21.1 C
Athens
Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗΤο Twitter «φιμώνει» ξένα ΜΜΕ όπως το RT και το Sputnik, αλλά...

Το Twitter «φιμώνει» ξένα ΜΜΕ όπως το RT και το Sputnik, αλλά και λογαριασμούς ξένων αξιωματούχων

Σε μια τακτική κατά την οποία θα επισημαίνει και θα περιορίζει τη δημοσίευση αναρτήσεων ορισμένων κρατικών ΜΜΕ ή άλλων μέσων προχωρά το Twitter.
Σε ανακοίνωση μέσω της οποίας γνωστοποιεί πως αναρτήσεις από κρατικά μέσα ενημέρωσης ή μέσα που συνδέονται με κράτη, θα δέχονται επισημάνσεις, ενώ δεν θα γίνεται διαδικασία για περαιτέρω δημοσιοποίησή τους σε περισσότερους αναγνώστες, ούτε θα προτείνονται για ανάγνωση, εξέδωσε το Twitter, το οποίο εξαίρεσε τα μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το δίκτυο BBC.
Το Twitter επεσήμανε πως αυτοί οι περιορισμοί εκτός από τους αρχισυντάκτες και σε ανώτερα μέλη των μέσων ενημέρωσης, θα αφορούν και στους λογαριασμούς κυβερνητικών αξιωματούχων από χώρες που ανήκουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σε ανάρτηση που έκανε την Πέμπτη, γνωστοποίησε πως θα δημιουργήσει νέες επισημάνσεις για αυτή τη μορφή λογοκρισίας, επισημαίνοντας πως δεν θα εμφανίζει πλέον tweets από λογαριασμούς μέσων που σχετίζονται με κράτη στην αρχική οθόνη του, αλλά ούτε και ειδοποιήσεις ή εργαλείο αναζήτησης για τους συγεκριμένους λογαριασμούς.
Το Twitter «βλέπει» ανεξαρτησία του Τύπου στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία
Όπως θα μπορούσε να περιμένει κανείς, το Twitter στη νέα αυτή διαδικασία, δεν συμπεριέλαβε τις ΗΠΑ και τα φιλικά προς αυτές κράτη, εξηγώντας πως «κρατικοί χρηματοδοτούμενοι οργανισμοί μέσων με συντακτική ανεξαρτησία, όπως το BBC στο Ηνωμένο Βασίλειο ή το NPR στις ΗΠΑ, δεν θα επισημανθούν».
Σύμφωνα με τα στελέχη του Twitter, «πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, ώστε όταν οι άνθρωποι βλέπουν σε έναν λογαριασμό να συζητώνται γεωπολιτικά ζητήματα από άλλη χώρα, να έχουν ένα πλαίσιο σχετικά με την εθνική σχέση του θέματος και να είναι καλύτερα ενημερωμένοι για το ποιούς εκπροσωπούν». Στη συνέχεια, εξήγησε πως δεν θα επισημαίνονται οι προσωπικοί λογαριασμοί των κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά μόνο οι λογαριασμοί που σχετίζονται με τα γραφεία τους.
Αποκαλύπτοντας το πως κατανοεί τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το Twitter εξήγησε ότι «σε αντίθεση με τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούν συχνά την κάλυψη ειδήσεών τους, ως μέσο για την προώθηση μιας πολιτικής ατζέντας».
Ενδεχομένως στην προσπάθειά του να αποφύγει μελλοντικές αγωγές περί διακρίσεων, προσθέτει πως, η κίνηση αυτή, ήρθε ύστερα από διαβουλεύσεις με «μια σειρά από ομάδες εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων μελών της Συμβουλευτικής Ομάδας Ψηφιακών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Twitter, καθώς και του Συμβουλίου Ασφάλειας του Twitter».
Αυτό το σύνολο των «ειδικών», περιλαμβάνει ορισμένες ομάδες οντότητες με τάση προς τη λογοκρισία, όπως η Ένωση Ενάντια στη Δυσφήμηση, το Πρόγραμμα για τον Επικίνδυνο Λόγο καθώς και τη Φεμινιστική Συχνότητα.
Οι νέες επισημάνσεις
Κάνοντας κλικ στις νέες ετικέτες, ο χρήστης οδηγείται σε μια σελίδα που εξηγεί την πολιτική, όπου διευκρινίζεται πως «θα επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει επιπλέον χώρες στο μέλλον».
Η σελίδα τις αναφέρει ως «ετικέτες εκλογών», υποδηλώνοντας πως η συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθεί πλέον το Twitter, αποτελεί αντίδραση σε συνεχείς αβάσιμους ισχυρισμούς για χειραγώγηση από ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων κέρδισε τις εκλογές το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ.
Με τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου να φτάνουν σε λιγότερο από 100 ημέρες, οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να λογοκρίνουν μη εγκεκριμένες προβολές, ειδικά αυτές που μπορούν να συνδεθούν με μη αμερικανικές δραστηριότητες.
Εκπρόσωπος του Twitter αρνήθηκε να δώσει έναν πλήρη κατάλογο με τις οντότητες που θα λογοκρίνονται στο Reuters, αλλά ανέφερε το δίκτυο RT, το πρακτορείο Sputnik και το δίκτυο Xinhua News.
Το Facebook υιοθέτησε πρόσφατα μια παρόμοια πολιτική, πλήρης με διπλά στάνταρντς για τις ΗΠΑ και τα μέσα ενημέρωσης που σχετίζονται με φιλικές προς τις ΗΠΑ χώρες.
Πηγή: Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ