«Το πήρε πίσω» η Γερμανία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 26 Ιανουαρίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , , ,

Γερμανικά δημοσιεύματα ήθελαν το εμβόλιο της AstraZeneca να έχει αποτελεσματικότητα μόλις 8% στα άτομα άνω των 65 ετών.
Να κατευνάσει τις ανησυχίες που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στα άτομα άνω των 65 ετών, έσπευσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Τόσο η Bild, όσο και η Handelsblatt, επικαλούμενες πηγές στο Βερολίνο, έγραψαν ότι Βρετανοί ειδικοί ανακάλυψαν πως το εμβόλιο που ανέπτυξε η AstraZeneca, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι αποτελεσματικό μόνο 8% στους ηλικιωμένους πάνω από 65 ετών.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ φερόταν μάλιστα να πιστεύει πως το εμβόλιο, το οποίο αναμένεται να λάβει αυτή την Παρασκευή (29/01) άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν θα εγκριθεί για τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία.
Από την πλευρά της, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας, το οποίο απέρριψε τις αιτιάσεις, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για να επιβεβαιώσουν μια τέτοια υπόθεση.
«Φαίνεται ότι έχουν μπερδέψει δύο πράγματα στις εκθέσεις. Περίπου το 8% των ατόμων στη δοκιμή ήταν μεταξύ 56 έως 69 ετών και μόλις 3%-4% ήταν πάνω από 70 ετών» ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν σημαίνει αποτελεσματικότητα μόνο 8% στους ηλικιωμένους.
Την ίδια ώρα, και ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα που δημιουργήθηκε, εξηγώντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στους ηλικιωμένους.
Πηγή: Sputniknews