13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤο κίτρινο λουλουδάκι που φυτρώνει μόνο στην περιοχή της Δοϊράνης

Το κίτρινο λουλουδάκι που φυτρώνει μόνο στην περιοχή της Δοϊράνης

Την περιοχή της λίμνης Δοϊράνης έχει «επιλέξει» να φυτρώνει ένα κίτρινο λουλουδάκι που καταγράφηκε, ως νέο φυτικό είδος, για πρώτη φορά παγκοσμίως, στο επιστημονικό περιοδικό Phytotaxa.
Πρόκειται για το Verbascum salicifolium (Βερμπάσκο το ιτεόφυλλο), το οποίο έχει καταγραφεί μόνο στη λίμνη Δοϊράνη, στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς. Πλέον, όπως εξηγεί ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Βασίλης Ιωαννίδης, «έχει πιστοποιηθεί ότι το συγκεκριμένο είναι μοναδικό και σύμφωνα με την έρευνα, αποτελεί νέο είδος για την επιστήμη».
Ο κ. Ιωαννίδης πρωτοείδε το φυτό το 2017 και έκτοτε ξεκίνησε αγώνα προκειμένου να αναγνωριστεί ως νέο είδος. «Έχω καταγράψει δύο πληθυσμούς του, περιφερειακά της λίμνης, που δεν έχουν μεγάλη έκταση, ενώ σε άνθηση είναι τους μήνες Απρίλη και Μάη», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των επιστημόνων Άρη Ζωγραφίδη, Ελένη Λιβέρη, Βασίλη Ιωαννίδη και Παναγιώτη Δημόπουλου, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό, το είδος αναπτύσσεται σε περιοχή με έντονες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις (καλλιεργούμενες εκτάσεις, οδικό δίκτυο), που σε συνδυασμό με το μικρό του ενδιαίτημα το καθιστά ευάλωτο και γι’ αυτό γίνεται και πρόταση για την ένταξή του στην λίστα των απειλούμενων ειδών IUCN Red List με τον χαρακτηρισμό, είδος που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό (Critically Endangered). Η δε ονομασία, δόθηκε στο είδος από το σχήμα των φύλλων της βάσης του. Πρόκειται για διετές είδος, το οποίο τον πρώτο χρόνο ολοκληρώνει την ανάπτυξή του με τον ρόδακα στο έδαφος και τον δεύτερο χρόνο αναπτύσσει τους ανθοφόρους βλαστούς.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, επειδή η περιοχή των καταγραφών του είδους περιορίζεται αυτή την στιγμή μόνο σε συγκεκριμένα σημεία της παρόχθιας ζώνης της λίμνης Δοϊράνης, κάτι που δείχνει πώς ευνοείται από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, γι’ αυτό χαρακτηρίζεται ως ενδημικό είδος της ελληνικής χλωρίδας καθώς και ως είδος με περιορισμένη εξάπλωση.
Να.Κ.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ