες και με αυξημένο ενεργειακό κόστος
Για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας το κόστος λειτουργίας με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο ήταν μια ακόμα «βολή» στο πληγωμένο από την πανδημία κύκλο εργασιών τους.
Χωρίς τουρισμό, σχολικές και άλλες εκδρομές, ακόμα και αντιπροσώπους εταιριών που προ πανδημίας ταξίδευαν διαρκώς, η πληρότητα στα ξενοδοχεία έχει καταβαραθρωθεί.
Όπως λέει στο Sputnik ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Παλακίδης, τα τιμολόγια ρεύματος έχουν αυξηθεί στο τριπλάσιο σε σχέση με άλλες περιόδους, ενώ όσα ξενοδοχεία θερμαίνονται με φυσικό αέριο έχουν να αντιμετωπίσουν και αυτά τα αυξημένα τιμολόγια.
«Τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία έχουν χτυπηθεί πάρα πολύ. Η κίνηση είναι από υποτονική έως μηδενική, η κρίση έχει χτυπήσει την πλειονότητα των πολιτών. Ακόμα και τα επαγγελματικά ταξίδια έχουν μειωθεί σημαντικά. Δεν υπάρχουν εκδρομές αναψυχής, ο εσωτερικός τουρισμός που λέμε. Γενικά υπάρχει μια δυστοκία» είπε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν τις αυξήσεις το ηλεκτρικό ρεύμα, το κόστος για τους ξενοδόχους που χρησιμοποιούν τιμολόγια μέσης τάσης ήταν στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα. Τώρα πληρώνουν 19 λεπτά την κιλοβατώρα!
«Το ξενοδοχείο μου, όπως και πολλά άλλα, χρησιμοποιούν για θέρμανση αντλίες θερμότητας που σημαίνει φυσικά περισσότερο ρεύμα και άρα τα τιμολόγια έχουν αυξηθεί σημαντικότατα. Άλλα ξενοδοχεία έχουν θέρμανση με φυσικό αέριο όπου και εκεί το κόστος είναι δυσβάσταχτο. Και όλα αυτά τα αυξημένα κόστη με σχεδόν μηδενικές πληρότητες» επισήμανε.
Πηγή Sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ