16.8 C
Athens
Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΤο Qatargate σύμφωνα με τη La Libre ήταν σκανδάλο φοροδιαφυγής

Το Qatargate σύμφωνα με τη La Libre ήταν σκανδάλο φοροδιαφυγής

Άρθρο που δημοσιεύεται στη βελγική εφημερίδα La libre φαίνεται ότι θέλει να “ξεπλύνει” το σκάνδαλο διαφοράς Qatargate και με διάφορα επιχειρήματα το υποβαθμίζει σε σκάνδαλο φοροδιαφυγής.

Φτάνει να σκεφτούμε ότι, όταν ανέλαβε ο δεύτερος δικηγόρος υπεράσπισης της Εύας Καϊλή Σβεν Μαρί, τα ελληνικά ΜΜΕ τον αποκάλεσαν Κούγια του Βελγίου και τόνισαν τις καλές σχέσεις που έχει ο δικηγόρος με τα βελγικά ΜΜΕ.

Στο συμπέρασμα ότι το Qatargate, ενώ ξεκίνησε ως υπόθεση φοροδιαφυγής, πήρε τη μορφήσκανδάλου διαφθοράς για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Βελγίου και του δικαστή-ανακριτή Μισέλ Κλεζ, καταλήγει το ρεπορτάζ της «La Libre».

«Λόμπι κάτω από το τραπέζι ή σκάνδαλο διαφθοράς: τι είναι το Qatargate;», είναι ο τίτλος του άρθρου της βελγικής εφημερίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της La Libre, το Qatargate θεωρήθηκε αρχικά υπόθεση φορολογικής απάτης, πριν πάρει τη μορφή σκανδάλου διαφθοράς. Όταν ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της υπόθεσης, πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου 2022, στην ομολογία του παραδέχτηκε ότι διεξήγαγε δραστηριότητες λόμπι -ειδικά για τις χώρες του Κόλπου- και ότι έλαβε, στο πλαίσιο των αποστολών του, μεγάλα χρηματικά ποσά, συνολικά περί τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ τα οποία ήθελε να λάβει κάτω από το τραπέζι. Ο στόχος του ήταν το ποσό αυτό να το λάβει σε πολλές δόσεις σε μετρητά, με πακέτα χαρτονομισμάτων κάτω από το τραπέζι.

Ο λόγος; Για να φοροδιαφεύγει και να αποφεύγει να πληρώνει φόρους. Δεν ήταν η πρώτη απόπειρα του λομπίστα Αντόνιο Παντσέρι να λάβει χρήματα κάτω από το τραπέζι, καθώς είναι γνωστό ότι είχε μπει στο στόχαστρο έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf) το 2016. Μια υπόθεση, για την οποία το δικαστήριο της ΕΕ ζήτησε από τον Παντσέρι να επιστρέψει 83.764 ευρώ.

Από αξιόπιστες πηγές, η La Libre μαθαίνει ότι όταν συνελήφθη ο Παντσέρι δήλωσε ότι είναι «λομπίστας» και σε αυτή τη βάση θα ξεκινούσαν οι έρευνες. Αυτές ήταν και οι πληροφορίες που διαβίβασε η Κρατική Ασφάλεια στους Βέλγους ανακριτές. Σε έγγραφο με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2022, η Κρατική Ασφάλεια του Βελγίου εξηγεί ότι «υπάρχει, εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, ένα δίκτυο που περιλαμβάνει έναν λομπίστα καθώς και βουλευτές», που λειτουργεί υπέρ πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ – πληροφορίες που συμπίπτουν με αποκαλύψεις και στον ιταλικό Τύπο. Λίγες ημέρες αργότερα, ο φάκελος έφτασε στην ομοσπονδιακή εισαγγελία. «Και εδώ είναι που αυτές οι αναφορές για αδήλωτες μεταφορές χρημάτων έγιναν ιστορίες δωροδοκιών», σχολιάζει η La Libre. Η υπόθεση της φοροδιαφυγής πήρε λοιπόν τη μορφή σκανδάλου διαφθοράς. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το Qatargate.
«Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία ήταν έξαλλοι»

Σύμφωνα με πηγές της La Libre, όταν ο φάκελος, στην αρχική του εκδοχή (δηλαδή υποψίες για απάτη και φοροδιαφυγή), έφτασε στα χέρια του βελγικού συστήματος δικαιοσύνης, έγινε λόγος για διαβίβαση στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – στο αρμόδιο ευρωπαϊκό όργανο που είναι εξουσιοδοτημένο να ερευνά, να διώκει και να προσάγει στη δικαιοσύνη δράστες αδικημάτων που επηρεάζουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως η απάτη, η διαφθορά ή η σοβαρή διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ. Όμως ο φάκελος δεν έφτασε ποτέ στην ευρωπαϊκή εισαγγελία και παρέμεινε για επεξεργασία και παρακολούθηση στις Βρυξέλλες. «Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία, εξαγριώθηκαν όταν είδαν ότι αυτός ο φάκελος, που θα έπρεπε να ήταν δικός τους, τελικά δεν στάλθηκε ποτέ. Για τους Βέλγους, η υπόθεση ήταν πολύ καλή για να τη μοιραστούν ή να την αφήσουν στις ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές. Προτίμησαν να παραμείνει στους κόλπους της βελγικής δικαιοσύνης γιατί αποδεικνύει ότι στο Βέλγιο, οι άνθρωποι εργάζονται και παρακολουθούν όλες τις μορφές εγκλήματος, ακόμη και το έγκλημα του λευκού γιακά. Ήταν μια ονειρική διαφήμιση. Μόνο που δεν το χειρίστηκαν καλά. Έκαναν ερασιτεχνική δουλειά και η μεγάλη δημοσιότητα άρχισε να βρωμάει, σε έναν φάκελο που κανείς δεν θέλει πια να αναλάβει», διευκρινίζει καλά πληροφορημένη πηγή στη βελγική εφημερίδα.

Καταλήγοντας το δημοσίευμα της La Libre υπενθυμίζει ότι μετά την παραίτηση του ανακριτή Μισέλ Κλεζ, αποχώρησε και ο Ραφαέλ Μαλανίνι, ο ομοσπονδιακός δικαστής που ανέλαβε την υπόθεση μετά τον Κλεζ, όχι για λόγους που συνδέονται με την έρευνα, αλλά για να αναλάβει το πόστο του Ελεγκτή Εργασίας της Λιέγης. «Είναι μια επιλογή καριέρας, όχι εγκατάλειψη ενός φακέλου», αναφέρουν πηγές της La Libre, ωστόσο σχολιάζοντας ότι μέσα στην ομοσπονδιακή εισαγγελία Βρυξελλών δεν υπάρχει υποψήφιος που να θέλει να αναλάβει την υπόθεση. «Μιλούσαμε γι’ αυτό ως την υπόθεση του αιώνα. Όμως τελικά είναι ένα χάος που δεν έχει ούτε κεφάλι ούτε ουρά και κανείς δεν είναι αρκετά τρελός για να θέλει να την αναλάβει», λένε οι πηγές της La Libre.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ