Η Τόνια Μασουρίδου στους Ινδιάνους Μοχώκ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 23 Νοεμβρίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Η Τόνια Μασουρίδου το 1995, μετά τον γάμο της με έναν γαλλοκαναδό καθηγητή, μετανάστευσε στο Μόντρεαλ εκεί έκανε πολλές εκπομπές στο ελληνικό ραδιόφωνο, καθώς και ντοκυμανταίρ που αφορούσαν την Ελλάδα για την καναδική τηλεόραση. Κατά τη διάρκεια των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών της αναζητήσεων συνάντησε τους ινδιάνους Μόχωκ από κοντά, στο χωριό τους το Καναγουάκι, που βρίσκεται στην μια όχθη του ποταμού Σαιν Λωράν (Άγιος Λαυρέντιος). Κάλεσε μερικούς από αυτούς στο σπίτι, όπου συζήτησαν για πολλά από τα προβλήματα τους, τα οποία αφορούν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους. Τους μίλησε για την Ελλάδα και την ιστορία της, και την άκουσαν με μεγάλη προσοχή δείχνοντας αληθινό ενδιαφέρον. Έκανε παρέα μαζί τους, γνώρισε τον παλιό και τον νέο αρχηγό τους, την κάλεσαν στα δικά τους σπίτια και πληροφορήθηκε πολλά σπουδαία πράγματα για την πορεία τους μέσα στους αιώνες. Στην εκδήλωση θα γίνουμε κοινωνοί της διαδρομής του λαού του Μοχώκ που απουσιάζει από τις επίσημες ιστορικές αφηγήσεις.
Τόνια Μασουρίδου
Η Τόνια Μασουρίδου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Εργάζεται στον χώρο του βιβλίου εδώ και αρκετά χρόνια, στον τομέα των δημοσίων σχέσεων αλλά και ως μεταφράστρια και κειμενογράφος.
Εκπομπές έχει κάνει επίσης στο ελληνικό ραδιόφωνο του Μόντρεαλ και έχει συνεργαστεί με την καναδική τηλεόραση στη δημιουργία ελληνικών ντοκιμαντέρ. Με το Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ έχει οργανώσει φεστιβάλ κινηματογράφου και εκθέσεις βιβλίου.
Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά “Λέξη”, “Γυναίκα”, “Νέα Πορεία”, “Βιβλιοφιλία” καθώς και σε λευκώματα του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο ένθετο “Φιλολογική Βραδινή”.
ZOOM
Topic: Το Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης-Αρχείο Πολέμου
Time: Nov 27, 2021 07:00 PM Athens
Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/85010577279?pwd=NDFDeXdSQm1JL2l0TFRNSGtKWjZ4dz09
Meeting ID: 850 1057 7279
Passcode: 607563