Ο Τραμπ φέρεται να εξετάζει την απονομή χάρης στον εαυτό του

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 8 Ιανουαρίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΙΕΘΝΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Ο εν ενεργεία Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να εξετάζει την πιθανότητα να απονείμει χάρη στον εαυτό του και είναι σε επαφές με συνεργάτες και δικηγόρους, μεταξύ των οποίων και ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Πατ Τσιπολόν, επί του ζητήματος, σύμφωνα με δημοσίευμα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.
Συγκλίνουσες πληροφορίες των New York Times και του CNN, που αναδημοσιεύονται από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αναφέρουν πως οι συζητήσεις διεξάγονται τις τελευταίες εβδομάδες, όπως είπε μία από τις πηγές που επικαλούνται τα ΜΜΕ.
Ο Τραμπ φέρεται να διερωτάται για τις νομικές και πολιτικές επιπτώσεις μίας τέτοιας κίνησης.
Οι New York Times αναφέρουν πως ο εν ενεργεία Πρόεδρος συζητά την απονομή χάρης στον εαυτό του από την ημέρα των εκλογών, αλλά δεν γνωρίζει εάν έχει την εξουσία να προχωρήσει σε αυτό το βήμα.
Η ίδια πηγή σημείωσε πως ο απερχόμενος Πρόεδρος δεν έχει λάβει καμία απόφαση επί του ζητήματος, ενώ τον προβληματίζουν οι επιπτώσεις στην πολιτική του πορεία.
Άλλη πηγή ανέφερε πως δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία στον Λευκό Οίκο προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει ή ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν εξετάζει το θέμα.
Το CNN έχει αναφερθεί στο ζήτημα από το 2017, γράφοντας για σχετικά ερωτήματα του Τραμπ στην ομάδα του και κάνοντας λόγο για «εμμονή» του με την ιδέα. Το πρόσφατο διάστημα, μάλιστα, σύμμαχοί του έχουν εκφράσει δημοσίως την άποψή τους πως πρέπει να το κάνει.
Παράλληλα, ο ίδιος ο Τραμπ είχε κάνει μία ανάρτηση στο Twitter στην οποία δήλωνε πως εμπίπτει στις αρμοδιότητές του η δυνατότητα να απονείμει χάρη στον εαυτό του.
«Όπως έχει ειπωθεί από πολλούς νομικούς, έχω το απόλυτο δικαίωμα να απονείμω χάρη στον εαυτό μου, αλλά γιατί να το κάνω όταν δεν έχω κάνει τίποτα λανθασμένο» έγραφε το 2018.
Διχασμένοι οι ειδικοί
Οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά στο εάν ο Τραμπ έχει πράγματι τέτοια αρμοδιότητα.
Έκθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρει πως Πρόεδρος δεν έχει τέτοια δυνατότητα, αλλά μπορεί να παραιτηθεί από τον προεδρικό θώκο και να ζητήσει από τον αντιπρόεδρό του να του απονείμει τη χάρη. Ωστόσο, η έκθεση αυτή δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.
Αναλύτρια του CNN σημείωσε πως μία αυτο-απονομή χάρης θα οδηγούσε σε μία σειρά από νομικές δοκιμασίες.
«Ένας εισαγγελέας θα έπρεπε πρώτα να ασκήσει δίωξη στον Τραμπ, παρά την απονομή χάρης. Στη συνέχεια, το ζήτημα θα εξεταστεί στα δικαστήρια, πιθανώς θα φτάσει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο. Δεδομένου του βάρους της συνταγματικής και ιστορικής Αρχής (συμπεριλαμβανομένης της γνώμης του Υπουργείου Δικαιοσύνης), μια αυτο-απονομή χάρης πιθανότατα δεν θα γίνει αποδεκτή. Αλλά δεν υπάρχει σχεδόν κανένα μειονέκτημα για τον Τραμπ, τουλάχιστον να προσπαθήσει και να δει εάν θα προχωρήσει».
Πηγή: Sputniknews